Între 3 și 5 februarie 2017, sub egida Universității McGill, va avea loc la Montreal un Festival internațional George Enescu. Patru concerte tematice, o masă rotundă și numeroși soliști de prestigiu marchează acest festival, primul de gen la Montreal.

La începutul lunii februarie, pe durata a trei zile (3, 4 și 5 februarie), Școala de Mu-zică Schulich a Universității McGill va găzdui un festival internațional dedicat lui George Enescu, primul de gen la Montreal. Coordonat de pianistul Ilya Poletaev, evenimentul va prezenta publicului patru concerte tematice și un colocviu, menite să omagieze geniul creativ al compozitorului, violonistului, dirijorului și pianistului român.

Primul concert, ce va avea loc în data de 3 februarie, la ora 19.30, la Chapelle Historique du Bon-Pasteur (100 Sherbrooke E, Montreal, H2X 1C3), pune în valoare rădăcinile folclorice ale operei lui Enescu, prin intermediul a două lucrări emblematice: „Rapsodia Română nr. 1” și „Sonata nr. 3 pentru vioară și pian”. Concertul include și piesa „Walimai” semnată de compozitorul american Michael Djupstrom, a cărui sursă de inspirație este patrimoniul enescian.

Intrarea este liberă, cu rezervare online la: ville.montreal.qc.ca/chapellebonpasteur.

Cel de-al doilea concert, programat sâmbătă, 4 februarie, la ora 15.30, la sala Tanna Schulich (527 Sherbrooke O, Montreal, H3A 1E3) va prezenta o serie de suite ale compozitorului român și ale lui J.S. Bach. Bach a jucat un rol important în interpretarea și compoziția lui Enescu, iar programul acestui concert îmbină o partită pentru vioară de Bach și două lucrări ale lui Enescu: ciclul celor „Șapte Cântece pe versurile lui Clément Marot” și suita pentru vioară și pian „Impresii din copilărie”. Intrarea este gratuită.

Următoarele două concerte sunt programate duminică, 5 februarie. De la ora 14.30, sala Tanna Schulich va găzdui un concert menit să sublinieze influența, admirația și respectul dintre Enescu și colegii săi. Vor fi interpretate lucrări de Bartók, Ravel și Dinu Lipatti, alături de „Sonata nr. 1 pentru pian în fa diez minor” de Enescu. Intrarea este liberă.

Seara, la ora 19.30, concertul final al acestui festival va fi dedicat mentorilor lui Enescu. El va avea loc la sala Redpath (3461 rue McTavish, Montreal). Programul include două „Nocturne” semnate de Gabriel Fauré, „Trio pentru clarinet, violoncel și pian op.114” de Johannes Brahms și „Quintetul op. 29” al compozitorului român, piesă ce reflectă combinația unică dintre influențele școlilor germane și franceze în muzica enesciană. Prețul unui bilet la acest concert este de 18$. Biletele se pot cumpăra în persoană la casa de bilete a Școlii de muzică Schulich sau online la schulich.ticketmob.com

Festivalul include și un colocviu dedicat vieții și creativității lui George Enescu, cu o discuție pe marginea caracteristicilor muzicii sale. Prezentările și discuțiile vor avea loc în engleză, sâmbătă, 4 februarie, de la ora 14.30, la sala Tanna Schulich (527 Sherbrooke O, Montreal, H3A 1E3). Intrarea este gratuită.

Festivalul se bucură nu doar de un program foarte bine alcătuit, ci și de prezența unor soliști excepționali: violoniștii Mark Fewer, Amy Hillis, Byungchan Lee, Axel Strauss și Andrew Wan; altiștii Steven Dann și Victor Fournelle-Blain; violoncelistul Yegor Dyachkov; mezzosoprana AnnaMaria Popescu; pianiștii Michael Djupstrom, Kyoko Hashimoto, Karnsiri Laothamatas, Zhenni Li, Meagan Milatz și Ruxandra Oancea.

Pianista Ruxandra Oancea

Câteva cuvinte despre Ruxandra Oancea, inițiatoare a acestui festival alături de pianistul (și soțul său) Ilya Poletaev. Ruxandra Oancea este licențiată a Universității Naționale de Muzică din București și deține un master al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore, un master de la Universitatea McGill și un doctorat la Universitatea Națională de Muzică București. O virtuoză a fortepianului, ea s-a dedicat studiului sonatelor beethoveniene, obținând în 2013 o Graduate Diploma in Professional Performance la Universitatea McGill.

În Montreal, publicul a putut-o audia în recitalurile Beethoven pe care pianista le-a susținut la sala Tanna Schulich pe un fortepiano Anton Walter (1795), dar și interpretând piese de George Enescu, Iacob și Iuliu Mureșianu sau Carl Filtsch, în săli de concerte precum Oscar Peterson, La Maison des Jeunesses Musicales Canada, Pollack Hall (McGill), Kosa Center sau Gesù, în spectacolele organizate de Association La Muse Héritage Musical.

În cadrul acestui festival ea va interpreta, alături de Ilya Poletaev, „Rapsodia Română nr. 1” (concertul din 3 februarie) și două „Dansuri românești pentru două piane” de Dinu Lipatti (concertul din 5 februarie, ora 14.30).