A fi bărbat prezintă riscuri pentru sănătate: în medie, femeile trăiesc cu șapte ani mai mult decât bărbații. Mai jos, câteva explicații de ce. 

Bărbații au mai multe obiceiuri nocive pentru sănătate. Un studiu condus la Universitatea din Michigan a arătat că bărbații fumează de două ori mai mult ca femeile. De asemenea, ei sunt și băutori mai mari, tot în proporție dublă. Și, deși le place sportul, de cele mai multe ori ei sunt doar spectatori, căci doar 37% dintre bărbați exersează în mod regulat.

■ Un alt motiv pentru care sănătatea bărbaților este mai la risc decât cea a femeilor este legat de atitudine, mai precis de macism. Bărbații sunt de două ori mai susceptibili să fie loviți de trăsnet, să piară într-o inundație sau să fie implicați într-un accident fatal. Atitudinea de „tip dur” care le este inculcată de mici face ca bărbații să fie imprudenți, să-și asume rolul de „Nică fără frică”, expunându-se unor riscuri inutile. Și, de vreme ce „nu se cade” ca un bărbat să-și discute stările sufletești și sentimentele, riscul de a suferi de boli în care stresul joacă un rol important – precum bolile de inimă și depresia – este mai mare.

Bărbații merg mai puțin la doctor. Din această cauză, frecvența testelor de cancer sau a celor pentru tensiune este redusă la jumătate față de cazul femeilor. Din nou explicația este culturală: bărbații trebuie să se comporte „bărbătește” și să nu se plângă dacă se simt rău sau sunt bolnavi.

Prin urmare domnilor, dacă vreți să trăiți mai mult și să aveți o mai bună calitate a vieții, fiți mai ca… o doamnă! Adică exersați, mergeți regulat la doctor și fiți mai deschiși în a discuta ceea ce simțiți.