În fiecare an pe 11 noiembrie canadienii comemorează Remembrance Day (Jour du Souvenir), o zi dedicată memoriei celor care și-au pierdut viața în timpul celor două războaie mondiale, în războaiele din Coreea și Afganistan, precum și în misiunile de menținere a păcii. Mai jos, câteva lucruri de știut despre această Zi a Memoriei.

Remembrance Day a fost observată pentru prima dată în 1919 în țările Commonwealth-ului. Inițial a fost numită Armistice Day (Ziua Armistițiului) pentru a sublinia armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial, pe 11 noiembrie 1918, la ora 11:00 a.m. – a 11-a oră din a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului.

În Canada, între 1921 și 1930, Ziua Armistițiului a avut loc în ziua de luni a săptămânii în care data de 11 noiembrie cădea. În 1931, Alan Neill, deputat în Parlamentul federal (din circumscripția Comox-Alberni, BC, în prezent desființată) a introdus un proiect de lege pentru ca Ziua Armistițiului să fie comemorată la data de 11 noiembrie. Aprobat de Camera Comunelor, proiectul de lege a schimbat și denumirea acestei zile în Remembrance Day (Ziua Memoriei sau Ziua Amintirii). Astfel, Remembrance Day a fost observată pentru prima oară la 11 noiembrie 1931.

De atunci, în fiecare an la această dată canadienii păstrează un moment de reculegere timp de două minute pentru a onora memoria celor căzuți în timpul serviciului militar. Peste 2,300,000 de canadieni au făcut parte din forțele armate de-a lungul istoriei acestei țări și peste 118,000 au făcut sacrificiul suprem.

Macul roșu este simbolul acestei zile. Canadienii au început să arboreze în piept maci de hârtie în 1921, ca semn de prețuire pentru cei dispăruți. Asocierea dintre maci și război este însă mult mai veche, din timpul campaniilor lui Napoleon, când aceste flori au fost zărite în jurul mormintelor proaspete ale soldaților. Conform legendei, macii răsar pe câmpul de bătălie din sângele celor căzuți în luptă.

Sursa de inspirație pentru adoptarea macului roșu ca simbol pentru Remembrance Day este poemul In Flanders Fields (Pe câmpurile Flandrei) scris de locotenent colonelul canadian John McCrae (1872-1918), medic de profesie. Scrisă în 1915, în timpul sângeroasei Bătălii de la Ypres din Flandra, Belgia, In Flanders Fields este cea mai cunoscută și dramatică poezie scrisă în tranșeele Marelui Război. McCrae (foto) a fost impresionat de florile de maci apărute pe mormântul unui prieten ucis în bătălie.
De menționat că ultimul soldat din țările Commonwealth-ului care a pierit în Primul Război Mondial este un canadian, George Lawrence Price, răpus de un glonț cu doar două minute înainte ca armistițiul să intre în vigoare.

In Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
    That mark our place; and in the sky
    The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
    Loved and were loved, and now we lie
        In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
    The torch; be yours to hold it high.
    If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
        In Flanders fields.

În fiecare an, circa 14 milioane de dolari sunt strânși prin distribuirea macilor de hârtie în rândul canadienilor. Banii se duc la Legiunea Regală Canadiană (fondată în 1925), care vine în ajutorul foștilor militari și familiilor lor.

11 noiembrie este o sărbătoare legală federală în Canada. Remembrance Day este, de asemenea, o sărbătoare legală în trei teritorii (Yukon, Teritoriile de Nord-Vest și Nunavut) și în șase provincii (Columbia Britanică, Alberta, Saskatchewan, New Brunswick, Insula Prințului Edward și Newfoundland și Labrador).

Alte state din cadrul Commonwealth-ului care respectă tradiția orei 11:00 din a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului sunt Marea Britanie și Australia. În Africa de Sud, Poppy Day se ține în duminica cea mai apropiată zilei de 11 noiembrie. În Noua Zeelandă, ANZAC Day (Australian and New Zealand Army Corps) are loc pe 25 aprilie. În ceea ce privește SUA, până în 1954 ziua de 11 noiembrie a fost denumită Ziua Armistițiului; după această dată a devenit Ziua Veteranilor (Veterans Day).

În același timp, mai multe țări care nu sunt membre ale Commonwealth-ului observă Ziua Amintirii pe 11 noiembrie, printre care Franța, Belgia și Polonia.

CITIȚI ȘI:

File de istorie | Remembrance Day: O zi pentru a onora sacrificiul soldaților căzuți