Ca în fiecare an, sărbătorile sunt sinonime cu excese alimentare și un consum ridicat de băuturi alcoolice și, prin urmare, cu kilograme în plus sau mai rău, cu tot felul de probleme digestive. Iată câteva sugestii pentru a reduce aceste inconveniente și a ne bucura și mai mult de bunătățile sezonului.

CUM SCĂPĂM DE BALONARE?
În general, balonarea nu e o afecțiune gravă, însă este extrem de inconfortabilă. Cauzele sale cele mai comune sunt excesele culinare, alimentele grase, intoleranța la lactoză, băuturile carbogazoase, îndulcitorii artificiali care irită mucoasa stomacului, legumele crucifere (broccoli, varză, conopidă, gulii, kale), legumele care conțin amidon (fasole de toate felurile, linte, cartofi etc.) sau combinarea incorectă a alimentelor (legume care conțin amidon sau cereale cu alimente bogate în proteine). Fumatul sau mestecatul de gumă pot, de asemenea, provoca balonare.

Vă puteți procura, fără rețetă, diverse suplimente alimentare precum Beano, care conține o enzimă, alfa galactozidaze, ce ajută la digestia oligozaharidelor din legumele crucifere, din fasole, alune etc. De asemenea, pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, sunt disponibile, tot fără rețetă, suplimente care conțin lactază, enzima ce digeră zaharurile din lapte – le puteți găsi sub numele de Lactaid, de exemplu.

Dacă din varii motive neplăcuta senzație de balonare se instalează totuși, la orice farmacie puteți cumpăra, tot fără rețetă, pastile pe bază de simeticonă, vândute sub nume precum Gas-X, Mylanta Gas etc. Simeticona este un bun remediu pentru flatulență și balonare, ea acționând la dezintegrarea bulelor de gaz acumulate în stomac şi intestine. Efectele secundare ale simeticonei sunt rare, căci ea nu este absorbită în sânge. Totuși, pastilele bazate pe această substanță activă nu sunt recomandate în timpul sarcinii.

Dacă preferați o abordare naturistă, beți ceai de ghimbir (ginger). Ghimbirul ajută la digestie prin faptul că stimulează producția de salivă, bilă și sucuri gastrice. El are și un efect relaxant asupra sistemului digestiv (mușchilor), combătând astfel balonarea instalată datorită tensiunii și spasmelor tractului gastrointestinal. Încercați-l fără zahăr sau alți îndulcitori, doar cu puțină lămâie, după masă și/sau în timpul mesei. Atenție însă, dacă vreți să consumați în mod regulat acest ceai, discutați mai întâi cu medicul de familie, mai ales dacă suferiți de afecțiuni cardiace, diabet, ulcere sau probleme de coagulare a sângelui.

Un alt ceai bun este și cel de mușețel. Mușețelul poate contribui, în unele cazuri, la reducerea balonării și a simptomelor de indigestie, dacă îl beți înainte de masă și înainte de culcare. 

Puteți de asemenea încerca ceaiul sau suplimentele de mentă care, potrivit câtorva studii, ar putea reduce simptomele sindromului colonului iritabil, printre care și balonarea. Nu luați însă aceste suplimente fără avizul medicului – ele pot interfera cu absorbția fierului și cu anumite medicamente și pot cauza arsuri. În ceea ce privește ceaiul, cele mai bune rezultate le obțineți dacă beți o cană înainte de masă.

  CITIȚI ȘI: Mituri despre ceaiul verde

Cel mai banal dar eficient remediu împotriva balonării este apa. Beți o cană de apă călduță, cu lămâie, după masă. Contrar a ceea ce poate ați auzit, apa băută după masă sau în timpul mesei nu diluează sucurile digestive. Acesta este un mit. Din contră, apa este excelentă pentru digestie deoarece pune în mișcare bolul alimentar din stomac. Beți apă pe tot parcursul zilei și vă veți simți mult mai bine (cantitatea necesară fiecărui om depinde de cât de activ este).

Ținem totuși să precizăm că balonarea inexplicabilă, senzația de plin însoțită de umflarea în abdomen, care se extinde pe o perioadă lungă de timp, poate fi un semn al unei probleme mai grave. Nu neglijați deci așa ceva și consultați un medic.

CUM EVITĂM ȘI CUM SCĂPĂM DE MAHMUREALĂ?
Nu luați aspirină înainte de a bea alcool; combinată cu alcoolul, ea poate accentua beţia. Beți încet, pentru a da timp organismului să scape de alcool înainte ca acesta să intre în sânge. Beți numai pe stomacul plin pentru a încetini viteza de absorbție a acestuia. Evitați băuturile bogate în congeneri (substanțe ce se găsesc în băuturile alcoolice închise la culoare, precum whisky sau bourbon) şi amestecul alcoolului cu băuturile carbonatate: bulele de gaz accentuează intrarea alcoolului în sânge. Ţineţi minte că organismul uman poate metaboliza (sau elimina), aproximativ 14,5 mililitri de alcool pur pe oră. Aşadar, nu consumaţi mai mult de 350 de mililitri de bere, 150 de mililitri de vin sau 30 de mililitri de băuturi distilate în acest interval de timp.

  CITIȚI ȘI: De ce este alcoolul toxic pentru organism?

Dacă nu ați respectat cele de mai sus, este foarte probabil să vă confruntați cu simptomele mahmurelii. Cele mai frecvente sunt: durere de cap, greaţă, vărsături, ameţeală, iritabilitate, sete şi oboseală. Cea mai intensă mahmureală apare la circa 14-15 ore după consumul de alcool și se datorează nivelului ridicat de etanol în sânge şi deshidratării, aceste efecte toxice rezultând în urma descompunerii de către corp a alcoolului în acetaldehidă.

Timpul este singura modalitate de vindecare pentru mahmureala ocazională. Există însă câteva mijloace pentru a-i ameliora simptomele: aspirină sau ibuprofen pentru durerea de cap, ingestia multor lichide pentru a rehidrata corpul, alimente uşoare cu multe glucide, inclusiv fructoză (un zahăr natural în fructe şi miere) pentru a calma greaţa, ouă care conţin cisteină, substanţă ce ajută la eliminarea acetaldehidei din corp, supă de carne, deoarece conţine săruri care ajută la înlocuirea sodiului, potasiului şi al altor săruri pierdute prin urină în urma efectului diuretic al alcoolului (şi băuturile pentru sportivi ajută în acest sens). Nu beţi cafea, deoarece ea este diuretică și poate agrava deshidratarea provocată de alcool.

SFATURI PENTRU CA MESELE COPIOASE SĂ NU DEVINĂ O PROBLEMĂ
■ Începeți masa cu o salată de crudități. Bogate în fibre, acestea stimulează secreţiile gastrice şi mişcările peristaltice de la nivelul tubului digestiv, prevenind senzaţia de greutate care apare după mese.
■ Nu abuzați de carne și nu o acompaniați de cereale (orez sau mămăligă, de exemplu), legume cu amidon (cartofi) sau pâine.
■ Beți apă în timpul mesei. În acest fel vă veți sătura mai repede și veți evita să mâncați în exces.
■ Mâncați dulciuri la cel puțin o oră după masă.
■ Rețineți că în combinaţie cu carnea grasă şi cu tutunul, alcoolul poate să declanşeze un episod de pancreatită acută. Aceasta reprezintă inflamarea bruscă a pancreasului. Ea poate fi ușoară sau poate amenința viața, însă, din fericire, de cele mai multe ori se vindecă complet.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.