În contextul pandemiei de COVID-19 care nu numai că ne ține distanțați, dar ne pune la mare încercare și viața economică, și legile în materie de imigrație s-au schimbat semnificativ.

Conform Plan d’immigration du Québec 2021, principala prioritate o constituie candidații care răspund imediat cererilor pieţei de muncă, fie prin pregătirea lor academică/profesională, fie prin experiența acumulată. Din acest motiv, se estimează că în 2021 majoritatea noilor sosiți, adică aproximativ 62%, vor veni prin programe de imigrație economică.    

În ceea ce privește numărul preconizat, anul viitor la belle province ar putea primi între 44,500 și 47,500 de imigranți – o ușoară creștere față de pragul stabilit pentru 2020, care se ridica la 43,000 – 44,500.

Pandemia a dat însă planurile peste cap, numărul maxim de imigranți admiși anul acesta situându-se undeva la 30,500. Restricțiile de călătorie și faptul că birourile federale și centrele de procesare (CRDV) au lucrat mai puțin și în condiții dificile au făcut ca termenele de studiu și finalizare a cererilor să se prelungească. Ministerul Imigrației din Quebec a calculat că dificultăţile create de pandemie au dus la întârzierea admiterii a aproximativ 13,000 până la 18,000 de noi imigranți, întârziere pe care preconizează să o recupereze în următorii doi ani (dintre care 7,000 în 2021).

Din cifrele stabilite pentru anul viitor privind imigrația economică, adică între 27,500 și 29,300 de noi sosiți, 24,200 de persoane (limita maximă) vor veni prin programul de imigrare pentru lucrători calificaţi (travailleurs qualifiés). Alți 4,300 de candidați vor veni prin intermediul programului pentru oameni de afaceri, în care sunt incluși și antreprenorii și lucrătorii autonomi. Acestor cifre se adaugă 800 de admiteri pentru „alte categorii economice”, unde intră de exemplu ceea ce se numește aide familial. Imigranților economici li se vor alătura între 9,700 și 10,200 de persoane la categoria de reîntregire a familiei, între 6,900 și 7,500 de refugiați și 400-500 de alți imigranți.

Așadar, pentru cei care privesc cu interes către Quebec, o bună idee ar fi să studieze meseriile care se caută și mai ales previziunile pentru viitorii 5-10 ani. Aceasta pe lângă ameliorarea cunoștințelor de franceză și engleză, fără de care nu poate exista o șansă reală de a fi selectați.

Pentru a ilustra coordonarea politicii de imigrare a Quebecului cu specificul pieței de muncă, menționăm dezvoltarea a trei programe-pilot care duc la obţinerea rezidenței permanente. Ele au fost anunțate în Gazette oficielle du Québec și reflectă soluțiile provinciei la impactul pandemiei asupra comerțului, sănătății și învățământului, dar și la perioada post-pandemie:
● Un program destinat celor care vor lucra în domeniul asistenței medicale – ceea ce numim préposé aux bénéficiaires;
● Un program dedicat persoanelor ce vor lucra în industria alimentară;
● Un program pentru cei specializați în inteligență artificială, în tehnologiile de informație și efecte vizuale.

Programele au fost gândite pentru a răspunde unor nevoi urgente în sănătate și alimentație, dar și pentru a permite dezvoltarea unui domenii extrem de specializate – inteligența artificială, efectele vizuale etc – care vor permite Quebecului ca în câțiva ani să aibă o poziție solidă și să poată crea noi locuri de muncă.

Cele trei programe-pilot sunt propuse pentru o perioadă de cinci ani. Ele vor permite recrutarea a 550 de persoane calificate în fiecare dintre cele trei domenii menționate, în fiecare an. Aceste persoane vor veni însoţite de familiile lor.

Pe măsură ce vom avea mai multe detalii în privinţa modului de funcţionare a acestor programe, vom reveni asupra lor.

CITIȚI ȘI:

Imigrație și impactul COVID-19: Lucrătorii temporari în Canada și familiile lor
Despre posibilitatea ca vizitatorii să poată studia în Quebec