„M-am născut în București la sfârșitul anilor ‘70. La vârsta de 13 ani am plecat în Anglia cu părinții, iar la Montreal an ajuns în 1994, la vârsta de 16 ani. Aici am studiat la colegiul Dawson și la Universitatea Concordia. Am lucrat în Training and Development, în mai multe companii. Predau engleza ca limbă străină, ceea ce îmi permite să cunosc oameni din toate culturile și condițiile sociale. Locuiesc în Snowdon din 1994 și sunt foarte implicată în comunitatea locală – fac parte din consiliul director al organismului Transition NDG, un grup cetățenesc interesat de crearea unei comunități reziliente în fața schimbărilor globale majore.” – Irina Grecu

Accent Montreal: Ce v-a determinat să vă prezentați candidată la aceste alegeri municipale?
Irina Maria Grecu: Făcând parte din Transition NDG, am aflat că pentru a avea succes pe teren e nevoie de o relație strânsă și pozitivă cu guvernul local. M-am decis ca în loc să mă plâng de lipsa oamenilor ca mine în politică, mai bine încerc să văd pe pielea mea ce înseamnă să te implici politic, adică îmi tratez cinismul. De prea mult timp politica este dominată de un singur fel de oameni, cu gândire tradițională.

AM: De ce pentru Projet Montréal?
IMG: L-am întâlnit acum ceva timp pe Peter McQueen, consilierul din NDG pentru Projet Montréal. Mi-a plăcut mereu stilul lui de a interacționa cu rezidenții, foarte vizibil, abordabil și ușor de găsit la nevoie. Îmi doresc același lucru și pentru Snowdon. Asta vreau să creez în cartierul meu, o atmosferă de comunitate.

Lidera partidului, Valerie Plante, este o altă influență pozitivă și o sursă de inspirație pentru mine. Este nevoie de femei în politică pentru un echilibru al punctelor de vedere, iar partidul nostru este singurul care a reușit să obțină paritatea la nivel de gen.

AM: Care este cea mai importantă problemă a districtului Snowdon în care candidați?
IMG: Snowdon suferă de mai multe probleme. Autostrada Décarie taie cartierul în jumătate, face mizerie, trafic și zgomot. Îmi doresc să discut despre soluții ca de exemplu: redesignul trecerilor de pietoni, extinderea lor sau chiar acoperirea în întregime a porțiunii din Snowdon. Nu este ceva nou, acest proiect a mai fost discutat dar a lipsit voința politică pentru a-l pune în practică.

Proiectul din Triunghi este o idee frumoasă însă plină de probleme de planificare. Avem în Snowdon Blue Bonnets, mi-ar place să văd un plan mult mai bun decât cel din Triunghi, care să conțină cu adevărat apartamente abordabile, sociale, parcuri și scoli.

O altă mare problemă este lipsa unui centru comunitar, sportiv și a unei biblioteci, ceea ce face ca în Snowdon să suferim de lipsa sentimentului de comunitate.

AM: Ce doriți să le transmiteți alegătorilor români?
IG: Să iasă la vot! Din păcate, românii nu sunt cei mai numeroși la urne și cunosc motivele foarte bine, pentru că nici eu nu am fost implicată politic până anul acesta. Lipsa de încredere în politicieni și sistem este de înțeles. Cu toate astea, atâta timp cât nu ne alegem noi reprezentanții, vom fi mereu reprezentați de cei care nu ne înțeleg. Avem o voce, și la nivel municipal este o voce puternică. Fiecare vot contează. Tot ce ține de viața cotidiană este decis la nivel municipal. Orașele preiau din ce în ce mai multă putere, e nevoie să fim implicați în acest proces ca cetățeni pentru a ne asigura viața pe care ne-o dorim noi, nu cea impusă de alții. As vrea să le mai transmit că de câte ori aud limba română pe stradă mi se umple sufletul de bucurie și că îmi doresc ca familiile de români să continue să vină și să rămână în Snowdon.