Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST), Divizia de Istoria Științei, din cadrul Academiei Române, a dedicat în numărul din decembrie 2017 al publicației sale Studii și Comunicări un amplu articol despre viața și activitatea științifică a doctorului Paul Dăncescu, personalitate marcantă a comunității noastre. Articolul a apărut în anul în care dr. Dăncescu a sărbătorit împlinirea a 90 de ani.

Provenind „dintr-o familie modestă de oameni de cultură” după cum singur mărturisește, Paul Dăncescu a studiat medicina în Bucureștii anilor ’50, obținând în 1959 titlul de doctor în științe medicale cu o lucrare în domeniul parazitologiei pe tema speciilor de flebotomi din România şi biologia lor. A profesat cu succes ca medic primar, profesor (Institutul Medico-farmaceutic, Catedra de Parazitologie a Facultăţii de specializare şi perfecţionare a medicilor şi farmaciștilor) și cercetător/șef de laborator (Institutul de microbiologie „Dr. Ion Cantacuzino” și laboratorul de Parazitologie al Spitalului universitar „I. Cantacuzino”). Timp de doi ani, între 1968-1970, a făcut un stagiu postdoctoral în Tunisia, la Institutul Pasteur din Tunis, grație câștigării unei burse „Charles Nicolle”.

În Canada s-a stabilit în 1983, după un periplu prin Israel și Italia, unde a obținut un Certificat de refugiat pe considerente politice, eliberat de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees). La Montreal a lucrat ca medic, reușind să-și echivaleze diploma din România la vârsta de 56 de ani. După pensionarea în Canada, dr. Dăncescu și-a continuat activitatea ca specialist în boli parazitare în Ghana, Coasta de Fildeș și Haiti.

În toți acești ani de când s-a stabilit la Montreal, dr. Dăncescu a avut o activitate importantă în promovarea culturii românești, participând și realizând emisiuni de radio în limbă română, publicând numeroase articole de cultură și istorie românească în presa comunitară din Montreal și Toronto, organizând expoziții de artă populară, fondând Asociația Culturală Română (2004) și Clubul de Aur (2009). De numele său se leagă și aducerea la Montreal, în iulie 2001, a expoziției „Monumenta Romaniae Vaticana” (Mărturii Românești din Vatican), realizată de prof. Ioan Dumitriu-Snagov și inaugurată la Roma în 1996 cu sprijinul Papei Ioan Paul al II-lea.

Paul Dăncescu este fondatorul și primul președinte al Asociației Culturale Române (ACR), rol pe care l-a asumat până în august 2017. De-a lungul anilor, această asociație a devenit una dintre cele mai active și cunoscute entități de limba română din Montreal, promovând în același timp interesele persoanelor de vârsta a treia și legând parteneriate trainice cu diverse instituții și organisme guvernamentale și non-guvernamentale. Elocvente în acest sens sunt numeroasele proiecte și evenimente – comunicări, spectacole, festivaluri, proiecte de cooperare intergenerațională – inițiate de ACR în colaborare cu Comunitatea Moldovenilor din Quebec.

O primă recunoaștere oficială a meritelor dr. Dăncescu în plan cultural și comunitar a avut loc în iunie 2010, când i-a fost decernată Medalia de argint a Locotenentului-guvernator al Quebecului. În același an, câteva luni mai târziu, Table de concertation des Ainés de Montréal i-a dăruit o placă de bronz cu mulțumiri pentru activitatea sa dedicată persoanelor de vârsta a treia. În 2014 a fost invitat de către primarul orașului Mont-Royal pentru a face parte dintre cele cinci personalități culturale ale municipalității.

În octombrie 2016, Academia Română i-a dedicat o sesiune omagială pentru activitatea sa în domeniile medicinei și microbiologiei iar la sfârșitul lui 2017, în baza comunicării prezentate atunci, a apărut articolul din Studii și Comunicări, o publicație a CRIFST, Divizia de Istoria Științei, din cadrul Academiei Române. Articolul are 12 pagini și evidențiază rezultatele cercetărilor doctorului Dăncescu, apreciate de numeroase organizații internaționale din domeniul sănătății, precum și metodele sale, recunoscute și aplicate în întreaga lume. Articolul amintește multiplele cărți, cursuri și manuale scrise de Paul Dăncescu care au fost publicate în România, Elveția și Canada, și cele peste 150 de articole apărute în reviste de specialitate din Franța, Tunisia, Elveția, Anglia, Canada, Maroc și România.