Colaboratoarea noastră la rubrica de „Știință & Tehnologie”, Cătălina Curceanu, candidează la alegerile locale din Italia, în orașul Frascati, acolo unde trăiește de 30 de ani și unde conduce un grup de 20 de cercetători care lucrează în domeniul fizicii cuantice experimentale și al fizicii nucleare.

Alegerile locale vor avea loc în Frascati în zilele de 3 și 4 octombrie. Cătălina Curceanu este candidată din partea partidului Frascati Progressista.

„Dacă voi fi aleasă, aș vrea să aduc la Frascati mai multe posibilități pentru locuri de muncă, mai multă internaționalitate, mai multă știință și integrare a științei în teritoriu, inclusiv o relație mai strânsă și mai directă între instituțiile de cercetare (Frascati este regiunea europeană cu cele mai numeroase centre de cercetare superioară) și municipalitate, cu tot ceea ce presupune acest lucru”, a scris Cătălina Curceanu într-o postare pe Facebook.  

Campania sa promovează onestitatea și transparența, iar candidatura este motivată de dorința de a-și pune „abilitățile în slujba unei municipalități și a unui teritoriu care mi-au dat atât de mult – aș dori să ofer și eu ceva în schimb”, după cum mărturisește cercetătoarea.

Cătălina Curceanu.

Biografia sa este impresionantă. Cătălina Curceanu face parte din elita mondială a fizicienilor specializați în fizica nucleară și fizica cuantică și din și mai restrânsul grup al românilor care își pun amprenta pe cercetarea științifică de vârf.

Ea și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. La început de mileniu a coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR, care a generat rezultate extrem de importante atât în fizica particulelor elementare, cât şi în cea nucleară, dar şi în astrofizică (structura stelelor de neutroni).

În prezent conduce un grup de 20 de cercetători care lucrează în domeniul fizicii cuantice experimentale și al fizicii nucleare, cu tehnologii care au multe implicații pentru societate. De-a lungul strălucitei sale cariere a coordonat peste zece proiecte științifice italiene, europene și internaționale, expertiza sa fiind atât la nivel de cercetare, cât și în gestionarea proiectelor ce în ultimii ani s-au ridicat la peste șase milioane de euro.

În 2018, Cătălina Curceanu a fost decorată de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, pentru contibuția sa importantă în domeniul ştiinţelor exacte și pentru dăruirea și profesionalismul cu care s-a impus în elita cercetării internaţionale de profil.

Tot în 2018, dr. Curceanu a obținut premiul „Distinguished Sir Thomas Lyle Fellowship”, ca urmare a colaborării pe care a inițiat-o cu Universitatea din Melbourne, una dintre cele mai prestigioase din Australia și din lume, în cadrul unor experimente pentru studiul mecanicii cuantice în laboratorul subteran de la Stawell, Australia.

Ea a obținut și Premiul pentru Inovare în Fizică Fundamentală pe 2018, acordat de American Physics Society, Gordon and Betty Moore Foundation, alături de Stephen L. Adler de la Institute for Advanced Study (Princeton, SUA). Distincția le-a fost oferită celor doi cercetători pentru un proiect inovator în domeniul fizicii cuantice.

Menționăm, de asemenea, „Emmy Noether Distinction for Women in Physics”, premiul Visiting International Scholar Awards (VISAs) și premiul „Tusculanae Scientiae” ediția 2017.

În paralel cu munca de cercetare, Cătălina Curceanu organizează numeroase conferințe internaționale și colaborează cu o serie de reviste și ziare în scopul popularizării științei și a diseminării informației științifice. Printre acestea se află și Accent Montreal, unde dr. Curceanu contribuie la rubrica de Știință & Tehnologie din august 2010.

Aceasta este prima sa candidatură politică.

CITIȚI ȘI:

Cercetătoarea Cătălina Curceanu, „actriță” în filmul „Conversații Atomice” (Trailer)