Având în vedere modificările recente ale legislației electorale române, în special prevederile art.II, punctul 3 din Legea 148/2019, Ambasada României în Canada face următoarele precizări:

Politica Guvernului Canadei cu privire la desfășurarea de activități electorale străine în Canada este stabilită prin Nota circulară a Departamentului Afacerilor Externe, Comerțului și Dezvoltării al Canadei (DFATD) nr. XDC-1264 din 8 septembrie 2011. Această politică prevede:
• de principiu, încurajează statele străine să permită cetățenilor lor care au reședință permanentă sau temporară în Canada să-și exercite dreptul la vot în cadrul alegerilor sau referendumurilor din statul lor de origine prin intermediul votării prin corespondență;
• ia în considerare și cererile oficiale ale statelor străine care intenționează să înființeze secții de votare în cadrul misiunilor lor diplomatice și oficiilor lor consulare recunoscute;
• refuză cererile statelor străine de a include Canada în circumscripțiile lor electorale extrateritoriale;
• nu permite guvernelor străine să desfășoare campanii electorale în Canada sau să înființeze partide și mișcări politice străine în Canada.

Ambasada României în Canada a informat DFATD cu privire la modificarea legislației române și a solicitat acceptul pentru înființarea unor secții de votare și în alte localități în afara celor în care sunt misiuni diplomatice și oficii consulare.

Răspunzând solicitării Ambasadei României, DFATD a reiterat nota circulară nr. XDC-1264 din 8 septembrie 2011. Implicit, partea canadiană nu și-a dat acceptul pentru înființarea unor secții de votare în alte localități decât cele unde sunt misiuni diplomatice și oficii consulare. În aceste condiții, nefiind îndeplinită condiția privind acordul autorităților din țara de reședință, în Canada nu se vor putea înființa secții de votare în alte localități decât cele în care se află oficiile diplomatice și consulare de carieră și onorifice, respectiv Ottawa, Montreal, Toronto, Vancouver, Calgary, Quebec și Dieppe.

CITIȚI ȘI:

Alegeri prezidențiale 2019: Votul în diaspora
Câteva observații privind rezultatele alegerilor europarlamentare 2019
Alegeri în Republica Moldova: De ce autoritățile canadiene nu permit deschiderea unei secții de vot la Montreal?