La recentul Târg de Crăciun organizat de asociația Artizana (25 noiembrie, Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges), pe lângă numeroși artizani români și de alte naționalități, am remarcat și o mini expoziție de costume populare românești. Exemplare unice, cu o lucrătură sofisticată, vechi de decenii sau făcute recent, aceste costume populare fac parte dintr-un proiect numit Dor de ie al Svetlanei Semintina.

Originară din Republica Moldova, Svetlana trăiește de 12 ani în orașul Quebec. Acum opt ani a început să colecționeze și să confecționeze costume populare românești (făcute manual și brodate la mașină), inclusiv pentru copii – o pasiune cu rădăcini în copilărie, în amintirile de la casa bunicilor săi îmbrăcată cu broderii alese.

Costum popular din Transilvania, lucrat manual, a cărui realizare a durat doi ani. Are mii de paiete și mărgele colorate aplicate pe pânză de catifea. Ia este cusută pe perdea (este foarte ușoară), iar încrețul și cheițele sunt cusute cu fire de bumbac. FOTO: Lilian Săvin.

În prezent, colecția Svetlanei cuprinde 25 de costume populare ce provin din mai multe zone ale României: Oltenia, Muntenia, Transilvania, Banat și Moldova. Fiecare costum are povestea sa: motivele și simbolurile brodate exprimă apartenența la o comunitate, la o regiune, dar și stări sufletești și evenimente importante din viața omului (nunți, botezuri, sărbători religioase). Rod al creativității femeii de la țară, portul românesc este un adevărat document istoric și artistic. Arta cusutului și a țesutului este o îndeletnicire foarte veche iar obârșia broderiilor de pe aceste obiecte vestimentare coboară adânc în istorie.

Costum popular cu o ie cusută pe pânză moale de casă, încrețită la gât (cămașă de tip carpatic) cu altiță. Fota este țesută la război. Ambele piese sunt bogat brodate cu buchete de trandafir. FOTO: Lilian Săvin.

Svetlana Semintina expune costumele din colecția sa în orașul Quebec ori de câte ori are ocazia și speră să devină cunoscută și în comunitatea română din Montreal. Costumele nu sunt doar de admirat, căci așa cum Svetlana ne mărturisea, dorința ei este ca aceste ii, catrințe sau fote să fie purtate aici în Quebec, pe stradă sau la diverse evenimente, spre o cât mai mare vizibilitate și promovare a portului popular românesc. Ele pot fi achiziționate de doritori la prețuri ce depind de complexitatea broderiilor și numărul orelor de lucru. Info suplimentare: dordeie@gmail.com sau Facebook@Svetlana Semintina