Într-un articol precedent am prezentat deschiderea care face parte din strategia jocului deschis, și anume partida italiană, jucată cu precădere în Italia, în secolul al XVI-lea. În acest număr vom continua dezvoltarea jocului, explicând pentru începători unul din cele două răspunsuri posibile pe care negrul le poate avea în poziția prezentată mai jos.
Deci, după:
1.         Alb: pion, e2-e4 / Negru: pion, e7-e5
2.         Alb: cal, Cg1-f3 / Negru: cal, Cb8-c6
3.         Alb: nebun, Nf1-c4 / Negru: este la mutare având două variante posibile.

A. Prima variantă: deschidere italiană acceptată

Negrul acceptă deschiderea italiană și joacă pe același principiu ca și albul, mutând nebunul din f8 în c5  (mutare simplificată pentru nebun, Nf8-c5). Ținând cont că suntem în carantină, m-am gândit să dezvolt această poziție, pentru a înțelege pericolele ce decurg. Iată pe tabla de șah continuarea pe care albul o poate face, mai ales dacă întâlnește un adversar mai slab:
4. Alb: nebun, Nc4–f7. Albul face o mutare cu care amenință prin șah regele  advers. În același timp reușește, deși pierde pe termen scurt o piesă grea, să destabilizeze negrul ne mai lăsându-l să facă rocada.

4. Negru: rege, Re8–f7. Negrul nu are altă soluție decât să intre în strategia albului și să captureze nebunul advers.

5. Alb: cal, NCf3–e5. După cum se vede, albul își continuă strategia sacrificându-și și calul la schimb cu un pion. Prin această mutare, albul urmărește eliberarea mijlocului tablei și deschiderea jocului de damă (regina, Dd1-h5 cu șah).

5. Negru: cal, Nc6-e5. Și în această situație, negrul nu are altă soluție decât să intre în strategia albului și să captureze calul advers, sperând în același timp că se va putea apăra.

6. Alb: pion, d2-d4. Prin această mutare, jocul de sacrificiu al albului dă roade, deoarece albul își va recupera în viitor una dintre piesele grele sacrificate. În același timp, își deschide calea pentru un eventual atac cu nebunul (Nc1-g5).

Mai mult, albul se poate dezvolta foarte armonios prin rocadă, având șanse mari ca negrul să se declare învins în următoarele 10-15 mutări.

6. Ajuns în această poziție și jocul fiind deschis, răspunsul negrului poate fi continuat, în funcție de experiența jucătorului, într-o mulțime de variante.

Ținând cont de faptul că acest articol se dorește a fi doar o prezentare a uneia dintre cele mai iubite deschideri în șah, îmi permit să trag concluzia că odată ajunși în această poziție, albul fiind în atac, și-a îndeplinit obiectivele unui joc de șah, și anume: controlul centrului tablei de șah; dezvoltarea rapidă a jocului; punerea regelui la adăpost.

Prin această prezentare în care negrul acceptă deschiderea italiană am vrut să scot în evidență că jocul deschis acceptat de către negru se poate termina cu o înfrângere spectaculoasă, dacă jucătorul este neexperimentat.

CITIȚI ȘI:

Cele mai bune deschideri în șah pentru începători‎: Deschiderea Spaniolă
Cele mai bune deschideri în șah pentru începători‎: Deschiderea italiană