Când vine vorba de impozite, nu tot ceea ce ni se pare logic ca fiind o cheltuială deductibilă chiar este o cheltuială deductibilă conform legii. Una dintre situațiile care se încadrează în această categorie este aceea că nu toate sumele pe care o societate sau un întreprinzător particular le scoate din buzunarul propriu pentru a plăti diverse cheltuieli de exploatare sunt deductibile la impozit în cursul anului în care au fost făcute.

De exemplu, compania ABC Inc, al cărui an fiscal ia sfârșit la 31 decembrie 2016, primește o factură de 1.000$ de la Desjardins Assurance Générale pentru asigurarea mașinii pe care o deține. Pentru această sumă, mașina companiei ABC Inc este asigurată pentru o perioadă de doi ani, adică de la 1 ianuarie 2016 la 31 decembrie 2017. ABC Inc plătește întreaga factură în momentul în care o primește, respectiv la începutul anului 2016. Dar, faptul de a plăti integral factura nu echivalează cu o cheltuială deductibilă de 1.000 de dolari în anul de impozitare 2016, ci doar de 500$, căci ceilalți 500$ reprezintă o cheltuială pentru 2017. Prin urmare, de cele mai multe ori, nu este o bună idee efectuarea în avans a plăților unor cheltuieli atunci când acest lucru nu este obligatoriu.

În mod asemănător funcționează și așa-numitele cheltuieli în capital, cheltuieli care se amortizează în timp. Un exemplu de cheltuială în capital poate fi cumpărarea unei mașini, a unui camion, unui computer, imobil etc.

De exemplu, ABC Inc, societate având ca domeniu de activitate transportul de mărfuri, achiziționează în 2016 un camion al cărui cost este de 100.000$. Neavând resursele financiare necesare, ABC Inc decide să împrumute 80.000$ și să plătească un avans de 20.000$ la semnarea contractului. Acționarul societății se așteaptă ca la sfârșitul anului de impozitare această cheltuială de 20.000$ să îi fie considerată. Camionul cumpărat se încadrează însă în categoria cheltuielilor în capital și din acest motiv cheltuiala fiscală, cea care face ca impozitul să scadă, este de 15.000$ (amortizare: 100.000$ x 15%, pentru primul an de exploatare). Nu rezultă de aici că diferența între 20.000$ și 15.000$ este plătită și niciodată dedusă în impozit, ci că această porțiune va fi eșalonată în anii următori în care camionul va fi exploatat.

Ceea ce trebuie însă știut este faptul că dacă ABC Inc ar fi decis să nu plătească cei 20.000$ la semnarea contractului, cheltuiala ei fiscala era aceeași pentru anul 2016, respectiv 15.000$. Este în acelasi timp evident că orice împrumut aduce o cheltuială generată de dobândă și că, cu cât suma împrumutată este mai mică, cu atât dobânda este mai mică. Un calcul este deci necesar înainte de luarea unei decizii de acest gen.