Santé Canada a aprobat vaccinul COVID-19 al companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, bazându-se pe dovezile clinice care indică faptul că vaccinul este sigur și eficient împotriva virusului SARS-CoV-2.

Acesta este al patrulea vaccin aprobat de Santé Canada, primul și singurul din portofoliul canadian de vaccinuri împotriva COVID-19 care necesită o singură doză.

Vaccinul poate fi depozitat și transportat la temperaturi normale de refrigerare timp de cel puțin trei luni, ceea ce facilitează distribuția sa pe întreg teritoriul Canadei.

Vaccinul a fost aprobat pentru adulții de peste 18 ani, studii clinice fiind în curs de desfășurare pentru a vedea dacă este sigur și pentru copii.

Ottawa a încheiat un contract de cumpărare cu Johnson & Johnson pentru 10 milioane de doze, cu opțiunea de a comanda încă 28 de milioane adiționale. Cele 10 milioane de doze achiziționate în prealabil vor ajunge în Canada până în septembrie, însă nu mai devreme de aprilie.

Prima țară care a aprobat vaccinul Johnson & Johnson – produs oficial de o filială, Janssen Pharmaceuticals – a fost SUA, în data de 26 februarie. FDA (Food and Drug Administration) a concluzionat că acesta este eficient atât în cazurile simptomatice, cât și în cele severe.

Diverse probleme de producție au încetinit însă livrările inițiale către Statele Unite. Americanii trebuiau să primească 10 de milioane de doze de vaccin imediat după aprobarea sa, însă doar patru milioane de doze au fost expediate pe 1 martie. În total, SUA a cumpărat 100 de milioane de doze, care urmează să fie livrate până la sfârșitul lunii iunie.

Agenția Europeană pentru Medicamente, cea cu care Canada a colaborat până acum la aprobarea vaccinurilor sale împotriva COVID-19, urmează să ia o decizie la mijlocul lunii martie.

Vaccinul Johnson & Johnson este un vaccin cu vector viral. El utilizează ca suport un alt virus, atenuat, care nu prezintă un pericol pentru oameni, și care a fost transformat pentru a exprima proteina spike a SARS-CoV-2. Cu aceste instrucțiuni genetice adăugate, virusul pătrunde în celule, antrenând sistemul imunitar să recunoască proteina spike tipică SARS-CoV-2 și să o combată.

În cursul testelor clinice, efectuate pe mai mult de 43,000 de persoane, eficacitatea vaccinului a fost de 85,9% împotriva formelor severe de COVID-19, potrivit datelor publicate de FDA. Când au fost incluse și cazurile moderate, aceasta a fost de 66,1%. Rezultatele au fost, în general, similare pentru toate categoriile de populaţie (vârste, grupuri etnice).

Efectele secundare cele mai frecvent observate au fost durerea la locul injecţiei, durerile de cap, oboseala şi durerile musculare.

CITIȚI ȘI:

Vaccinul Pfizer-BioNTech: Cum funcționează și care sunt efectele sale adverse
Vaccinul Moderna a fost aprobat de Santé Canada. Iată ce trebuie să știți
Canada a autorizat vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca/Oxford