Două vaccinuri împotriva COVID-19 folosesc tehnologia ARN mesager (ARNm): Pfizer- BioNTech și Moderna. Ambele au fost aprobate de Santé Canada, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite, folosindu-se în prezent pe scară largă împotriva virusului SARS-CoV-2.

Vaccinul dezvoltat de companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech a fost primul vaccin autorizat care folosește tehnologia ARN mesager. Este vorba de o tehnologie care implică injectarea unei părți din materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 în organism pentru a antrena sistemul imunitar să creeze anticorpi împotriva lui.

Vaccinul Moderna se bazează pe aceeași tehnologie, adică nu conține virus inactivat, ci un cod – mesagerul ARN – care reprezintă rețeta după care se fabrică proteina față de care organismul formează anticorpi protectori.

ARN-ul (acid ribonucleic) și ADN-ul (acid dezoxiribonucleic) sunt purtătorii informațiilor genetice în organismele vii, i.e. a instrucțiunilor pentru producerea proteinelor. Proteinele sunt acele molecule multifuncționale considerate „cărămizile” vieții.

În timp ce ARN-ul poate fi tradus imediat în proteine, organismul nu poate produce proteine ​​direct din ADN-ul conținut în nucleul celulelor noastre. Unul din tipurile de ARN este ARN-ul mesager (ARNm), care joacă un rol important în transcrierea ADN-ului. Transcrierea este procesul din sinteza proteinelor care implică copierea informației genetice conținută în ADN într-un mesaj de ARN.

Vaccinul Pfizer-BioNTech, ca și cel de la Moderna, introduce în organism un fragment de ARN care este utilizat pentru fabricarea unei proteine ​​foarte specifice: proteina spike de la SARS-CoV-2, cea care formează țepii ce acoperă suprafața virusului. În sine, această proteină este inofensivă. Celulele persoanei vaccinate produc așadar aceste bucăți de virus, proteine străine dar neprimejdioase, care servesc drept ținte de antrenament pentru sistemul imunitar. Acesta va începe să-și construiască mijloace de apărare, în special anticorpi capabili să recunoască și să neutralizeze o eventuală infecție Covid-19.

Structura virusului SARS-CoV-2. Ilustrație: mindcraftstories.ro.

Vaccinurile clasice, tradiționale, se bazează pe injectarea unui fragment de virus sau a întregului virus inactivat. Cele care folosesc tehnologia ARNm se bazează pe același principiu, doar că în acest caz este vorba de o parte din materialul genetic al unui virus.

ARN-ul mesager inoculat are o durată de viață foarte limitată. El nu poate „să transforme genele” persoanei vaccinate, așa cum poate ați citit în tot felul de teorii care circulă pe rețelele de socializare. Transcrierea informațiilor genetice (ARN) într-o proteină are loc în citoplasmă, nu în nucleul celulei, care conține ADN. ARN-ul mesager nu poate pătrunde în ADN, deoarece nu intră niciodată în nucleul celulei. Mai mult, ARN-ul, pentru a se putea integra în genom, trebuie să fie retranscris invers, în ADN – ceea ce se numește retrotranscriere – iar acest proces nu se întâmplă spontan în celule. Imaginea sugerată de profesorul Jean-Daniel Lelièvre, șeful departamentului de boli infecțioase al spitalului Henri-Mondor din Créteil, Franța, într-un interviu pentru AFP, este foarte sugestivă: „să spui că ARN-ul mesager inoculat prin vaccin va transforma ADN-ul este ca și cum ai spune că un copil își poate naște mama… Nu se poate face drumul înapoi”.

Tehnologia ARNm, o tehnologie revoluționară

Această tehnologie este una revoluționară, care va putea fi folosită în viitor și pentru tratarea altor boli, inclusiv a cancerului.

Mai multe cercetări sunt la ora actuală în curs de desfășurare pentru a determina dacă ARN mesager ar putea fi utilizat pentru a preveni reapariția cancerului. Medicii speră ca vaccinuri ARNm individualizate să îmbunătățească sistemul imunitar al pacienților, pentru a elimina celule tumorale reziduale. Este vorba de pacienți cărora li s-au îndepărtat tumorile și au trecut prin chimioterapie, dar prezintă celule canceroase care încă circulă prin corp.

De asemenea, oamenii de știință de la Universitatea Scripps din California analizează dacă ARNm ar putea trata infecția cu HIV. HIV este virusul care duce la SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite).

Ingredientele vaccinurilor anti-COVID produse de Pfizer și Moderna

Sursa: Fișă de informații privind vaccinurile COVID-19, ministerul Sănătății din provincia Ontario.

Informațiile puse la dispoziția publicului de către Santé Canada privind vaccinul Pfizer pot fi consultate aici.

Informațiile publicate de Santé Canada privind vaccinul Moderna se găsesc aici.

Fișa de informații privind vaccinurile COVID-19 pusă la dispoziție de guvernul ontarian, în limba română, este disponibilă aici.