Pe lângă cele patru valize cu care alături de familia sa a traversat Oceanul, Angela Tataru a adus în Canada pasiunea și harul său pentru arta cusutului, brodatului și croșetatului de mână. Din mâinile ei ies ii, gentuțe, mărțișoare și accesorii în stil popular care impresionează prin execuție și frumusețe.

Născută în satul Ciuciuleni, Republica Moldova, într-o familie de oameni harnici care țin la tradițiile populare, Angela Tataru este o artizană iscusită, de care poate ați auzit prin numeroasele ei participări la târgurile și activitățile comunitare și frumoasele mărțișoare pe care le confecționează ana de an.

Dragostea pentru meșteșugul manual și talentul său pentru cusut, croșetat și țesut, moștenit de la mama sa și încurajat de familie, a fost remarcat încă din primii ani de școală. Astfel, în clasa a patra Angela Tataru a participat la prima sa expoziție cu șervețele de masă brodate. A urmat apoi participarea la diferite târguri, iarmaroace și la Hramul satului, unde își expunea lucrările alături de cele ale mamei.

Primul său mărțișor l-a făcut în clasele primare, confecționarea acestora fiind un eveniment deosebit și mult așteptat, la care participa întreaga familie, așezată în jurul unei mese încărcate cu „materie primă” de culoare albă și roșie.

După terminarea studiilor universitare (pedagogia claselor primare și istorie), în 2005, Angela devine membră a Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova și participantă activă la evenimente de profil la nivel național. Brodatul și croșetatul rămân activitățile sale preferate, deși se pricepe bine și la alte activități, precum țesutul covoarelor.

În 2011, alături de soțul Vadim și fetița lor Alina (atunci în vârstă de 5 ani), Angela Tatataru se stabilește la Montreal, cu „inima-n dinți și cu visele frumoase în suflet”. Aici își fructifică pregătirea în pedagogie deschizându-și propria grădiniță, după venirea pe lume a celei de-a doua fetițe, Patricia. Devine stilist urmând cursurile de la École Internationale de Coiffure – pentru că simțea că mai are „rezerve nefolosite”, după cum ea însă mărturisește – și desigur, își continuă pasiunea pentru cusut și brodat.

Astăzi, grație acestei pasiuni, Angela Tataru este cunoscută în comunitate prin participarea sa la diverse activități, mărțișoarele, iile, gentuțele și accesoriile în stil popular pe care le confecționează cu măiestrie fiind admirate și purtate cu multă plăcere la Montreal și nu numai. Amintim prezența sa la târgurile bianuale organizate de Asociația Artizana, precum și la activitățile socio-culturale organizate de Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ), Asociația Culturală Română (ACR) și Koolture Tricolor.

Amintim și faptul că în 2018 a primit Diploma de excelență pentru contribuția importantă la păstrarea și promovarea limbii, istoriei și culturii române în Canada în cadrul Târgului de iarnă organizat de Artizana, ACR și CMQ.

Angela Tataru coase ii, face trăistuțe, pălării și cercei cu motive naționale. Vă invităm să-i admirați creațiile vizitând pagina sa Facebook@Tataru.Angela, iar dacă doriți să vă faceți un cadou sau să oferiți unul, o puteți contacta la 514-662-6083.

Aceasta este o adaptare a unui articol mai amplu, intitulat Angela Tataru. Mărțișorul ca un simbol al unei femei împlinite, publicat de Comunitatea Moldovenilor din Quebec.