Astăzi, 30 septembrie 2021, pentru prima dată în istorie, canadienii marchează Ziua Națională pentru Adevăr și Reconciliere.

Este o sărbătoare legală, recunoscută ca atare de guvernul federal, ce reprezintă un pas important pe calea remedierii relației cu populațiile indigene ale Canadei.

Data aleasă, 30 septembrie, nu este întâmplătoare, căci în jurul acestei date, în fiecare toamnă, copiii din comunitățile indigene erau smulși din familiile lor pentru a fi plasați în școli rezidențiale. Timp de mai bine de un secol (ultima școală rezidențială din Canada și-a închis definitiv porțile în 1996), aproximativ 150,000 de copii indigeni au fost astfel îndepărtați de părinții și rudele lor. Mulți nu s-au mai întors niciodată acasă, iar cei care au reușit să supraviețuiască au suferit traume severe din cauza condițiilor din aceste internate, umilințelor și abuzurilor fizice, emoționale și sexuale pe care le-au îndurat. Circa 3,200 de copii au murit subnutriți, bolnavi de tuberculoză și alte boli cauzate de condițiile mizere de trai la care au fost supuși. Numărul victimelor este însă mult mai mare, căci în foarte multe cazuri decesele nu au fost oficial numărate, așa cum reiese din cercetările efectuate de Comisia pentru Adevăr și Reconciliere.

În raportul său, publicat în 2015, această comisie a concluzionat că sistemul școlilor rezidențiale a reprezentat un „genocid cultural”.

Ziua Națională pentru Adevăr și Reconciliere (National Day For Truth And Reconciliation/Journée nationale de la vérité et de la réconciliation) este menită să onoreze victimele și supraviețuitorii școlilor rezidențiale și să provoace o reflecție asupra felului în care acestea au afectat comunitățile indigene.

Guvernul Trudeau a decretat ziua de 30 septembrie ca sărbătoare legală în luna iunie a.c. În Quebec, guvernul Legault a refuzat să-i acorde același statut. Potrivit primului ministru, Quebecul are nevoie „de mai multă productivitate”.