Testele serologice, care arată cine a fost infectat și a dezvoltat imunitate la virus, ar putea dezvălui adevărata întindere a pandemiei, ajutându-i pe oamenii de știință să răspundă la câteva întrebări de bază despre COVID-19: Câte persoane au fost infectate? Cine ar fi putut să răspândească infecția fără să o știe?

Testele de depistare utilizate în Canada permit detectarea coronavirusului în mucoasa nazală și cea a faringelui. Este vorba de un test PCR – abrevierea de la polymerise chain reaction – care detectează informația genetică a virusului, anume ARN-ul. Acest lucru este posibil numai dacă virusul este prezent în organism și deci dacă persoana este infectată.

PCR reprezintă standardul în materie de diagnostic viral, așa cum notează Scientia.ro. Acest tip de testare are o vechime de zeci de ani și permite detectarea virusului încă din stadiile incipiente ale infectării și chiar și în cazurile asimptomatice, căci lipsa simptomelor nu anulează prezența virusului în mostrele colectate.

Testul PCR constituie deci o bună metodă de a afla cine este infectat, și cu cât mai multe asemenea teste sunt efectuate, cu atât autoritățile din domeniul sănătății publice obțin o imagine mai clară a răspândirii infecției COVID-19 în rândul unei populații. Țări precum Coreea de Sud sau Germania sunt adesea date ca exemple pentru numărul mare de teste efectuate, lucru ce le permite depistarea cazurilor incipiente sau asimptomatice, izolându-le și încetinind astfel răspândirea infecției. Din ce în ce mai multe date științifice confirmă faptul că o persoană infectată cu SARS-CoV-2 dar asimptomatică prezintă totuși un risc de transmitere a virusului celor din jurul său. Potrivit dr. Don Vinh, microbiolog la Centrul universitar de sănătate McGill, circa 20-25% din cazurile de COVID-19 pot fi asimptomatice.   

În același timp, testele PCR pot fi foarte laborioase, cu mai multe etape în care se pot produce erori între prelevare și analiză. Rezultate fals negative pot surveni într-o proporție de până la 30%, ceea ce înseamnă că PCR este o metodă de testare mai utilă în a confirma prezența unei infecții decât absența ei.

Testarea PCR pentru SARS-CoV-2 a fost disponibilă începând cu luna ianuarie a.c., la scurt timp după ce virusul a fost identificat. Testul a fost îmbunătățit în sensul unei mai mari automatizări pentru a reduce posibilitatea erorilor. Specificitatea testului, i.e. posibilitatea de a detecta virusul, se ridică astfel la circa 90%.

Un alt tip de testare este cea serologică. Dacă testele PCR sunt folosite pentru a detecta în mod direct un antigen, cele serologice sunt menite să depisteze răspunsul imun al organismului la un antigen, adică anticorpii. Așadar, în vreme ce un test PCR indică cine este infectat, testul serologic arată cine a fost infectat și a dezvoltat imunitate la un virus. În general, anticorpii apar la o săptămână, două, după ce virusul a fost combătut de organism și eliminat. O altă deosebire între testele PCR și cele serologice este că cele din urmă funcționează cu prelevări de sânge, mai precis cu o mică mostră de ser sangvin.

Testarea anticorpilor are multiple roluri iar în cazul actualei pandemii ar putea ajuta autoritățile din domeniul sănătății publice să determine câte cazuri asimptomatice au avut loc în cadrul unei populații. La ora actuală, numărul persoanelor infectate este foarte parțial, căci nicăieri în lume nu s-au efectuat măsurători corespunzătoare. Despre copii de exemplu se crede că sunt susceptibili la infecție dar asimptomatici, însă datele sunt insuficiente, iar acest tip de informație ar putea ghida mai bine autoritățile cu privire la închiderea/redeschiderea școlilor.

Testele serologice pot fi foarte utile și pentru testarea lucrătorilor din domeniul sanitar. Penuria de personal medical din cauza pandemiei pune o presiune adițională asupra sistemelor de sănătate și așa foarte solicitate. Dacă un test poate arăta că un astfel de lucrător a avut deja COVID-19 și este probabil imun, acesta poate reveni la muncă fără teamă de a contracta boala.

Nu este clar în acest moment cât de lungă poate fi perioada de imunitate după o infecție cu COVID-19, însă cercetătorii sunt de acord că cel mai probabil o persoană infectată și vindecată dezvoltă cel puțin o imunitate pe termen scurt, de luni de zile. În cazul epidemiei de SARS din 2003, cauzată tot de un coronavirus, cei care s-au făcut bine au avut anticorpi timp de ani de zile după restabilire.

Ca și testul PCR, nici cel serologic nu este infailibil. Specificitatea sa se situează undeva la 90%. În Canada, ca în multe alte țări ale lumii, numeroase laboratoare universitare și private încearcă să elaboreze teste serologice mai fiabile, iar cercetări de acest gen au loc chiar la Montreal, sub conducerea profesorului Jean-François Masson de la Departamentul de chimie al Universității din Montreal. Acesta prevede o comercializare în Canada a testelor serologice în următoarele 3-6 luni.

Există însă țări unde aceste teste se folosesc deja pe scară largă. Este vorba de China și Coreea de Sud, unde autoritățile încearcă să evalueze imunitatea populației în cazul unui posibil al doilea val de coronavirus. În Germania, la jumătatea acestei luni, autoritățile medicale vor începe un studiu amplu (100,000 de voluntari) pentru a vedea câte persoane sunt deja imune la COVID-19, în ideea de determina cum și mai ales pentru cine se pot relaxa restricțiile actuale.

Teste serologice se folosesc și în Statele Unite, deocamdată doar pentru personalul medical. Unele sunt produse domestic, altele sunt importante din… Canada. Dar deși sunt fabricate aici, aceste teste rapide nu sunt încă disponibile pentru piața canadiană, deoarece Health Canada încă nu le-a autorizat. Există în acest moment zeci de companii – câteva canadiene, majoritatea din China – fabricante de teste serologice care sunt în așteptarea unui verdict din partea guvernului federal.

La ora actuală, prioritatea Health Canada este de a detecta infecțiile active de COVID-19, și deci de a spori capacitatea de testare bazată pe tehnologia acidului nucleic (teste de tip PCR), în acord cu poziția Organizației Mondiale a Sănătății care nu recomandă în prezent testele serologice pentru stabilirea unui diagnostic clinic.

Întrebat în conferința de presă din 7 aprilie care este statutul acestor teste în Canada, premierul Trudeau a precizat că Health Canada va avea un răspuns în curând privind reglementarea lor. Un subiect de urmărit deci în săptămânile următoare.

Informațiile medicale din acest articol au fost revizuite de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.

CITIȚI ȘI:

Un scenariu optimist și unul pesimist pentru evoluția COVID-19 în Quebec
Predicții în Ontario: Cum ar putea evolua COVID-19 în această provincie?
O persoană care s-a vindecat de COVID-19 dezvoltă imunitate?