Există o legătură reală între gânduri, emoții și organism, care este foarte evidentă atunci când abordăm separat sistemul nervos.

O problemă care ține de sistemul nervos nu este doar o problemă de biochimie și, de cele mai multe ori, dacă nu se are în vedere o abordare mai cuprinzătoare, putem ajunge la un dezechilibru considerabil.

În opinia mea, stresul și insomnia, probleme atât de răspândite în ziua de azi, sunt forme de boală. De asemenea, cred că boala este o formă de oboseală care rezultă din faptul că forțele vitale de care avem nevoie pentru a face față unei probleme nu sunt întotdeauna disponibile.

Pentru ca organismul nostru să fie sănătos, corpul trebuie să fie bine hrănit, bine îngrijit și pus în mișcare, trebuie să aibă un climat emoțional echilibrat, în care gândurile creative să predomine.

Stările de alertă, de tensiune psihologică și somatică, aduc cu ele sentimente dezagreabile și frică. Ce remedii putem folosi, ce plante vin în ajutorul nostru în aceste situații?

În general, astfel de stări sunt ocazionale și tranzitorii, însă dacă manifestarea lor se prelungește pe o perioadă mai lungă, consecințele pot fi serioase. Factorii considerați de risc în menținerea acestor stări sunt consumul de cafea și de alți stimulanți nervoși cum ar fi: ceaiul verde, ciocolata, băuturile energizante, cacao și zahărul rafinat. Combinarea mai multor acțiuni pot însă duce la rezultate foarte bune.

Iată cele mai utile plante în cazul insomniei:
Mușețelul (Matricaria recutita). Calmante și somnifere, florile de mușețel liniștesc „interiorul” și favorizează un somn profund și reparator.

Hameiul (Humulus lupulus). Recunoscut pentru calmarea anxietății, hameiul permite un somn profund și benefic. În combinație cu valeriana poate fi comparabil cu benzodiazepinul, însă fără să ofere sindromul de sevraj pe care acest medicament îl creează. Precauții: poate accentua starea depresivă. Nu utilizați în caz de depresie!

Lavanda (Lavandula angustifolia). Ca ulei esențial, în infuzie sau sub formă de concentrat lichid, lavanda este utilizată pentru efectele sale sedative și calmante. Ea este, de asemenea, un relaxant muscular foarte bun, mai ales când persoanele care suferă de insomnie simt și tensiuni musculare.

Melisa (Melissa officinalis). Melisa, cunoscută și sub numele de roiniță, conține uleiuri esențiale (citral, citronelal, citronelol) care au un efect calmant asupra sistemului nervos central, permițând  un somn profund.

Valeriana (Valeriana officinalis). Una dintre plantele cu cea mai puternică acțiune, valeriana are efect asupra sistemului nervos central. În general, ea se recomandă sub formă de concentrat lichid, înainte de a merge la culcare. Pentru că valeriana permite restabilirea ciclului de somn, se recomandă pe o perioadă de zece zile, apoi se face pauză.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse. 

CITIȚI ȘI:

Plante care stimulează memoria și concentrarea