În urma centralizării a 98,83% din voturile exprimate la alegerile parlamentare derulate în Republica Moldova la 24 februarie 2019, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon a obţinut 31,32% din voturi. Principala formațiune politică de opoziţie, blocul electoral ACUM, a beneficiat de susţinerea a 26,41% dintre alegători, în timp ce pe locul al treilea se situează Partidul Democrat al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, cu 23,86%. Cea de-a patra formaţiune politică care intră în legislativul de la Chişinău este Partidul Şor, care a obţinut 8,40%, potrivit Agerpres. De menționat că o mare parte a electoratului ACUM este unionist, această platformă fiind una pro-europeană.

Deși PSRM se situează pe primul loc, acest rezultat este sub estimările făcute de majoritatea sondajelor de opinie, care îl dădeau câștigător detașat cu peste 40-43%. Potrivit analistului Petru Bogatu, „partidul lui Dodon nu are nicio șansă să preia puterea chiar dacă va miza pe sprijinul lui Ilan Șor”. 

În diasporă, voturile s-au împărțit după cum urmează: în circumscripția uninominală nr. 50 la vest de Republica Moldova, după procesarea a 80,72% din procesele-verbale, cele mai multe voturi le-a acumulat copreședinta Blocului electoral ACUM, Platforma DA și PAS, Maia Sandu – 79,82%. Aceasta este urmată de candidatul Partidului Socialiștilor, Vadim Rotari, cu 4,03% voturi și de candidata Partidului Democrat, Olga Coptu – 3,76%.

În circumscripția uninominală nr. 49 la est de Republica Moldova, după procesarea a 85,19% din procesele verbale, cele mai multe voturi le-a obținut candidatul Partidului Socialiștilor, Gheorghii Para – 54,58%. Acesta este urmat de candidatul Blocului ACUM, Dorin Frăsîneanu – 19,82% și candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Nicolae Țipovici – 12,35%.

În circumscripția uninominală nr. 51 din care fac parte Canada și SUA, după centralizarea a 23,08% din procesele verbale, cele mai multe voturi – 49,49% – le-a acumulat candidatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, acesta fiind urmat de candidații independenți Valeriu Ghilețchi – 25,42% și Alexandrin Patron – 8,64%.

  CITIȚI ȘI: Alegeri în Republica Moldova: De ce autoritățile canadiene nu permit deschiderea unei secții de vot la Montreal?

La Ottawa s-au înregistrat 304 voturi, dintre care 272 pentru Blocul ACUM, șase pentru PSRM, trei pentru Partidul Democrat și patru pentru partidul Democrația acasă (partid unionist). Partidul comuniștilor al fostului președinte Vladimir Voronin a obținut un vot, la fel ca și Partidul Șor. Mișcarea Antimafie – Sergiu Mocanu a recoltat două voturi.

La votul uninominal, Dumitru Alaiba (ACUM) a obținut cele mai multe sufragii, 261. El este urmat de independenții Alexandrin Patron (11 voturi), Oleg Binzar (7), Valeriu Ghilețchi (6) și Vartanean Gaik (6).

Reamintim că alegerile din 24 februarie au fost primele din istoria Republicii Moldova desfășurate după un sistem electoral mixt, conform căruia jumătate dintre deputați (50) au fost aleși într-o circumscripție electorală naţională pe liste de partid, iar altă jumătate (51) pe circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale au obținut mandatul de deputat candidații cu cele mai multe voturi.

Prezența la urne a fost de peste 49% din alegătorii înscriși pe liste – circa 1,45 milioane de alegători din totalul celor 2,81 milioane. În străinătate au votat peste 76 de mii de cetățeni moldoveni (cifre preliminare).