Vania Atudorei este microbiolog, profesor la Colegiul Gerald-Godin din Montreal. Are studii în microbiologie și farmacie în România, Elveția și Canada. A lucrat în industria de medicamente ajungând până la funcția de director general. Experiența sa se întinde și în domeniile agro-alimentar și de protecție a mediului, lucrând în Elveția la Oficiul Apelor și a Protecției Naturii din cantonul Jura (1990-1992) și ca profesor la Universitatea Guelph (Ontario), unde a predat timp de șase ani. A lucrat și la nivel internațional în Africa de Vest, în Maroc, Mauritania și Senegal. Distincții: Diploma de Onoare a Asociației de Pedagogie Colegială din Quebec, Medalia Jubileului de Diamant a Regina Elisabeta a II-a a Angliei, Cavaler al Ordinului „Palmes Academiques” al Franței, Medalia de Argint pentru Benevolat a Reginei Elisabeta a II-a a Angliei.

Accent Montreal: Ce v-a determinat să vă prezentați candidat la aceste alegeri?
Vania Atudorei: Frustrările pe care le trăiesc de patru ani de când Lavalul este guvernat de actuala administrație, care dă 40 % din totalul taxelor noastre pe salariile funcționarilor de la primărie, polițiștilor și pompierilor. Nici 2% din taxele noastre nu merg la locuințe pentru nevoiași și la urgențe sociale, doar 4 % merge la cultură. În 2015, actuala administrație a ridicat taxele rezidenților din Laval cu 3.2 %, deși orașul avea un surplus bugetar de 415.000.000$. În total, actuala administrație i-a taxat pe cei din Laval cu 6.5 %, aproape dublu decât inflația, deci suntem suprataxați. Exemple de cheltuieli exagerate și inutile: 12.000.000$ pentru a sărbători 50 de ani de la fondarea Lavalului, peste 2.500.000$ pentru o fântână arteziană în fata Primăriei (estimată inițial la 1.000.000$), 10.000.000$ pentru a vopsi trotuare în albastru și alb în unele zone ale orașului etc.

AM: De ce pentru Action Laval?
VA: Deoarece acest partid va restitui 3% din taxa municipală locuitorilor din Laval; este împotriva instalării contoarelor de apă; va anula Regulamentul pentru animale la Laval care îi obligă pe oameni să le castreze și să plătească alte taxe; va instala un autobuz între Laval și aeroportul din Montreal, ca să nu mai plătim de fiecare dată 100$ dus-întors cu taxiul; este singurul partid care a confirmat trei candidați de origine română.

AM: Care este cea mai importantă problemă a districtului în care candidați și cum vedeți soluționarea ei?
VA: Salvarea și transformarea ultimei păduri, Boisé Trait-Carré, care mai există în districtul 11 Laval des Rapides într-un parc, nu într-un bulevard sau blocuri de condo, așa cum vrea administrația actuală și unele firme de construcții, pentru profit. Singura soluție: schimbarea actualei administrații, care a promis păstrarea spatiilor verzi la Laval și interzicerea blocurilor de condo înalte, și care nu-și respectă promisiunile inițiale, sub presiunea lobbyurilor și a unor oameni de afaceri influenți.

AM: Ce doriți să le transmiteți alegătorilor români?
VA: Îi rog pe compatrioții mei să vină la vot și să voteze candidații români. Orașul Laval, al treilea mare oraș din Canada franceză, are 21 de districte și deci 21 de consilieri municipali. În prezent, nouă dintre aceștia sunt din diverse comunități culturale: greci, italieni, libanezi, algerieni sau haitieni. Deși sunt peste 4.000 de români în Laval, ei nu au avut niciodată un consilier municipal român, deoarece, din păcate, majoritatea compatrioților noștri NU se duc să voteze. Un consilier român la Primăria din Laval poate face multe pentru români: facilitarea accesului la serviciile orașului, la administrația orașului, la contestații de taxe, la demaraj de companii etc. Trebuie subliniat că acești candidați români nu își caută joburi, ei au deja posturi la timp plin, și nici nu caută să se îmbogățească, deoarece salariul unui consilier este  între 25.000 și 30.000$ pe an, impozabil.