Prim-ministrul Quebecului, François Legault, a decis să facă din mediul înconjurător principala sa prioritate, promițând un plan clar, precis și cuantificat, care să permită provinciei ca până în 2030 să-și atingă obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră cu 37,5% sub nivelul din 1990. Guvernul pare să aibă un mandat puternic din partea populației în acest sens, dacă ne uităm la cifrele revelate de studiul Baromètre de l’action climatique.

O largă majoritate a locuitorilor din Quebec afirmă că sunt „foarte preocupați” de problemele de mediu și trei sferturi dintre ei solicită acțiuni rapide. Aceasta este concluzia unui studiu intitulat Baromètre de l’action climatique, bazat pe un sondaj Léger condus în toamna anului trecut, ale cărui rezultate au fost făcute publice în data de 4 februarie 2020. Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Laval, în colaborare cu Unpointcinq (media independentă axată pe ecologie).

Concret, 74% dintre respondenți consideră că „există o nevoie urgentă de a acționa”, iar o majoritate și mai mare (79%) de quebechezi afirmă, de asemenea, că sunt „foarte preocupați de problemele de mediu în general”.

Tendința de a considera mediul înconjurător o prioritate nu se limitează doar la o anumită categorie de cetățeni – cei din mediul urban vs. cei din mediul rural, tineri vs. cei mai în vârstă. Rezultatele acestui studiu contrazic câteva din cele mai răspândite mituri pe acest subiect, arătând că aproape 75% dintre quebechezii care locuiesc în afara centrelor urbane mari ca Montreal și Quebec consideră că nevoia de a acționa împotriva schimbărilor climatice este urgentă și că 92% dintre cei aflați în grupa de vârstă 60-69 de ani fac gesturi cotidiene pentru a-și reduce amprenta de carbon (vs. 74% dintre tinerii între 18 și 24 de ani).

Rezultatele Barometrului de acțiune climatică nu sunt însă foarte surprinzătoare dacă ne amintim că în septembrie anul trecut, la Greva mondială pentru climat, Montrealul a bătut un record de participare. Pe 27 septembrie 2019 s-a înregistrat nu doar cea mai mare manifestație din istoria Quebecului, ci și cea mai importantă din lume privind schimbările climatice: aproape o jumătate de milion de oameni, tineri și mai puțin tineri, femei și bărbați de diverse origini, din zona metropolitană și din afara ei s-au adunat pentru a transmite un mesaj clar în favoarea unor măsuri rapide și drastice pentru protejarea mediului, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Este clar deci că preocuparea pentru mediu este foarte prezentă aici în Quebec, fapt ce a determinat guvernul provincial să anunțe că mediul reprezintă principala sa prioritate în acest moment, înaintea unor chestiuni identitare ca imigrația sau protejarea limbii franceze. Noi măsuri în aceste două domenii – reforma Programului de experiență quebecheză (PEQ) și planul de acțiune menit să consolideze prezența limbii franceze – vor trebui să aștepte până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare sau chiar până la toamnă, potrivit unor surse guvernamentale citate de Radio-Canada. Prin urmare, dacă 2019 a fost dominat de dezbateri privind imigrația și laicitatea statului  (Legea 9 și respectiv Legea 21), 2020 se prefigurează ca anul mediului înconjurător. Guvernul CAQ speră ca programul său de mediu să fie mai puțin controversat și să întâmpine mai puțină rezistență ca reforma privind imigrația studenților și muncitorilor străini (PEQ), pe care a ministrul Imigrației a fost nevoit să o retragă datorită criticilor dure pe care le-a stârnit, sau ca faimoasa lege privind purtarea de simboluri religioase pentru angajații statului, considerate figuri de autoritate, care a atras furia mai multor comunități religioase din Quebec.     

Decizia de a pune mediul în fruntea priorităților reprezintă o schimbare politică notabilă pentru Coalition Avenir Quebec (CAQ), partid care în campania electorală din 2018 nu s-a remarcat deloc în materie de mediu. Din contră, și-a atras numeroase critici prin faptul că nu a consacrat niciuna din cele 39 de zile de campanie acestei teme. 

Acum însă prim-ministrul Legault a promis un plan clar, precis și cuantificat, care să permită provinciei ca până în 2030 să-și atingă obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră (GES) cu 37,5% sub nivelul din 1990. Acest plan va fi devoalat în preajma depunerii noului buget provincial, cel mai probabil spre sfârșitul lunii martie, buget care va aloca sume importante pentru investiții în transportul în comun, în sporirea eficacității energetice a clădirilor, în special a edificiilor publice, sau în modernizarea centrelor de sortare.

Potrivit celui mai recent inventar al GES (decembrie 2019), publicat de ministerul Mediului pentru anul 2017, sectorul transporturilor este cel care produce cele mai multe emisii de GES în Quebec – 43,3% din total, o creștere de 23% față de 1990. În ciuda faptului că Quebecul se menține în fruntea provinciilor canadiene privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu echivalentul a 9,5 tone de CO2 pe cap de locuitor, eforturile în această privință au stagnat în ultima perioadă. Anul acesta Quebecul ar fi trebuit să ajungă la o reducere de 20% a emisiilor față de anul de referință 1990. Obiectivul a fost ratat datorită faptului că guvernele precedente nu au reușit să adopte măsuri adecvate în sectoarele critice ale luptei împotriva schimbărilor climatice, precum transporturile.

Pentru ca obiectivul din 2030 să nu fie și el ratat, guvernul CAQ promite să investească sume considerabile în proiecte de infrastructură pentru transportul public. Investițiile se vor etala pe o perioadă de cinci ani, urmând a fi reînnoite apoi pentru încă cinci. Va fi privilegiat transportul de suprafață, ceea ce înseamnă că linia roz a metroului montrealez, ideea primăriței Plante, va mai avea de așteptat. Mai multe alte proiecte de transport în comun au primit însă undă verde la Montreal (prelungirea rețelei Express Métropolitain), la Longueuil, Brossard, Québec (Réseau structurant de transport en commun) și Gatineau. La acestea se adaugă accelerarea conversiei parcului auto, precum și introducerea unor noi stimulente pentru ca oamenii să cumpere vehicule electrice.

O nouă serie de măsuri vizând combaterea schimbărilor climatice va fi anunțată la toamnă, cu ocazia Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow în noiembrie. François Legault și-a confirmat deja participarea la eveniment.

CITIȚI ȘI:

Schimbările climatice: Să ne întoarcem la știință
Taxa pe carbon: Cât de necesară, cât de eficace?
Trăiește Quebecul pe banii Albertei?