Aurel Luca, Teatrul Ludic: „Performanța și valoarea merg împreună cu succesul”

Înființat în anul 1978 la Casa de Cultură a Studenților din Iași de către profesorul Aurel Luca, Teatrul Studențesc Ludic este formația reprezentativă a studenților din acest centru universitar. Teatrul Ludic s-a impus încă de la începuturile sale prin performanțe excelente, iar acum, după aproape 40 de ani de existență, a ajuns să fie considerat de jurii internaționale drept cea  mai valoroasă trupă de gen din peisajul european. Formație unică, singulară, cu peste 100 de participări la festivaluri internaționale din Europa, Africa, Asia, SUA și Canada, trupa Teatrului Ludic a fost onorată cu peste 450 de trofee. Din anul 1993 ea a devenit prima formație din România membră cotizantă și asociată la AITA/IATA (Asociația Internațională de Teatru Amator). Vă prezentăm mai jos un interviu cu fondatorul Teatrului Ludic, prof. Aurel Luca, care se pregătește să vină din nou în Canada, la Festivalul Internațional de Teatru de la Mont-Laurier, unde teatrul pe care îl conduce va participa pentru a șaptea oară.

Eva Halus, Accent Montreal: Domnule profesor Aurel Luca, ne bucurăm să vă avem din nou printre noi în Canada! Ludic va fi prezent la Festivalul Internațional de Teatru de la Mont Laurier dar și la Montreal, pentru spectatorii care vă îndrăgesc deja și pentru cei ce vă vor descoperi pentru întâia oară.
Aurel Luca, fondatorul și directorul Teatrului Ludic: Double Defi organizează din 2003 acest important festival internațional la Mont Laurier, aflat acum la a 8-a ediție. Anul acesta festivalul va avea loc în perioada 7-13 septembrie. Au fost selectate 26 de companii teatrale din toate colțurile lumii – 20 de țării în total – iar Teatrul Ludic va reprezenta România. Suntem trupa cu cele mai multe selecții la acest festival: nu am lipsit decât la o ediție, și aceasta din motive financiare. Faptul că am fost selectați de fiecare dată dovedește, o dată în plus, performanța și valoarea artistică a formației noastre. Anul acesta vom participa cu spectacolul „Ultimul Godot”, o adaptare dramatică făcută de mine după texte ale lui Matei Vișniec și Samuel Becket. Va fi jucat în limba română la festival, fiecare formație va juca în limba în care visează!

EH: Vă dorim mult succes! Când veți veni la Montreal?
AL: La Montreal vom juca două spectacole, „Ultimul Godot” și „Cântecul Lebedei” după A.P. Cehov. Ambele vor avea loc pe 10 septembrie, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, sala 602, între orele 11.00 și 14.00.

EH: Ce ne puteți spune despre actorii cu care veți evolua în Canada?
AL: La Festivalul de la Mont-Laurier va fi prezentă doar o „firimitură” din Teatrul Ludic. Cei care vor juca sunt Alex Toderașcu, Radu Mihoc și Liviu Răican. Trupa are însă în jur de 25 de actori, cu un repertoriu de peste 15 spectacole și o stagiune și turnee cu caracter permanent. Invit cititorii să meargă pe site-ul nostru, www.ludic.ro, unde pot vedea actorii Teatrului Ludic și găsi detalii despre spectacole, parteneri etc.

EH: Ce considerați a fi cel mai răsunător succes din cariera Teatrului Ludic? Și care este cea mai frumoasă amintire până în prezent?
AL: Cel mai răsunător succes îl consider pe cel din SUA, în 1998,  unde  am  jucat o stagiune cu patru spectacole diferite în câteva orașe americane. Fuseserăm invitați la Festivalul Mondial de Teatru de la Michigan, unde am fost selectați să reprezentăm România. Cu această ocazie, la invitația Institutului Cultural Român, am oferit o stagiune teatrală la Chicago și la New York pentru comunitățile românești. Un turneu lung și frumos!

Dar succesul este singura situație care merge împreună cu Teatrul Ludic! Suntem o „sperietoare” la aproape toate festivalurile-concurs la care participăm! Performanța și valoarea merg împreună cu succesul.

Cât despre cele mai frumoase amintiri, este greu de spus, la cele peste o sută de participări internaționale…  Sigur, amintiri emoționante sunt legate de primul festival, în Franța, imediat  după Revoluție, atunci  când  prezența noastră a fost semnalată cu cuvintele: „În  sfârșit soarele din România a ajuns în Franța”. Amintiri minunate sunt și cele din Liban din 2011, unde, invitați de Ambasada României la Beirut și de Institutul Cultural Român, am jucat în mai multe orașe aproape de Siria plină de războaie. Piesele au fost „Despre sexul femeii – Câmp de luptă în războiul din Bosnia”, o adaptare după Matei Vișniec, și „Omul gunoaielor”, jucat în limba franceză. Toate aceste momente și multe altele se vor regăsi într-o viitoare carte despre Teatrul Ludic, aflată în pregătire.

EH: Pe lângă participările la diverse festivaluri de teatru și organizați unul, la Iași, intitulat Zilele Teatrului Ludic. A câta ediție va fi anul acesta?
AL: Festivalul Zilele Teatrului Ludic va număra anul acesta a 11-a ediție. Festivalul are loc în decembrie, este cu participare internațională iar intrarea este liberă. Anul trecut, pe lângă trupele studențești de teatru din România, am avut și unele din Germania, Spania, Lituania şi Italia. În 2015 au fost teatre din Serbia, Israel, Italia, SUA, Slovenia, Armenia. Spectacolele au loc în diversele săli ale Casei de Cultură a Studenților Iași, acolo unde funcționează și Teatrul Ludic, și la Casa de Cultură „M. Ursachi” (Copou). Reușim la fiecare ediție să producem un eveniment bogat din punct de vedere artistic, care aduce în faţa publicului în jur de 20-25 de spectacole de teatru.

EH: Care este diferența între lumea reală și cea inventată pe scenă, între un personaj real și unul creat?
AL: Diferența este foarte concretă între lumea reală și cea inventată pe scenă, la fel și între un personaj real și unul creat. Dar totul ține de creație. Și lumea reală poate fi inventată, și personalul real este un creator. „Lumea întreagă este o scenă”, după cum spunea Shakespeare, dar teatrul nu trebuie să fie o copie a realității.

EH: Care sunt planurile de viitor?
AL: Planurile  de  viitor sunt  legate de participări la festivaluri naționale și la Zilele Teatrului Ludic. Pentru viitorul foarte apropiat, după Festivalul de la Mont-Laurier și reprezentațiile de la Montreal, vom merge și la Toronto, unde vom prezenta comunității românești de acolo cele două spectacole, „Ultimul Godot” și „Cântecul Lebedei”, în zilele de 16 și 17 septembrie.

EH:  Vă mulțumesc și vă urez mult succes în continuare!

NOTĂ: La scurt timp după acordarea acestui interviu, pe 23 septembrie 2017, regizorul Aurel Luca s-a stins din viață.

 

TEATRUL LUDIC LA MONT-LAURIER
Festivalul Internațional de Teatru de la Mont-Laurier se desfășoară la fiecare doi ani, punând în valoare trupe din toate colțurile lumii. Anul acesta, 26 de companii teatrale provenind din țări precum Franța, Elveția, Polonia, Spania, Slovacia, Rusia, Burkina Faso, Argentina, Columbia, Mexic, Uruguay, Algeria, Egipt, Maroc și din Quebec vor urca pe scena festivalului, între 7 și 13 septembrie a.c. Teatrul Ludic va prezenta spectacolul „Ultimul Godot”, o adaptare după texte de Matei Vișniec și Samuel Becket semnată de regizorul Aurel Luca. Acesta va avea loc marți, 12 septembrie, la orele 13.00 și 16.00. Piesa va fi jucată în limba română. Informații suplimentare și achiziționare bilete: 1-819-440-2666, www.doubledefi.qc.ca.

În edițiile precedente ale acestui festival, Teatrul Ludic a fost selecționat cu spectacolele „Conu’ Leonida față cu reacțiunea”, adaptare după Ion Luca Caragiale (2005), „Despre sexul femeii – câmp de luptă în războiul din Bosnia”, adaptare după Matei Vișniec (2009), „Poem irlandez pentru vioară și suflet”, adaptare după John Kendrick (2011), „Un șoarece bătrân de teatru”, adaptare după „Cântecul lebedei” de A.P. Cehov (2013) și „Norvegia azi” de Igor Bauersima (2015).