Mai multe medicamente și terapii au arătat rezultate încurajatoare împotriva COVID-19. Bilanțul deceselor din spitale este în scădere, însă calea până la un remediu care va vindeca toți pacienții este lungă. Vă prezentăm cele mai promițătoare tratamente împotriva COVID-19, într-un articol inspirat din The Guardian, completat cu informații mai detaliate și de ultimă oră.  

Dexametazona

Aceasta este un medicament din familia corticosteroizilor care s-a dovedit eficient în reducerea mortalității la pacienții cu forme severe de COVID-19. În cadrul unui amplu studiu clinic desfășurat la Universitatea Oxford și intitulat Recovery, cercetătorii au concluzionat că tratamentul cu dexametazonă a redus cu o treime mortalitatea la pacienţii ventilaţi mecanic. În plus, mortalitatea a fost redusă cu o cincime la pacienţii cu simptome mai uşoare, cărora le-a fost administrat oxigen printr-o mască, fără intubare.

Rezultatele, anunțate la jumătatea lunii iunie, au fost confirmate de un nou studiu internațional, o metaanaliză publicată la începutul lui septembrie în Journal of the American Medical Association. Potrivit acesteia, dexametazona reduce în mod substanțial riscul de deces al pacienților cu coronavirus aflați la terapie intensivă, inclusiv a celor care nu au fost ventilați mecanic. În plus, studiul a constatat că un steroid înrudit, hidrocortizonul, funcționează de asemenea, fapt ce diminuează temerile cu privire la o eventuală penurie de dexametazonă.

Ca urmare a publicării acestui nou studiu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat ghidurile de tratament, care acum sunt în concordanță cu cele ale mai multor țări, inclusiv Canada, unde acest steroid era deja recomandat ca tratament pentru cei mai bolnavi dintre pacienții atinși de COVID-19.

Dexametazona, medicament utilizat încă din anii ’60 în numeroase afecţiuni pentru efectul său puternic antiinflamator, este așadar un mijloc ieftin și disponibil pe scară largă pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Plasma

Plasma este acea componentă lichidă, de culoare gălbuie, a sângelui bogată în proteine și anticorpi. A fost folosită în trecut pentru a trata persoanele infectate cu alți coronaviruși, ca SARS și MERS, ba chiar și în timpul pandemiei de gripă din 1918. Susținătorii acestui tratament sunt de părere că plasma de la pacienții vindecați de COVID-19 poate ajuta pacienții aflați la începutul bolii, deoarece plasma conține anticorpii care funcționează în mod special împotriva acestui virus.

SUA a autorizat utilizarea de urgență a acestui tratament, despre care Trump susține că ar putea preveni 35% din decese. Deși plasma a fost folosită cu succes pentru tratarea altor boli, majoritatea experților spun că încă nu există dovezi suficiente cu privire la cât de bine funcționează și în cazul pacienților atinși de COVID-19. Utilizarea plasmei din sângele celor care s-au vindecat de această boală este deocamdată un tratament experimental pentru noul coronavirus. Mai multe date științifice sunt necesare și, din fericire, există studii în curs de desfășurare – unul major chiar aici în Canada – ale căror rezultate sunt așteptate în curând. Un alt studiu care testează efectele plasmei în tratarea COVID-19 este Recovery în Marea Britanie.

Remdesivir

Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, acest antiviral este prima terapie care a demonstrat o oarecare eficacitate la pacienţii internaţi cu COVID-19, într-un studiu clinic de dimensiuni semnificative, chiar dacă efectul este considerat a fi modest.

Remdesivirul a fost autorizat pentru utilizare în cazuri severe în mai multe țări, printre care SUA, Japonia, Uniunea Europeană și Australia. De asemenea, el a fost aprobat și în Canada (la sfârșitul lunii iulie), putând fi folosit pentru tratamentul pacienţilor care prezintă simptome severe de COVID-19 şi pneumonie şi care au nevoie de oxigen suplimentar pentru a-i ajuta să respire. Antiviralul va fi fabricat în Canada de o filială a laboratorului american care l-a dezvoltat, Gilead Sciences.

Remdesivirul are un efect clar și pozitiv asupra reducerii timpului de vindecare a bolnavilor de COVID-19 spitalizați, așa cum a rezultat dintr-un studiu clinic amplu, publicat în luna mai în New England Journal of Medicine.

Un studiu mai recent realizat de Gilead și publicat în Journal of the American Medical Association arată că pacienţii cu forme moderate ale bolii care au fost trataţi cu acest medicament antiviral timp de 5 zile au avut o şansă semnificativ mai mare de îmbunătățire a stării de sănătate decât pacienţii din grupul martor, care au primit un tratament standard. Totuși, continuarea tratamentului timp de 10 zile nu a prezentat beneficii şi nu a scurtat în mod semnificativ perioada de internare în spital.

Remdesivirul are dezavantajul de a fi un medicament scump și în plus nu este clar încă dacă are un efect puternic asupra reducerii ratei de mortalitate.

Tocilizumab

Mai multe antiinflamatoare au fost și sunt testate pentru a combate COVID-19. Când sistemul imunitar răspunde coronavirusului, poate provoca o inflamare. Tocilizumab, un medicament imunosupresiv, folosit în principal pentru tratamentul artritei reumatoide, este administrat prin injectare pentru a bloca receptorul interleukinei-6. Pacienților cărora li s-a administrat medicamentul în timpul epidemiei COVID-19 din Italia, în martie, au fost mai puțin predispuși să ajungă conectați la un ventilator sau să moară. Dar eșantionul cu care s-a lucrat fost relativ mic iar studiul unul observațional, nu clinic, care nu permite tragerea unor concluzii solide cu privire la efectele acestui medicament comparativ cu placebo. Studiul Recovery de la Oxford cercetează de asemenea efectele Tocilizumabului. 

Interferon beta

Un medicament pe bază de interferon beta, denumit SNG001, ar reduce considerabil riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19, potrivit unui studiu condus la Universitatea din Southampton în parteneriat cu laboratorul britanic Synairgen, care produce acest medicament. Interferonul beta este o proteină naturală implicată în răspunsul organismului la viruși. SNG001 este o formă de interferon beta care ajunge în plămâni cu ajutorul unui nebulizator (aparat de făcut aerosoli).

Studiul, dat publicității în luna iulie, a fost realizat pe 101 de pacienţi și a conchis că cei trataţi cu acest medicament au un risc cu 79% mai mic de a dezvolta forme severe ale bolii (care necesită un aparat pentru a respira) sau fatale decât cei care au primit un placebo. Pacienţii trataţi cu SNG001 au şanse de peste două ori mai mari de a se vindeca comparativ cu cei care au primit un placebo. Trei dintre pacienţii (6%) care au primit un placebo au murit, în timp ce niciun deces nu a fost raportat în rândul celor care au folosit SNG001.

Interferonul beta are potențialul de a fi un tratament prin inhalare eficient în combaterea COVID-19, restabilind răspunsul imunitar al plămânilor, ameliorând protecţia, accelerând recuperarea şi combătând impactul virusului SARS-CoV-2. Totuși, cercetarea a fost efectuată pe un eşantion mic de pacienţi şi nu a fost evaluată de alţi specialişti. De aceea studii mai ample sunt necesare.