Ce este o cataplasmă?

Cataplasma este o pastă medicinală obținută din substanțe moi și umede, care poate avea acțiune emolientă, analgezică dar și revulsivă. Ea poate fi făcută cu plante uscate sau proaspete, care se amestecă până ajung la consistența unei paste. Aceasta se aplică peste zona afectată direct sau se pune între straturi de material (de obicei bumbac sau tifon).

Cataplasmele au rolul de a intensifica circulația sangvină, de a relaxa țesutul, de a calma zonele dureroase sau de a ajuta la eliminarea toxinelor dintr-o zonă afectată. Astfel, le putem folosi în caz de abces, arsuri, luxații, furuncule, vânătăi, boli fibrochistice, fracturi, inflamația nodulilor gâtului, a sânilor sau a prostatei, ulcere de la picioare, arsuri solare, tumori și pleoape ulcerate.

Cataplasmele se mai pot folosi și pentru a calma o anumită congestie sau pentru eliminarea puroiului. Pentru aceste afecțiuni este însă nevoie să se stabilească înainte gradul de severitate.

În funcție de natura cataplasmei, aceasta poate fi ținută pe zona afectată de la o oră până la 24 de ore.

Cele mai folosite plante pentru cataplasme  

Păpădia și ștevia galbenă. Ele pot fi folosite în tratamentul acneei, al eczemelor, mâncărimilor pielii sau al pielii uscate, al psoriazisului și iritațiilor.

Fructele de soc. Acestea calmează durerile asociate cu hemoroizii.

Schinduful, varza, semințele de in și scoarța de ulm – foarte folositoare în caz de inflamaţii.

Lobelia și ulmul, care pot fi combinate pentru reumatism.

Lumânărica – folosită pentru hemoroizii inflamați, pentru problemele de plămâni, amigdalită și dureri de gât.

Florile de albăstrele, indicate în caz de afecțiuni oculare sau cataractă în fază incipientă.

Armurariul, care se folosește în caz de psoriazis sau pentru unele tipuri de cancer de piele, pentru care se recomandă aplicarea unei cataplasme la două zile, pe zona afectată.

Cimbrul – frecvent utilizat în cataplasme fierbinți în afecţiuni neuropsihice (epuizare nervoasă, astenie, oboseală generală, afecţiuni locomotorii (reumatism articular și muscular, tendinite, artroze).

Menta – sub formă de comprese sau cataplasme locale în caz de migrene.

Salvia, care la fel ca rădăcina de cârmâz, ajută la atenuarea inflamațiilor și durerilor de sâni.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse. 

CITIȚI ȘI:

Stimularea energiei cu ajutorul plantelor medicinale
Plante care stimulează memoria și concentrarea
Cum putem ameliora durerile musculare și articulare cu ajutorul plantelor medicinale