Sfârșitul de an este unul sub semnul unei creșteri importante a numărului de posturi vacante în regiunile din afara Montrealului.

Conștiente de penuria de mână de lucru care se profilează de ceva timp în Quebec, organismele de orientare profesională au încercat să răspundă acestei nevoi prin așa-numitele „proiecte de regionalizare”. Câteva exemple: stabilirea unor parteneriate cu companii din localități mai mici și mai mult sau mai puțin îndepărtate de Montreal, organizarea de vizite și interviuri cu rezidenți și angajatori locali etc. Aceste proiecte au dat rezultate interesante, însă ele au rămas doar o picătură de apă într-un ocean de nevoi, căci organismele implicate sunt fără scop lucrativ (OBNL), nu au un personal numeros și depind foarte mult de finanțarea guvernamentală.

Guvernul Quebecului le-a susținut de-a lungul anilor, însă recent, sub presiunea firmelor care nu-și pot găsi lucrătorii necesari, activitățile menite să finanțeze și să relanseze proiecte de orientare a mâinii de lucru imigrante către locurile unde ea este necesară s-au intensificat.

În acest context, trei organisme din Montreal, CollectifPromis și Alpa, și-au unit forțele pentru a ajuta persoanele imigrante să-și găsească de lucru. Este vorba de un efort comun pentru a facilita adaptarea la societatea de aici, de la înțelegerea procesului de căutare de muncă la pregătirea pentru interviuri și integrarea pieței de muncă.

Consilierii acestor organisme știu ce dificil este procesul de adaptare la realitatea canadiană, de aducere la zi a cunoștințelor profesionale pentru a răspunde exigențelor angajatorilor și cunosc importanța găsirii unui  un limbaj comun între cei proaspăt sosiți și societatea de aici. Scopul este de a facilita integrarea prin mijlocirea unui proces de cunoaștere reciprocă și, mai ales, de a asigura accesul la un post corespunzător studiilor și experienței de muncă.

Cele trei organisme colaborează cu mai mult de 75 de parteneri din toată provincia Quebec. Site-ul www.emploisenregions.ca oferă informații detaliate despre posturile disponibile în diferite regiuni ale provinciei și despre posibilitatea de a consulta în mod gratuit specialiști în orientare profesională.

Menționăm, de asemenea, și inițiativa Federației Camerelor de Comerț din Quebec (FCCQ), numită Un emploi en sol quebécois, care încurajează la rândul ei stabilirea imigranților în regiuni diferite de Montreal, unde găsesc posturi de muncă.

Cea mai mare parte a noilor veniți se stabilesc la Montreal. Motivele sunt multiple, de la atracția și avantajele pe care un oraș mare, cosmopolit, le prezintă, la necunoașterea altor localități, consecință a inexistenței unui sistem care să le ofere sprijin la sosire, să-i ghideze și să-i ajute să cunoască mai bine societatea de aici.

În aceste condiții, angajatorii din afara Montrealului se confruntă cu dificultăți în a găsi mâna de lucru necesară, în timp ce la Montreal șomajul rămâne la cote ce depășesc media provincială. Potrivit primarului orașului Quebec, Régis Labeaume, lipsa mâinii de lucru în acest moment este „primejdioasă” pentru economia locală, o problemă ce poate compromite „viitorul nostru economic”. El a avansat cifra de 17.000 de posturi care trebuie ocupate de urgență în regiunea Capitalei Naționale.

Potrivit datelor oficiale, în regiunea Quebecului se stabilesc doar 6% din noii imigranți care sosesc anual. Or, pentru a răspunde nevoilor economice, este nevoie de 10%, ceea ce s-ar traduce prin instalarea în această zonă a aproximativ 5.300 de noi imigranți pe an.

Raportul anual al Institutului de statistică din Quebec (ISQ) arată că piața de muncă din această provincie a înregistrat în 2017 cea mai mare creștere a locurilor de muncă din ultimii 15 ani. Anul acesta, din ianuarie până în august, în medie, numărul locurilor de muncă au crescut cu 1,3% față de aceeași perioadă în 2017. De asemenea, un studiu al CIRANO (centru interuniversitar de cercetare din Montreal) arată că în topul regiunilor canadiene cu un ritm de dezvoltare susținut se află și câteva regiuni din Quebec: Centre du Québec, Outaouais, Laval, Estrie, în funcție de factorii economici analizați.