Solidari cu cele mai mari proteste pe care România le-a cunoscut, declanșate de adoptarea de către Guvernul Grindeanu a Ordonanței de Urgență nr. 13, prin care se aduceau modificări grave Codului penal și Codului de procedură penală, câteva sute de români montrealezi au manifestat în zilele  de 1, 2, 3, 5 și 7 februarie  în fața Consulatului General al României la Montreal, la 1010 Sherbrooke Ouest (un miting de protest a avut loc și înainte de adoptarea controversatei ordonanțe, în ziua de 29 ianuarie)

Cu umor, dar mai ales cu determinare și emoție, cei prezenți la aceste proteste au dorit să-și alăture vocile sutelor de mii de români din România și de peste hotare care cred că respectarea statul de drept și lupta anti-corupție reprezintă garanția succesului viitor al țării. S-a scandat frecvent „În democrație hoții stau la pușcărie”, „Abrogați și demisionați”, „Justiție, nu corupție”, „Hoților demisionați, nu mai vrem să fim furați”, dar și „PSD ciuma roșie”, precum și „mesaje” adresate direct lui Liviu Dragnea, liderul PSD, devenit în aceste zile simbolul corupției, abuzului și setei de putere, ca „Dragnea nu uita, aștepăm și cartea ta!”.

Cea mai largă participare s-a înregistrat duminică, 5 februarie, ziua în care România a cunoscut cea mai amplă manifestație de protest din istoria sa – circa 220.000 de persoane la București, în piața Victoriei, și peste 600.000 în toată țara.

Am remarcat la Montreal oameni de toate vârstele și din diferite valuri de emigrație, zgribuliți de frigul canadian, dar încălziți de sentimentul că împreună am ieșit în lumină.

În aceeași zi de 5 februarie proteste similare și la fel de entuziaste au avut loc și în Toronto, în Natan Phillip Square, și în Vancouver, în fața Consulatului General al României din acest oraș.

Dacă doriți sa vedeți mai multe fotografii și filmări de la aceste mitinguri de protest desfășurate în orașele canadiene, vă invităm să vizitați pagina de Facebook Accent Montreal.