1. Valoarea cea mai de preț este familia
Oleg Pacaleu s-a născut la Chișinău într-o familie mare și unită. Amintirile din copilărie sunt legate, însă, nu de Chișinău, ci de satul Ignăței, Rezina, unde locuiau bunicii. Verile petrecute la țară i-au cultivat dragostea pentru sat, pentru natură, pentru oamenii simpli.
În familia lui Oleg majoritatea bărbaților erau polițiști. Este firesc ca visul său, de mic copil, a fost să devină și el polițist, ca tata, ca unchiul, ca verișorul. Mama a fost cea care s-a împotrivit. „Du-te la orice școală, numai nu la cea de poliție”, îi spunea ea. „Îmi ajung polițiștii din jurul meu…”.
Și Oleg a ascultat dorința mamei, a mers la colegiul de transport care la prima vedere nu are vreo legătură cu poliția. Mama nu știa că Oleg planifica tot la academia de poliție să ajungă după terminarea studiilor. Pentru a se aranja apoi nu oriunde, ci la agenția anticorupție, ca să lupte cu crima organizată. Studiile la colegiu, însă, i-au deschis o nouă perspectivă: domeniul transporturilor, care l-a captivat și i-a determinat soarta pentru mulți ani înainte.
După terminarea studiilor s-a aranjat la o întreprindere unde a crescut rapid de la simplu șofer la manager secția transport auto. Apoi a trecut la o altă întreprindere, unde a căpătat experiență în domeniul comerțului și gestiunii, ajungând la funcția de director comercial. Dar dragostea pentru transport l-a adus peste câțiva ani la firma Mercedes, unde a lucrat cu succes timp de cinci ani, devenind unul dintre cei mai buni dealeri de mașini și piese auto.
Între timp a continuat studiile la Academia de Transporturi și Informatică, unde a cunoscut-o pe Maia, dragostea vieții sale, cu care s-a căsătorit în penultimul an de studii. Apoi a apărut Ștefănel, bucuria părinților și a bunicilor. Maia reprezintă pentru Oleg sursa de inspirație, sprijinul și mândria permanentă. El recunoaște: „Valoarea cea mai de preț în viața mea este familia. Fără Maia, fără Ștefănel, nu aș fi ajuns să-mi realizez visele.”
2. Să nu te temi de schimbare
Chiar dacă erau bine aranjați și nu duceau lipsă de nimic, Oleg și Maia simțeau că lucrurile în Republica Moldova nu merg în direcția cuvenită. La începutul anilor 2000 începea să înflorească nepotismul, corupția în instituțiile de stat, mita obligatorie pentru orice adeverință sau certificat, lipsa de securitate economică și socială în toate domeniile, de la business la politică. Toate acestea diminuau încrederea familiei Pacaleu în viitor și îi orientau spre găsirea urgentă a unor soluții pentru asigurarea unui mod de viață decent, cu perspective de afirmare pentru ei și pentru copil.
Criminalitatea lua proporții amenințătoare. Culmea a fost când Maiei i s-a smuls lănțișorul de aur de la gât în plină stradă. Astfel a apărut pe agenda familiei Canada, „visul de aur”al multor moldoveni tineri, energici, cu studii, cunoscători de limbi străine. Decizia a fost spontană, dar realizată cu hotărâre. În mai puțin de un an le-a venit certificatul de selecție pentru Quebec.
Părinții au aflat despre „aventura”copiilor când biletele de avion într-o singură direcție erau deja cumpărate. Deși cu greu, părinții i-au binecuvântat, fiind siguri că într-un an-doi vor reveni acasă. Nu au revenit. Și nu vor reveni, conform spuselor lui Oleg, până nu se va schimba societatea moldavă. Corupția, insecuritatea economică, socială și politică, dar și lipsa de zâmbet de pe fețele trecătorilor, încrâncenarea și atitudinea negativă generalizată în relațiile dintre cetățeni și reprezentanții statului, dar și între cetățenii înșiși, constatate în timpul scurtelor vizite la Chișinău, descurajează orice intenție de revenire pe termen lung. Astăzi visele familiei Pacaleu sunt legate de Canada.
3. Oamenii contează mai mult decât banii
Începutul vieții în Canada a fost foarte diferit de visele inițiale pe care le-au adus cu ei în „valize”. Rezervele financiare se topeau rapid. Lipsa unui certificat canadian de studii și a experienței canadiene erau o piedică serioasă în găsirea unui loc de muncă în conformitate cu experiența și cunoștințele aduse de acasă. Inițial Oleg s-a aranjat la o întreprindere. Ambala pături la o distanță de două ore de locul de trai. Apoi a lucrat la o fabrică de pâine, la curățenie în birouri, la mutări. După care a urmat francizarea.
Maia „asigura logistica”, având grijă de educația lui Ștefănel, de gospodărie, de atmosfera bună în familie. Prin aceasta trec mai toți noii veniți, nu-i așa? Paralel cu munca grea, necalificată, Oleg aplica la diferite posturi legate de calificarea sa în domeniul transporturilor și comerțului.
Într-o bună zi a fost invitat la interviu într-o companie de transport. A produs o impresie bună prin cunoștințe temeinice și minte ascuțită. În scurt timp a ajuns să fie supervizor, adunându-și o echipă bună formată de vorbitori de limba română. Lucrurile s-au mișcat din loc, salariul a crescut, viața a intrat pe făgașul stabilității și al progresului lent, dar sigur.
Numai că Oleg nu este omul rutinei. Peste trei ani de muncă în domeniul transportului, a descoperit un domeniu nou, care l-a atras prin independența în luarea deciziilor, posibilitatea de a lucra direct cu clienții, prin perspectivele unor câștiguri ce depind doar de talentul întreprinzător al persoanei: imobiliarele. A început studiile în imobiliare. Ziua lucra la întreprinderea de transport, seara studia domeniul imobiliar. Uneori avea impresia că e la capătul puterilor. Dar, odată cu primirea certificatului de curtier în imobiliare, a început o nouă pagină în viața familiei Pacaleu.
Acum, după cinci ani de experiență, recunoaște că și-a găsit vocația și că anume imobiliarele îi aduc bucuria unei activități care îi oferă nu doar securitate financiară și satisfacție profesională, ci și o comunicare frumoasă cu clienții care, în mare parte, îi devin prieteni pe termen lung. Și aici e cheia succesului său: oamenii contează mai mult decât banii! Dacă știi să apreciezi, să respecți și să oferi servicii calificate unui client, capeți un prieteni fidel care povestește cu plăcere și altora despre propria experiență pozitivă în procesul, deloc simplu, de vânzare-cumpărare a unui imobil. Empatia față de client e cuvântul-cheie pentru Oleg.
Astăzi se numără printre primii 50 de agenți imobiliari de la Proprio Direct. Experiența precedentă în domeniul comerțului, gestiunii, transportului, îi prind foarte bine și îi asigură capacitatea de elaborare a unui plan strategic, rapid și eficient, în abordarea sarcinilor concrete.
Iată sfatul lui Oleg Pacaleu pentru viitorii agenți imobiliari: nu la bani trebuie să vă gândiți în primul rând, ci la interesul omului, fiți gata să oferiți timp, suflet și energie pentru a vă asigura o relație profesionistă cu clienții, tratați-i ca pe parteneri, nu ca pe un simplu izvor de bani. Referințele căpătate, mai ales în prima etapă, valorează mai mult decât banii.
4. Sportul poate oferi soluții în cele mai complicate momente
Condiția fizică este extrem de importantă pentru orice persoană, mai ales pentru cineva implicat în munci fizice (mutări, muncă de curier etc). Cu vreo cinci ani în urmă, Oleg trebuia să ajungă rapid cu o livrare la etajul patru al unei clădiri. S-a pornit la fugă pe scări și a simțit deodată, pe la etajul doi, că i se întretaie respirația și că nu mai este capabil să înainteze măcar cu un singur pas… Avea 35 de ani și cântărea 115 kg…
Acea senzație de șoc și conștientizare că ceva nu e în regulă cu condiția sa fizică, a declanșat începutul unei noi pagini în viața lui Oleg, legată de sport. Și nu doar de sportul simplu, ci de unul de performanță. Cine îl cunoaște, știe că este suplu, energic și iute de picior. Nu toți cunosc, însă, că are titlul de „Iron man”, „Omul de fier”, cu succese impresionante de alergător de maraton, ciclist competitiv și înotător rezistent. Multiplele medalii pe care le păstrează astăzi în casa din Laval atestă succesele sale sportive. Este adevărat că în ultimul timp medaliile lui Oleg încep să fie strâmtorate de cele ale lui Ștefănel, care îi calcă tatei pe urme și la cei 15 ani își bucură părinții cu rezultate frumoase în ale sportului.
Cum îmbină Oleg sportul cu businessul? Foarte bine. Cele mai bune soluții, spune el, îi vin în timpul alergărilor de dimineață. Sportul, în combinație cu alimentația corectă, constituie o condiție necesară pentru o activitate de succes în orice domeniu, consideră Oleg.
5. Comunitatea reprezintă o valoare foarte importantă pentru orice om de afaceri
Oleg Pacaleu este nu doar un familist bun, om de afaceri de succes, un bun sportiv, ci și un susținător fidel al activităților comunitare. Este implicat în gestionarea unor asociații precum Artizana, Comunitatea Moldovenilor din Quebec, sponsorizează de mai mulți ani evenimente comunitare, face voluntariat în timpul activităților culturale, este mereu conectat la nevoile membrilor comunității. Gestionează pagina Comunitatea zi de zi de pe Facebook, informând membrii comunității despre evenimentele de interes general. Perioada de izolare, legată de pandemie, nu a devenit un impediment pentru voluntariat, Oleg implicându-se activ în procesul de organizare la Montreal a secției de vot pentru recentele alegeri prezidențiale din Republica Moldova.
În concluzie
Oleg Pacaleu este un membru al comunității despre care se poate spune cu inima deschisă că, în mai puțin de 10 ani de când este în Canada, a reușit să se manifeste ca om de afaceri și partener de încredere, ca un familist dedicat, ca sportiv de performanță și ca prieten devotat.
Dacă doriți să cumpărați sau să vindeți o casă, un apartament, un teren și nu știți cu ce să începeți, sunați-l pe Oleg Pacaleu și veți primi un răspuns prompt și calificat.
Acesta este un material publicitar.