Situația legată de pandemia de COVID-19 evoluează foarte rapid. Vă prezentăm, în rezumat, o selecție de articole pe acest subiect, un tur de orizont ce oferă o imagine generală a celor mai recente descoperiri științifice, recomandări sau practici clinice din diverse țări ale lumii.

Atragem în același timp atenția asupra faptului că toate informațiile privind COVID-19 sunt susceptibile de a suferi actualizări, pe măsură ce cunoştinţele despre această boală și comportamentul virusului se acumulează. Datele de publicare ale articolelor sunt deci foarte importante. Cele incluse în acest survol au fost publicate în săptămâna încheiată în data de 26 iunie.

Canada: Rezultate promițătoare privind colchicina

Studiul privind colchicina, un antiinflamator, condus la Institutul de cardiologie din Montreal a obținut rezultate încurajatoare în prima sa fază, astfel că va continua pentru a determina dacă acest medicament este eficient împotriva COVID-19. Studiul, numit COLCORONA, a fost lansat în martie, cu o finanțare din partea guvernului provincial și sprijin din partea companiilor CGI și Pharmascience. Între timp, Fundația Bill & Melinda Gates și National Heart, Lung, and Blood Institute din SUA și-au oferit sprijinul. Colchicina este un antiinflamator deja comercializat împotriva mai multor boli, ca de exemplu guta. Cercetătorii montrealezi sunt de părere că acest medicament poate calma sistemul imunitar, împiedicând acele „furtuni de citokine” care cauzează cele mai grave manifestări ale COVID-19. Marele avantaj al colchicinei este costul său scăzut (mai puțin de un dolar pe zi) și faptul că este deja disponibil în toate farmaciile de pe planetă.
Studiul este condus pe pacienți cu COVID-19 care pot dezvolta complicații, dar care nu sunt spitalizați, și este dublu orb – nici participanții, nici membrii echipei de cercetare nu știu cine primește colchicină și cine este în grupul de control; în acest fel, nici așteptările medicilor, nici ale pacienților nu influențează observațiile și rezultatele. Cercetătorii estimează că până la sfârșitul verii vom știi precis dacă acest medicament este eficient sau nu împotriva COVID-19.  

CITIȚI ȘI: Santé Canada a aprobat primul studiu clinic pentru un vaccin împotriva COVID-19

China: Nivelurile anticorpilor la pacienții vindecați de COVID-19 scad rapid

Nivelurile unui anticorp din organismul pacienţilor vindecaţi de COVID-19 au scăzut brusc în două-trei luni după infectare, conform unui studiu efectuat în China la Universitatea Medicală din Chongqing, o filială a Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Este vorba de anticorpul IgG, unul dintre principalele tipuri de anticorpi induşi de infectarea cu noul coronavirus. Peste 90% dintre participanți (74 la număr), atât simptomatici cât și asimptomatici, au prezentat niveluri ale acestui anticorp care au scăzut brusc în două-trei luni. În medie, scăderea a fost de peste 70%, atât în cazul pacienţilor simptomatici cât şi al celor asimptomatici.
Studiul a fost publicat în revista Nature Medicine. Concluzia sa ridică semne de întrebare cu privire la durata imunităţii împotriva noului coronavirus şi susţine menţinerea măsurilor de prevenţie, precum distanţarea fizică şi izolarea grupurilor cu risc ridicat. Totuși, acest studiu nu neagă posibilitatea ca alte zone ale sistemului imunitar să poată oferi o protecţie împotriva SARS-CoV-2.

Japonia: Undă verde pentru testarea clinică a unui vaccin genetic

Compania farmaceutică niponă Agnes va începe în curând să testeze pe oameni un potenţial vaccin genetic împotriva COVID-19, cu scopul de a-l putea produce la scară mare în 2021. Acesta este primul vaccin ce va intra in studii clinice în Japonia. El conţine ADN modificat pentru a codifica proteinele noului coronavirus, în faţa cărora sistemul imunitar al pacientului va răspunde generând anticorpi împotriva acestui patogen. Prima etapă a testării se va face pe un grup de 30 de voluntari, lucrători sanitari de la Spitalul Universitar din Osaka. Dacă rezultatele sunt bune, în luna octombrie testele vor fi extinse la alte sute de persoane pentru a-i analiza eficacitatea şi efectele secundare.
La nivel global există deja peste zece potenţiale vaccinuri de acest tip care au început să fie testate pe oameni.

CITIȚI ȘI: De ce va dura mai mult de un an pentru ca un vaccin COVID-19 să ajungă pe piață

SUA: Număr record de infectări

Statele americane Texas, Arizona, Florida şi New Mexico și-au întrerupt planurile de ridicare graduală a restricţiilor datorită creșterii vertiginoase a numărului de cazuri de COVID-19. Pe 25 iunie, doar în Texas s-a înregistrat un număr record de 5.996 de noi cazuri. La nivel național, în aceeași zi au fost raportate aproape 40.000 de noi cazuri. Circa 2,5 milioane de americani au fost testați pozitiv în timpul pandemiei de COVID-19. Peste 125.000 de persoane au murit în urma contractării virusului. Conform estimărilor dr. Faucci, principalul expert sanitar din SUA responsabil cu bolile infecţioase, între 5% şi 8% din populaţia Statelor Unite a fost infectată cu noul coronavirus în perioada scursă de la începutul pandemiei, astfel că cea mai mare parte dintre americani este în continuare susceptibilă să contracteze virusul.

Uniunea Europeană: Agenția Europeană a Medicamentului recomandă autorizarea Remdesivir

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat autorizarea unei „puneri pe piaţă condiţionate” a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Remdesivir, produs de compania americană Gilead, devine astfel primul medicament împotriva COVID-19 care este recomandat pentru autorizare în cadrul UE. Recomandarea EMA va trebui să fie aprobată de Comisia Europeană.
Autorizaţia de comercializare condiţionată permite unui tratament să fie vândut timp de un an în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, înainte ca toate datele necesare despre eficienţa şi efectele sale secundare să fie disponibile.
Remdesivir a fost deja aprobat pentru utilizări în regim de urgenţă pentru pacienţii aflaţi în stări severe în Statele Unite, India şi Coreea de Sud. Medicamentul a primit aprobare deplină de utilizare în Japonia. În Statele Unite, prețul acestui medicament poate să ajungă până la 5.080 de dolari, în timp ce producătorii generici indieni îl vor vinde cu un preţ cuprins între 66 și 79 de dolari.

CITIȚI ȘI: Remdesivir: Un studiu detaliat confirmă eficacitatea modestă a acestui medicament antiviral contra COVID-19

Irlanda: Măștile devin obligatorii odată cu adoptarea unor noi măsuri de relaxare

Începând cu 29 iunie, în Irlanda, purtarea măştii va deveni obligatorie în mijloacele de transport în comun, magazine şi restaurante pentru a combate răspândirea epidemiei de COVID-19. De la această dată se vor redeschide lăcaşuri de cult, baruri, restaurante, săli de sport, muzee, teatre, cinematografe şi saloane de coafură. Din 9 iulie, Irlanda preconizează să ridice restricțiile de călătorie cu anumite țări. Măsurile restrictive au fost introduse pe 28 martie în această țară, iar relaxarea lor a început gradual din 18 mai. La ora actuală, Irlanda numără 1.727 de decese provocate de noul coronavirus.

CITIȚI ȘI: Cum purtăm corect o mască și de ce acestea pot fi problematice pentru unele persoane – Video

Portugalia: 19 cartiere de la periferia Lisabonei reintră în carantină de la 1 iulie

Locuitorii din 19 cartiere de la periferia nordică a Lisabonei, unde persistă focare de contagiune cu noul coronavirus, vor fi din nou supuşi izolării la domiciliu începând de la 1 iulie pentru cel puţin două săptămâni. Aceștia vor putea ieşi din case doar pentru a merge la lucru, la cumpărături sau pentru a-şi procura medicamente.
În Portugalia, purtarea unei măști în spațiile închise este obligatorie. De la începutul pandemiei, această țară a raportat puţin peste 40.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi în jur de 1.500 de decese, la circa 10 milioane de locuitori.

Franța: Vastă campanie de testare pentru detectarea focarelor latente

Autorităţile sanitare franceze vor efectua testări sistematice pentru coronavirus în rândul populaţiei în zonele considerate de risc, pentru a identifica posibile focare latente de COVID-19, mai ales în regiunea pariziană. Circa 1,3 milioane de persoane din această regiune vor fi solicitate să efectueze un test PCR, chiar dacă nu prezintă simptome. Obiectivul este detectarea focarelor latente cu persoane asimptomatice şi evaluarea diferenţelor între regiunile Franţei în ce priveşte circulaţia şi impactul virusului.
Cu aproape 30.000 de decese, Franţa se numără printre ţările cele mai afectate de pandemia COVID-19. Vârful epidemiei a fost atins în lunile martie-aprilie. Acum Franța se pregătește pentru un posibil al doilea val, sporindu-și rezerva naţională de medicamente şi capacitatea secţiilor de terapie intensivă, pentru a evita pe cât posibil o revenire la izolare.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 19 iunie