Marea majoritate a persoanelor care contractează virusul SARS-CoV-2 prezintă simptome ușoare sau moderate, care nu necesită spitalizare. La ora actuală, în Canada, potrivit Agenției de sănătate publică, doar 7% dintre cazurile raportate au avut nevoie de îngrijiri medicale la spital. Pentru cei aflați acasă cu COVID-19, ce se recomandă?

Dacă ați fost diagnosticat cu COVID-19 sau așteptați rezultatul testului, primul lucru pe care trebuie să-l știți și să-l faceți este să nu ieșiți afară decât dacă este absolut necesar să mergeți la o clinică sau la un spital. Stați într-o cameră separată și folosiți o baie separată dacă este posibil, pentru a nu infecta și ceilalți membri ai familiei sau persoane cu care locuiți. Dacă trebuie să interacționați cu alte persoane păstrați o distanță de 2 metri, purtați o mască și încercați ca aceste momente să fie cât mai scurte. Evitați contactul cu persoanele considerate la risc – bătrânii, cei afectați de boli cronice și cei cu sisteme imunitare compromise. Evitați, de asemenea, și contactul cu animalele de companie aflate acasă, care pot fi atinse și de alte persoane.

Respectați cu strictețe măsurile de igienă recomandate. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun cel puțin pentru 20 de secunde și evitați să atingeți și să contaminați diverse obiecte și suprafețe din casă.

Așa cum probabil știți, nu există încă un tratament a cărui eficacitate să fi fost demonstrată pentru a combate COVID-19. Bolnavii trebuie să se odihnească, să se hidrateze foarte bine, să-și verifice regulat temperatura cu ajutorul unui termometru și să-și calmeze simptomele atât cât e posibil. Acetaminofenul (Tylenol) reduce febra și durerile musculare, diverse pastile acționează împotriva durerii de gât și a celei asociate tusei uscate, unul dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19. Atenție însă la supradozajul cu acetaminofen, care este toxic pentru ficat! Respectați intervalele și numărul de pastile recomandat la 24 de ore.

Pentru alte simptome trebuie pur și simplu răbdare și repaus. Majoritatea bolnavilor de COVID-19 care rămân acasă încep să se simtă mai bine după aproximativ o săptămână. Nu e însă indicat ca aceștia să iasă afară fără avizul unui autorități medicale. Un pacient spitalizat este considerat vindecat atunci când două teste, făcute la un interval de cel puțin 24 de ore, afișează un rezultat negativ. Nu toate persoanele care se tratează acasă vor face aceste teste, deoarece prioritară este folosirea lor pentru cei care prezintă simptome și trebuie să fie diagnosticați. De aceea prudența este în mod special recomandată, căci chiar și la câteva zile după dispariția simptomelor, virusul poate fi prezent de manieră reziduală în corpul unui pacient.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Esențialul informației
COVID-19: Ce funcționează și ce nu
De ce antibioticele nu pot trata infecțiile virale?