Prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantina instituționalizată pe teritoriul României, inclusiv la trecerea frontierei, sunt în acest moment suspendate, ca urmare a Deciziei nr. 458 din 25 iunie a Curții Constituționale.

Astfel, Ordinul ministrului sănătății nr. 414 din 11 martie privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situație de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instituit/dispus măsurile de carantină/izolare, s-a suspendat de drept începând cu data de 2 iulie până la modificarea cadrului legislativ.

În motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie, CCR consideră că textele de lege care se referă la acestea sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Astăzi, Guvernul României a adoptat un nou proiect de lege privind carantina și izolarea. „Carantina se va referi la persoane sănătoase, iar termenul izolare se referă la persoanele bolnave sau infectate”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, potrivit Digi24. Definițiile celor doi termeni sunt asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar.

Proiectul de lege definește și situațiile în care se instituie carantina și izolarea: epidemie declarată prin ordin al Ministerului Sănătății sau urgență de sănătate publică de importanță internațională declarată sau pandemie declarate de directorul OMS.

Acest proiect de lege va intra în vigoare după adoptarea sa de către Parlament și promulgarea de către Președinte. Până atunci, rămâne suspendată măsura izolării, indiferent de locul din care se sosește în România.

Proiectul de lege poate fi consultat aici: Proiect lege carantină și izolare

De asemenea, Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va discuta adoptarea unei noi liste privind țările verzi.

„Avem acum un criteriu care vorbeşte de o cifră egală sau mai mică decât cifra din România în ultimele 14 zile a cazurilor noi la 100.000 de locuitori cumulativ. Noi, înainte, mergeam la 5 cazuri la un milion de persoane medie zilnică în ultimele 14 zile, acum vorbim şi am luat aici cifra pe care o foloseşte Uniunea Europeană, ca să fim cu o abordare uniformă cu restul UE”, a explicat Raed Arafat.

CITIȚI ȘI: Canada, pe lista țărilor pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină la sosirea în România

România se află în a cincea săptămână consecutivă de creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus, după ce în intervalul precedent de cinci săptămâni consecutive înregistrase numai scăderi, potrivit unei analize publicate de Agerpres. Această tendință de creștere se manifestă la nivel global.

Până acum, 29.223 de infecții cu coronavirus au fost confirmate în România și 1.768 de decese. Primul caz de COVID-19 confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie.