Situația actuală a cazurilor confirmate, măsurile de protecție, simptomele bolii, posibile tratamente, numerele de telefon unde trebuie sunat pentru informații, măsurile adoptate de diverse paliere guvernamentale – toate informațiile importante sunt reunite în acest mini ghid, destinat celor aflați în Quebec și Canada.

Cum ne protejăm?

● În primul rând, spălându-ne des pe mâini, după ce ne suflăm nasul, tușim sau strănutăm, după ce punem mâna pe bani, înainte de a mânca sau a găti, după activități sociale sau profesionale care includ interacțiuni umane multiple sau contactul cu suprafețe publice, precum mijloacele de transport în comun, înainte și după vizitarea sau îngrijirea prietenilor sau rudelor bolnave. Apa și săpunul sunt sfinte. Dacă nu aveți posibilitatea să vă spălați mâinile, folosiți un dezinfectant cu un conținut de cel puțin 60% alcool. Atenție însă, nu plecați urechea la rețete homemade pe bază de votcă sau alte băuturi, acestea nu conțin un procentaj adecvat de alcool (votca nu are mai mult de 40% alcool).
● Stați cât mai mult acasă. Evitați orice deplasare care nu este necesară. Lucrați de acasă dacă natura serviciului vă permite, căci reducerea contactului între persoane (distanţarea socială) este una din cele mai importante măsuri pe care fiecare dintre noi le poate lua.
● Atunci când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu cotul sau cu batiste de hârtie pe care le aruncați imediat la coș, nu cu mâna cu care apoi veți atinge diverse obiecte.
● Evitați să vă atingeți fața cu mâinile nespălate.
● Nu folosiți aceleași tacâmuri, pahare sau prosoape cu alte persoane.
● Evitați, pe cât posibil, contactul cu persoane cu simptome de gripă sau răceală.
● Dacă prezentați simptome – tuse și febră – purtați o mască pentru a evita să-i îmbolnăviți pe alții. Stați acasă și sunați la una din liniile telefonice puse la dispoziție de autoritățile medicale provinciale (listate mai jos). Serviciul este gratuit și disponibil la orice oră din zi și din noapte. Situațiile de urgență trebuie însă adresate la 911.
● Protejați și îngrijiți-vă de membrii familiei, prietenii sau vecinii vârstnici și suferinzi de boli cronice. Ei sunt cei mai vulnerabili în fața acestui coronavirus.
● Nu contribuiți la dezinformare și manipulare. Consultați surse sigure, unde informațiile sunt verificate, științifice și actualizate în permanență precum:
Organizația Mondială a Sănătății (OMS): Coronavirus disease (COVID-19) outbreak
Guvernul Canadei: Coronavirus disease (COVID-19); linie telefonică: 1-833-784-4397, disponibilă zilnic între orele 7:00-24:00.
Guvernul Quebecului: Coronavirus 2019 – Information à la population. Guvernul provincial a pus la dispoziția populației un ghid despre cum să ne protejăm și să ne îngrijim, pe noi și pe cei dragi, în timpul acestei pandemii. Guide autosoins – COVID-19.
În limba română: COVID-19 – Ghid de auto-îngrijire
ACCÉSSS – Alliance des Communautes Culturelles Pour l’Egalite Dans la Sante et les Services Sociaux, informație disponibilă în limba română.
Pentru rudele și prietenii din România: Cemafac.ro, un ghid cu reguli de interacțiune, acțiune și comportament recomandate în timpul situației de urgență generată de pandemia COVID-19.

Cum se manifestă COVID-19?

Principalele simptome ale bolii COVID-19 sunt:
● Febră
● Tuse
● Dificultăți de respirație
● Dureri de cap
● Stare de slăbiciune

Perioada de incubare poate fi până la 14 zile. În medie, simptomele încep să se manifeste în a cincea zi de la momentul expunerii la virus.

Simptomele pot fi ușoare (similare cu o răceală) sau mai severe (cum ar fi cele asociate pneumoniei, insuficienței pulmonare sau renale).

În unele cazuri, boala poate duce la moarte. Cei mai expuși riscului de complicații sunt persoanele imunocompromise, cele cu boli cronice și persoanele în vârstă, dar asta nu înseamnă că persoanele din alte grupe de vârstă sunt ocolite de această infecție și că nu pot dezvolta simptome severe.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 80% dintre infecțiile COVID-19 sunt ușoare sau asimptomatice, 15% sunt infecții severe, necesitând oxigen, și 5% sunt infecții critice, necesitând ventilație.

Dacă avalanșa de informații despre COVID-19 și natura lor vă provoacă anxietate și încercați o stare de panică sau depresie, puteți suna la Info-Social 811 sau la 1-877-644-4545. Serviciul este gratuit, confidențial, disponibil 24 de ore din 24 și vă oferă posibilitatea să vorbiți cu un specialist în intervenție psihosocială.

Linii telefonice de informații

Montreal: 514-644-4545 | Montérégie: 450-644-4545 | Regiunea Quebecului: 418-644-4545 | Outaouais: 819-644-4545 | De oriunde din Quebec: 1-877-644-4545
Provinciile atlantice: 811
Ontario: 1-866-797-000
Manitoba: 1-888-315-9257
Provinciile din Vest: 811

Ce trebuie făcut dacă bănuiți că aveți COVID-19

● Sunați la unul din numerele indicate mai sus, funcție de regiune, dacă aveți simptome asemănătoare gripei (febră, tuse, dificultăți de respirație).
● Așteptați ca o asistentă să vă răspundă. Dacă este cazul, aceasta vă va da o programare la una din clinicile de testare pentru COVID-19.
● Mergeți la urgență numai dacă aveți dificultăți de respirație.
● Înainte de a merge la urgență, sunați la 1 877 644-4545, dacă starea de sănătate vă permite. Vi se vor da informații privind deplasarea la spital și măsurile de precauție absolut necesare pe care trebuie să le luați (purtarea unei măști, folosirea mașinii personale sau a unei ambulanțe etc.). În plus, spitalul va fi înștiințat de sosirea dvs.

Testare

Teste rapide și portabile: Compania Spartan Bioscience din Ottawa a dezvoltat o nouă tehnologie aprobată de Health Canada, ce va spori capacitatea Canadei de testare pentru COVID-19. Detalii: Teste COVID-19 rapide și portabile, aprobate pentru utilizare în Canada

În toate provinciile canadiene s-au înființat clinici speciale de depistare a COVID-19. În Quebec ele există în toate regiunile și orașele principale. Majoritatea funcționează cu programare. O clinică fără programare de tip walk-in, drive-thru s-a deschis la Montreal în data de 23 martie 2020, la Place des Festivals, la intersecția Maisonneuve cu Jeanne-Mance. Clinica a funcționat până în data de 20 aprilie 2020, moment în care serviciile de depistare pe care le furniza au fost transferate la fosta urgență a Spitalului Hôtel-Dieu.

Pentru copii, există o clinică de depistare COVID-19 în cadrul CHU Sainte-Justine. Pentru a facilita procesul de testare, spitalul a pus la dispoziția părinților un formular online.
Tot la Spitalul Sainte-Justine există și un centru de testare de tip „drive-through” (testarea se face direct din maşina personală). Alte asemenea centre de testare funcționează în Montreal și diverse regiuni ale provinciei.

Quebecul a instaurat o ordine de prioritate în ceea ce privește testarea pentru COVID-19. Această ordine a variat în timp, în funcție de evoluția pandemiei. La ora actuală ea se prezintă astfel:
● Personalul și persoanele care se află în rezidențele pentru bătrâni – CHSLD, centre intermediare, rezidențe de tip familial.
● Persoanele care prezintă simptome și care trăiesc în alte medii considerate cu risc ridicat, ca de exemplu centrele pentru persoane fără adăpost.
● Persoanele care prezintă simptome și care au o recomandare din partea Direcției Regionale de Sănătate Publică.
● Persoanele care ocupă funcții esențiale în domeniul sănătății și siguranței publice.

Guvernul federal a pus la dispoziția populației un chestionar de autoevaluare, în care simptomele sunt descrise mai pe larg.

La rândul său, guvernul Quebecului a pus la dispoziția populației un ghid despre cum să ne protejăm și să ne îngrijim, pe noi și pe cei dragi, în timpul acestei pandemii. Guide autosoins – COVID-19. În limba română: COVID-19 – Ghid de auto-îngrijire.

Tratament

La ora actuală nu există un tratament specific sau un vaccin împotriva COVID-19. Majoritatea cazurilor sunt forme ușoare, în care pacienții recuperează fără vreo intervenție specială.

În mai multe țări, printre care și Canada, sunt în curs de desfășurare studii clinice privind eficacitatea și siguranța hidroxiclorochinei ca tratament împotriva noului coronavirus. Mai multe studii mici au dat rezultate încurajatoare în acest sens, însă ele trebuie confirmate prin date clinice solide. Hidroxiclorochina este un medicament care există de 70 de ani și este folosit frecvent împotriva malariei.

Hidroxiclorochina face parte și din studiile clinice internaționale coordonate de Organizația Mondială a Sănătății. Alături de hidroxiclorochină, și alte medicamente sunt testate sub egida OMS: medicamentul antiviral remdesivir; combinația dintre lopinavir și ritonavir, folosite în tratamentul HIV; și lopinavir și ritonavir plus interferon beta.

La Montreal, la Spitalul Evreiesc, acolo unde sunt tratate cazuri grave, medicii folosesc hidroxiclorochina, potrivit doctorului Michel de Marchi, specialist în terapie intensivă. Este însă prea devreme pentru a determina dacă acest tratament este pe deplin eficace. Video

Există în prezent mai multe vaccinuri care sunt testate în diverse țări. Potrivit experților, ele nu vor fi însă disponibile înainte de 12-18 luni. Citiți: De ce va dura mai mult de un an pentru ca un vaccin COVID-19 să ajungă pe piață

Esențialul măsurilor adoptate de palierele guvernamentale federal (Canada), provincial (Quebec și Ontario) și municipal (Montreal)

CANADA
Acordul dintre Canada și SUA privind închiderea frontierei terestre pentru toate călătoriile neesențiale, în contextul pandemiei de coronavirus, este prelungit până pe 21 mai. De asemenea, începând cu 20 aprilie, autoritățile federale au stabilit obligația pentru orice călător cu avionul de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața în anumite situații. Citiți: Frontiera dintre Canada și SUA rămâne închisă pentru încă 30 de zile | Ottawa: Masca, obligatorie pentru pasagerii care călătoresc cu avionul

Prim-ministrul Trudeau a anunțat extinderea criteriilor de eligibilitate și pentru Contul de urgență destinat companiilor canadiene. Acest program oferă împrumuturi de 40,000$ fără dobândă pentru mici întreprinderi și organisme fără scop lucrativ, pentru a le ajuta să-și acopere cheltuielile de exploatare. Citiți: Ottawa: Un ajutor financiar suplimentar pentru micile companii

Guvernul federal a extins accesul la Prestația canadiană de urgență. Lucrătorii la timp parțial și cei sezonieri, precum și cei cărora li s-au terminat prestațiile de șomaj pot aplica acum pentru această asistență financiară de urgență de 2,000$. Detalii despre criteriile de eligibilitate: Ottawa lărgește accesul la Prestația canadiană de urgență (PCU/CERB)

Începând din 15 aprilie, toți călătorii care sosesc în Canada fără un plan credibil de carantină vor fi plasați în izolare obligatorie, timp de 14, zile într-un hotel.

Health Canada estimează că dacă 2,5% din populație contractează virusul, 11,000 de persoane ar putea muri; dacă numărul de cazuri se dublează la 5%, decesele au putea urca la 22,000, potrivit scenariilor pandemiei în Canada date publicității de autoritățile federale în data de 9 aprilie. Detalii: Chiar și cu măsuri stricte de izolare, până la 22.000 de decese cauzate de COVID-19 s-ar putea înregistra în Canada

Canadieni pot aplica pentru Canada Emergency Response Benefit/ Prestation canadienne d’urgence, începând din data de 6 aprilie. Detalii: Precizări suplimentare despre Canada Emergency Response Benefit/ Prestation canadienne d’urgence

Premierul Trudeau a anunțat o investiție de 100 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți accesul la alimente al canadienilor care resimt impactul crizei provocate de COVID-19. Citiți: Un sprijin federal de 100 de milioane de dolari pentru băncile de alimente și organizațiile alimentare locale din Canada

Măsurile adoptate de Ottawa pentru a face față crizei provocate de pandemia de coronavirus reprezintă cel mai vast program economic din istoria Canadei, ridicându-se la 255 de miliarde de dolari. Detalii: Canada’s COVID-19 Economic Response Plan
Din această sumă, 71 de miliarde de dolari reprezintă subvenția salarială de 75% (Canada Emergency Wage Subsidy) acordată firmelor, indiferent de talia lor, care au suferit pierderi de cel puțin 30%. Măsura se aplică și organizațiilor non-profit și celor caritabile, însă nu vizează companiile publice. Astfel, Ottawa va acorda un ajutor financiar de până la 847$/săptămână, bazat pe un salariu anual maximal de 58.000$. Ajutorul va fi disponibil pentru cel mult trei luni, retroactiv din 15 martie 2020. Inițial (18 martie 2020), această subvenție salarială a fost preconizată la 10%.

Guvernul federal a anunțat cheltuieli suplimentare de 2 miliarde de dolari pentru echipamente medicale și de protecție produse în Canada. Detalii: COVID-19: Canada accelerează producția internă de echipamente medicale și de protecție | COVID-19: Canada își sporește capacitatea națională de producție a echipamentelor și aparatelor medicale

16,5 milioane de dolari sunt acordați de Ottawa pentru organisme care oferă ajutor copiilor, adolescenților și vârstnicilor. Pentru aceștia din urmă, guvernul federal pune 9 milioane de dolari la dispoziția organizației United Way Centraide Canada. Pentru tineri, federalul va aloca 7.5 milioane organismului Jeunesse, J’écoute/Kids Help Phone care oferă un serviciu de intervenție profesională, de informare și de asistență oferit copiilor și adolescenților în toată Canada. Aceste sume se adaugă celor deja anunțate pe 18 martie, de peste 200 de milioane de dolari, direcționate către centrele pentru persoane fără adăpost (157,5 milioane de dolari) și către centrele destinate femeilor victime ale violenței conjugale și agresiunilor sexuale (50 de milioane de dolari). Detalii: COVID-19: Ottawa vine în ajutorul celor mai vulnerabili

De luni, 30 martie, Transport Canada anunță că nicio persoană care prezintă simptome de COVID-19 nu se va putea îmbarca în trenuri și zboruri domestice. Restricția nu privește autobuzele (jurisdicție provincială).

Măsuri anunțate de premierul Trudeau în data de 27 martie:
● Plățile pentru GST/HST și pentru taxele vamale pe import sunt amânate până în iunie.
● Lansarea unui nou program, Canada Emergency Business Account, prin intermediul căruia micile companii vor avea acces la un fond de 25 de miliarde de dolari în împrumuturi fără dobândă. Aceste împrumuturi sunt garantate și finanțate de guvernul canadian și sunt menite să asigure acoperirea unor costuri importante, precum plata chiriei pentru câteva luni, pentru firmele mici.
● Lansarea unui nou program de împrumut și garanție pentru companii mici și mijlocii care au nevoie de un ajutor mai susținut. Intitulat Small and Medium-sized Enterprise Loan and Guarantee Program, acesta pune la dispoziția firmelor, prin intermediul Export Development Canada and Business Development Bank, un total de 40 de miliarde de dolari în împrumuturi garantate. Detalii aici.

Pe 25 martie, Parlamentul a aprobat legea care prevede un ajutor de 107 miliarde de dolari pentru canadienii afectați de COVID-19.
Bill C-13 prevede un nou program financiar, Canada Emergency Response Benefit/ Prestation canadienne d’urgence, care înlocuiește Emergency Care Benefit și Emergency Support Benefit anunțate în 18 martie 2020. 2,000$ pe lună impozabili, timp de 4 luni, vor fi oferiți canadienilor care au de suferit de pe urma situației actuale. Perioada acoperită este de la 15 martie la 3 octombrie 2020. Detalii: Canada Emergency Response Benefit | Ce este Canada Emergency Response Benefit și cui i se adresează?

Quarantine Act/ Loi sur la mise en quarantaine, care în actuala sa formă există din 2005, va fi aplicată începând din 26 martie. Prin urmare, toți cei care sosesc în Canada din străinătate, inclusiv SUA, nu mai sunt rugați să se autoizoleze timp de 14 zile, ci sunt obligați să o facă. Nerespectarea acestei legi antrenează penalități sub forma unei amenzi care poate merge până la 750,000$ sau a unei pedepse cu închisoarea până la 6 luni. Legea nu se aplică însă în cazul celor care prestează servicii considerate esențiale.

Guvernul federal a anunțat pe 23 martie un plan de 192 milioane de dolari pentru producerea unui vaccin în Canada. Fondurile vor fi direcționate către diverse companii, universități și instituții de cercetare din Quebec, Saskatchewan și British Columbia, inclusiv National Research Council of Canada, aflat la Montreal.

Pentru fermieri, Ottawa pune la dispoziție 5 miliarde de dolari adiționali în împrumuturi via Farm Credit Canada.

Pe 18 martie 2020, Justin Trudeau a anunțat un nou set de măsuri economice, parte a Planului de intervenție economică COVID-19 al guvernului federal. Sunt astfel alocate 27 de miliarde de dolari în ajutor direct pentru lucrătorii și companiile canadiene afectate de situația actuală, la care se adaugă încă 55 de miliarde de dolari în amânări fiscale. Dintre aceste măsuri menționăm:
● Extinderea perioadei de plată a impozitelor până la 31 august 2020.
● Creșterea alocațiilor pentru copii (Canada child benefit). Această creștere se va aplica perioadei 2019-2020 și va spori plata maximă cu 300$/copil.
● Introducerea unui moratoriu de șase luni, fără interes, pentru plata împrumuturilor școlare din cadrul Canada Student Loan.
Detalii: Canada’s COVID-19 Economic Response Plan: Support for Canadians and Businesses

Guvernul federal a alocat un fond de urgență COVID-19 de peste un miliard de dolari pentru a asigura asistență provinciilor și teritoriilor în domeniul medical, precum și businessurilor și persoanelor afectate de această pandemie. Detalii: Government of Canada takes action on COVID-19.

Canada și Statele Unite au convenit să restricționeze temporar toate călătoriile neesențiale peste graniță. Trecerea frontierei canado-americane pentru recreere și turism nu mai este permisă începând din 21 martie 2020, în ambele țări cetățenii fiind încurajați să stea acasă. Canadienii care se întorc acasă nu sunt afectați de această restricție. De asemenea, măsura nu se aplică transporturilor, comerțului și lanțurilor de aprovizionare.

Tot din 21 martie 2020, orice persoană care traversează frontiera în afara punctelor stabilite de trecere pentru a cere azil va fi întoarsă înapoi în SUA. Măsura este temporară. Reamintim că în virtutea acordului Safe Third Country Agreement dintre Canada și SUA, o persoană care vine din SUA și se prezintă la un punct frontalier canadian este trimisă imediat înapoi, indiferent de motivele pentru care revendică protecție.

Un program de asistență este pus la dispoziția canadienilor aflați în străinătate. Programul, sub forma unui împrumut de urgență de până la 5,000$, este acordat pentru a facilita întoarcerea acestora acasă sau pentru a acoperi nevoile lor de bază până la întoarcere. Programul este de asemenea destinat canadienilor direct afectați de COVID-19 care nu se pot întoarce acum. Consultați: COVID-19 Emergency Loan Program for Canadians Abroad.
Canadienii aflați în străinătate care au nevoie de asistență consulară de urgență pot suna 24/7 la Emergency Watch and Response Centre din Ottawa, la +1 613-996-8885 (apelurile cu taxă inversă sunt acceptate) sau scrie la sos@international.gc.ca.

Se estimează că aproximativ 3 milioane de canadieni trăiesc sau muncesc în afara granițelor. Potrivit Canada Border Services Agency, între 14 și 20 martie au intrat în țară 959,600 de cetățeni canadieni și 43,890 rezidenți permanenți. 

Începând din data de 18 martie, frontierele sunt închise pentru străini (non rezidenți permanenți și non cetățeni canadieni).

La cererea expresă a guvernului federal, liniile aeriene nu vor permite îmbarcarea vreunei persoane, inclusiv cetățeni și rezidenți permanenți canadieni, care prezintă simptome de COVID-19.

Doar patru aeroporturi, cele din Montreal, Toronto, Vancouver și Calgary, primesc zboruri internaționale.

QUEBEC
Activitățile economice se reiau treptat în Quebec. Din 15 aprilie, garajele/atelierele mecanice, centrele de grădinărit și pepinierele, companiile de amenajări peisagistice și minele vor putea să își redeschidă porțile. Din 20 aprilie se vor redeschide și șantierele de construcții rezidențiale. Detalii: Quebec extinde lista serviciilor esențiale

Autoritățile provinciale din domeniul sănătății publice estimează că vârful epidemiei va surveni în jur de 18-20 aprilie 2020, ținând cont de măsurile de distanțare fizică actualmente în vigoare. Detalii: Un scenariu optimist și unul pesimist pentru evoluția COVID-19 în Quebec

Guvernul Quebecului a anunțat un nou program de sprijin financiar destinat companiilor. 100 de milioane de dolari sunt puși la dispoziția firmelor care doresc să-și instruiască angajații în timpul pandemiei COVID-19 pentru munca la distanță și domeniul digital.

Pe 5 aprilie, Quebecul a luat decizia de a prelungi starea de urgență medicală până pe 4 mai 2020. Toate unităţile comerciale și companiile non-esenţiale vor rămâne închise pentru încă 3 săptămâni. Lista completă a serviciilor și activităților comerciale esențiale.

Pentru a promova companiile quebecheze și a încuraja cetățenii să cumpere produse locale, guvernul provincial a lansat portalul Le Panier bleu. Acesta reunește firme de aici care au posibilitatea să facă comerț electronic. Le Panier Bleu este o organizație fără scop lucrativ al cărei consiliu de administrație nu va fi remunerat. Costul asociat punerii în practică a acestei inițiative este de 250,000$.

În data de 4 aprilie, regiunea Charlevoix și orașul Rouyn-Noranda se adaugă zonelor unde ieșirile și intrările sunt controlate. Numărul zonelor cu acces limitat în Quebec se ridică acum la 14, după restricțiile anunțate în data de 28 martie, care vizau 8 regiuni din nordul și estul provinciei – Bas-Saint-Laurent, Abitibi-Témiscamingue, Côte-Nord, Saguenay–Lac-Saint-Jean, Nord-du-Québec, Gaspésie–Îles-de-la-Madeleine, Nunavik și Terres-Cries de la Baie-James – și cele din 1 aprilie cu privire la Outaouais, Laurentides, Lanaudière, Mauricie-Centre-du-Québec. Doar deplasările esențiale sunt permise, pentru a împiedica transferul focarelor de infecție cu COVID-19 în aceste zone.

Quebecul a cerut ajutorul armatei canadiene pentru zonele din nordul provinciei, izolate și considerate mult mai vulnerabile în fața epidemiei. Citiți: COVID-19: Quebecul a cerut ajutorul armatei canadiene

Primul ministru Legault a cerut poliției să ia măsuri drastice împotriva celor care nu iau în serios măsurile de distanțare fizică impuse de autorități. Nerespectarea consemnelor de sănătate publică constituie o infracțiune care se pedepsește cu o amendă între 1,000$ și 6,000$ de persoană.

Quebecul injectează 287 de milioane de dolari pentru a mări salariile lucrătorilor din domeniul sănătății.

Comerțurile vor fi închise în toate duminicile din luna aprilie. Sunt în mod special vizate de această nouă măsură magazinele alimentare, pentru a menaja lucrătorii din acest sector considerat esențial. Nu vor fi închise: farmaciile, benzinăriile, magazinelor tip depanneur și restaurantele care au servicii de livrare.

Guvernul alocă 133 de milioane de dolari în fonduri de urgență pentru reședințele de bătrâni și CHSLD, pentru a le ajuta să facă față pandemiei COVID-19. Ajutorul acordat este pentru ca acestea să poată angaja mai mult personal și cumpăra mai multe echipamente de protecție și dezinfectante.

Trei puncte de control ale poliției au fost instalate începând din 28 martie la granița cu SUA pentru a-i informa pe cei care sosesc în Quebec, în special snowbirds, despre măsurile pe care trebuie să le respecte: izolarea obligatorie timp de 14 zile.

Quebecul are nevoie de benevoli. Un nou portal web a fost lansat de guvernul provincial pentru cei care pot ajuta și instituțiile care au cel mai mult nevoie în acest moment. Jebenevole.ca | COVID-19: Nevoie de benevoli în Quebec

Quebecul a instituit un program temporar de asistență financiară pentru persoanele care sunt nevoite să se izoleze și care nu sunt acoperite de un alt program de ajutor financiar, precum asigurarea de șomaj. Este cazul lucrătorilor autonomi, de exemplu. Programul, intitulat Programme d’aide temporaire aux travailleurs (PATT COVID-19), oferă un maxim de 573$/săptămână și poate fi acordat timp de două până la patru săptămâni. Toate detaliile sunt disponibile aici, inclusiv formularul de înscriere. Cererile pot fi făcute și prin telefon, la 1 800 863-6582, între orele 8:00 și 20:00, în fiecare zi. Informații prin telefon despre acest program: 1 877 644-4545 (gratuit), între orele 8:00 și 20:00, în fiecare zi.

Plățile pentru împrumuturile școlare se sistează timp de șase luni. Niciun interes nu va fi adăugat în această perioadă. Măsura vizează toate persoanele care beneficiază de programul Aide financière aux études. Niciun demers individual suplimentar nu este necesar. Detalii aici.

Guvernul provincial a elaborat unui plan pentru a veni în ajutorul companiilor afectate de pandemia COVID-19. Astfel, guvernul provincial alocă 2,5 miliarde de dolari pentru a combate problemele de lichiditate pe care acestea le pot întâmpina, sub forma unor împrumuturi cu rate de interes foarte avantajoase. Suma minimă a acestei intervenții financiare este de 50,000$. Detalii: Programme d’action concertée temporaire pour les entreprises (PACTE)

Pe 13 martie 2020, guvernul Quebecului a decretat stare de urgență medicală pe teritoriul provinciei. Această măsură excepțională, folosită acum pentru prima dată, conferă guvernului puteri suplimentare pentru a ordona închiderea unor spații și instituții sau pentru a procura diverse echipamente necesare, printre altele. Starea de urgență medicală este în vigoare timp de zece zile.

Pe 20 martie, Quebecul a luat decizia de a prelungi starea de urgență medicală până pe 29 martie 2020.

Odată cu extinderea stării de urgență o nouă interdicție a fost introdusă: guvernul interzice orice întrunire la exterior sau în interior. Măsura a fost adoptată pentru a permite poliției să intervină atunci când directivele emise de autoritățile în domeniul sănătății publice nu sunt respectate. Sunt prevăzute câteva excepții, enumerate în decretul Consiliului de Miniștri prin care starea de urgență medicală a fost prelungită.
Inițial (13 martie), guvernul a interzis orice activitate interioară cu mai mult de 250 de persoane, recomandând ca orice întrunire la interior, indiferent de numărul de persoane, să fie evitată dacă nu este strict necesară.

Alte măsuri importante luate de guvern:
● Orice persoană care sosește din străinătate este obligată să se izoleze timp de 14 zile.

● Grădinițele publice și private, școlile primare și secundare, centrele de formare profesională, instituțiile de învățământ privat, colegiile, cégep-urile și universitățile sunt închise între 16 martie și 1 mai 2020. Servicii speciale de grădiniță sunt puse la dispoziția lucrătorilor în domenii esențiale precum cel sanitar, poliție și pompieri.
Examenele nu vor mai avea loc, însă anul școlar nu va fi reluat. Detalii aici.
Studenții la colegii și cégep-uri vor putea termina sesiunea de iarnă online, începând cu 30 martie.
Resurse educaționale puse la dispoziție de ministerul Educației pentru nivelurile preșcolar, primar, secundar, precum și cursuri profesionale și generale pentru adulți: École Ouverte.

● Recomandarea ca persoanele de peste 70 de ani să nu iasă din casă decât pentru deplasări foarte importante, ca de exemplu programări medicale ce nu suferă amânare. Cei din această categorie de vârstă pot ieși afară să se plimbe, respectând cu strictețe măsurile sanitare și de protecție recomandate de autoritățile medicale.

● Interzicerea vizitelor în spitale, CHSLD, rezidențe intermediare, de tip familial sau private pentru vârstnici și adulți vulnerabili. Sunt permise excepții, în funcție de circumstanțele fiecărui caz în parte, ca de exemplu pentru programări medicale importante, pentru cei care ajută aceste persoane și atunci când cineva se află la sfârșitul vieții.

● Începând din data de 16 martie, toate spitalele din Quebec au primit recomandarea de a renunța la orice operație electivă, pentru a nu suprasolicita sistemul de sănătate.

● În data de 19 martie, o nouă recomandare din partea autorităților se adaugă listei deja existente, anume reducerea la maxim a deplasărilor în interiorul provinciei, între regiuni, pentru a evita mai târziu izolarea completă a unui oraș sau regiuni.

● Acoperirea, de către Régie de l’assurance maladie du Québec (RAMQ), a serviciilor de sănătate legate de COVID-19 furnizate prin corespondență sau telecomunicații.

● Amânarea până la 30 iunie 2020, fără penalități și interese, a declarațiilor și plăților de TVQ care în mod normal ar fi trebuit să fie făcute până la 31 martie, 30 aprilie sau 31 mai. O măsură similară privind GST/HST a fost luată la nivel federal.

ONTARIO
Școlile nu se vor deschide în data de 4 mai în Ontario. Starea de urgență medicală este în vigoare până pe 12 mai.

Autoritățile sanitare provinciale au dat publicității primele modele predictive privind evoluția COVID-19 în Ontario. Citiți: Predicții în Ontario: Cum ar putea evolua COVID-19 în această provincie?

Ontario a prelungit închiderea școlilor publice până la 1 mai, cel puțin, pentru profesori și 4 mai pentru elevi. Școlile private și grădinițele vor fi închise pentru cel puțin încă două săptămâni suplimentare. Detalii: Ontario Extends School and Child Care Closures to Fight Spread of COVID-19

Pe 30 martie, guvernul ontarian a prelungit starea de urgență cu încă două săptămâni, pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în provincie. Premierul Ford a menționat că decizia de prelungire sau sistare a stării de urgență va fi evaluată la fiecare două săptămâni. Vizitați pagina de informații despre COVID-19 a guvernul provincial din Onatario. Există informații inclusiv în limba română.

Ontario a declarat război speculanților. Premierul Ford a anunțat (28 martie 2020) noi măsuri care prevăd amenzi piperate și chiar pedeapsa cu închisoarea pentru cei care măresc nejustificat prețurile la produse esențiale ca măști, dezinfectante de mâini, mănuși de protecție și șervețele dezinfectante. Amenzile pot urca până la 100,000$ pentru persoane și până la un an de închisoare; pentru directorii de companii amenda maximă poate atinge 300,000$ iar pedeapsa cu închisoarea un an; corporațiile vinovate de această faptă pot fi amendate cu până la 10 milioane de dolari. Orice cetățean poate face o plângere în acest sens sunând la 1-800-889-9768 între 8:30 a.m. și 5:00 p.m., de luni până vineri, sau completând acest formular online. Detalii: Ontario Protecting Consumers from Price Gouging

Guvernul provincial ontarian a prezentat în data de 25 martie un plan de 17 miliarde de dolari pentru a răspunde situației create de COVID-19.
7 miliarde vor merge către sistemului de sănătate și direct la cei afectați.
10 miliarde vor veni în sprijinul persoanelor fizice și morale (firme) prin intermediul unor amânări fiscale. Detalii: Ontario’s Action Plan: Responding to COVID-19

Similar Quebecului, Ontario a anunțat închiderea tuturor unităților comerciale și companiilor non-esențiale. Măsura este în vigoare începând din 24 martie 2020.

Ontario se află începând din 17 martie în stare de urgență. Consultați Ontario Enacts Declaration of Emergency to Protect the Public.

Premierul ontarian Doug Ford a anunțat de asemenea o serie de măsuri menite să protejeze lucrătorii nevoiți să stea acasă cu copiii datorită închiderii școlilor, precum și cei nevoiți să se izoleze sau aflați în carantină datorită COVID-19. Detalii: Job Protection for Workers during the COVID-19 Situation.

MONTREAL
Starea de urgență se prelungește la Montreal până pe 22 aprilie. Ea fost decretată în data de 27 martie.

Primăria a decis închiderea parcării de la Mont-Royal precum și Ile Notre-Dame pentru a descuraja întâlnirile în grup.

La cererea directorului național de sănătate publică din Quebec, dr. Horacio Arruda, Primăria Montrealului a declarat stare de urgență în data de 27 martie 2020, în condițiile în care aproape jumătate din totalul cazurilor confirmate în provincie se înregistrează la Montreal. Măsura conferă puterile necesare executivului municipal pentru a rechiziționa, la nevoie, spații private de cazare, sau pentru a cumpăra echipamente de urgență și mâncare pentru persoanele cele mai vulnerabile, cele fără adăpost. Această măsură NU înseamnă că Montrealul este închis sau în carantină.

Poliția din Montreal a declarat stare de urgență începând din data de 23 martie 2020. Decizia a fost luată pentru a asigura poliției o capacitate de răspuns mai bună în contextul interzicerii de către guvernul provincial a oricărei întruniri la interior sau la exterior. Montrealezii care încalcă această măsură menită să protejeze sănătatea publică riscă să primească amenzi de 1,000$. Ultima oară când poliția a declarat stare de urgență a fost în timpul furtunii de gheață din 1998.

O parte din regulamentele de parcare din toate arondismentele orașului au fost modificate. Intrarea în vigoare a indicatoarelor stradale prevăzută pentru 1 aprilie 2020 a fost reportată la 1 mai 2020. Vinietele de parcare expirate sunt considerate valabile până la noi ordine. Citiți comunicatul de presă.

Zonele de joacă pentru copii din parcuri sunt închise. Închiderea este în vigoare pentru o perioadă nedeterminată și se aplică în toate cartierele montrealeze. Citiți comunicatul de presă.

Pentru toate proprietățile rezidențiale și comerciale, plata taxelor municipale este amânată de la 1 iunie la 2 iulie 2020.

Primăria Montrealului asigură funcționarea liniei telefonice 211, menită să combată izolarea, sărăcia și excluderea socială, mai ales acum când persoanele de 70 de ani și plus sunt rugate să nu iasă din casă decât dacă este strict necesar. Numărul 211 oferă un serviciu multilingv, în peste 200 de limbi printre care și româna. Linia telefonică funcționează între orele 8:00 și 18:00 în fiecare zi a săptămânii și oferă celor care apelează informații privind diverse servicii comunitare și sociale, care pot face o diferență fundamentală în aceste zile. Aceste informații se pot obține și online, accesând www.211qc.ca.

Începând din data de 18 martie, toate birourile Accès Montréal sunt închise pentru o perioadă nedeterminată, însă serviciile sunt disponibile pentru solicitările care pot fi făcute prin telefon sau online.

Ghișeul pentru Service de l’habitation, ghișeul pentru Serviciul de evaluare funciară și ghișeul de relații cu publicul de la Curtea municipală sunt închise până la noi ordine. Pentru informații puteți folosi următoarele coordonate:
514 872-4630 – Service de l’habitation
514 280-3825 | evalinfo@ville.montreal.qc.ca – Service de l’évaluation foncière. Orice cerere de revizuire a unei evaluări funciare trebuie trimisă prin poștă.
514 872-2964 – Curtea municipală. Sunați înainte de a vă deplasa la unul din punctele de serviciu, pentru a verifica disponibilitatea acestora.

Linia telefonică 311 funcționează în continuare, de luni până vineri între orele 8:30 și 20:30 și sâmbăta și duminica între 9:00 și 17:00. Puteți apela acest număr pentru a obține informații privind orice serviciu oferit de Primăria Montrealului. Dacă sunteți în afara Insulei, numărul de telefon este: 514-872-0311. Email: ville.montreal.qc.ca/311montreal.

Toate serviciile municipale esențiale – colectarea deșeurilor și a materialelor reciclabile, accesul la apă potabilă și serviciile de urgență – funcționează normal.

O sursă de informații foarte bună este pagina CORONAVIRUS COVID-19: Informations et recommandations aux Montréalais.

Măsuri suplimentare, la toate nivelurile guvernamentale, sunt așteptate în următoarele zile, funcție de evoluția situației.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Contagiozitate și rata mortalității
COVID-19: Ce funcționează și ce nu
Topul celor mai mortali viruși de pe Pământ
De ce antibioticele nu pot trata infecțiile virale?