Un nou studiu german susține ipoteza că grupa sanguină poate juca un rol în severitatea cu care se manifestă COVID-19.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Kiel din Germania şi publicat în New England Journal of Medicine, afirmă că persoanele cu grupa sangvină A prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19 în comparaţie cu pacienţii care au alte grupe sangvine. La popul opus, oamenii cu grupa sangvină 0 prezintă un risc mai mic de a contracta o formă severă a bolii.

Cercetătorii au avut acces la date genetice (examinând probe de sânge) de la 1.980 pacienţi cu COVID-19 aflaţi la terapie intensivă în spitale din Italia şi Spania. Toţi acești pacienţi erau conectaţi la aparate de ventilaţie mecanică sau primeau oxigen.

Cercetătorii au comparat aceste date cu cele de la 2.381 adulți sănătoşi din aceste două ţări, care au constituit grupul de control.

„Există un risc crescut de COVID-19 sever la persoanele cu grupa sanguină A și un risc mai mic la persoanele cu grupa sanguină O”, a declarat dr. Andre Franke, unul din autorii principali ai studiului și specialist în biologie moleculară.

Aceste rezultate par să le confirme pe cele ale unui studiu întreprins în China și publicat în luna martie, care a încercat să stabilească o corelație între grupa de sânge și rata infectării cu SARS-CoV-2. Concluzia cercetătorilor chinezi a fost că persoanele cu grupa de sânge A au un risc mare decât cei cu grupa de sânge 0 sub raportul ratei de infectare și al severității bolii.

Asocierea dintre grupa de sânge și severitatea COVID-19 nu face însă unanimitatea în rândul specialiștilor, mulți reclamând prudență în a concluziona că studiul german dovedește o legătură între ele.

„Au fost raportate multe cazuri de COVID-19 în care pacienții au prezentat inflamații ale vaselor pulmonare, embolii și cheaguri de sânge, așa că pista sangvină este logică”, a subliniat dr. Franke, adăugând că grupele de sânge sunt din ce în ce mai mult asociate cu complicații cardiace și boli infecțioase, cum ar fi malaria. „Știm că inflamația joacă un rol important în bolile de inimă și formarea cheagurilor de sânge și că există o reacție disproporționată a sistemului imunitar în cazuri severe de COVID-19, cu inflamație puternică”, a spus el.

Studiile genetice de acest tip sunt de obicei mult mai largi și de aceea este important de văzut dacă și alți cercetători reușesc să stabilească aceeași legătură analizând alte grupuri de pacienți.

Mulți oameni de știință caută la ora actuală indicii privind motivul pentru care unele persoane infectate cu coronavirus se confruntă cu simptome foarte severe, în vreme ce altele nu suferă deloc. Vârsta înaintată și sexul masculin par să crească riscul, cercetătorii aplecându-se și asupra genelor ca un alt posibil factor ce influențează severitatea bolii.

Există patru grupe principale de sânge – A, B, AB și 0 – determinate de proteinele aflate pe suprafața globulelor roșii. Persoanele cu grupa 0 recunosc mai ușor anumite proteine ca fiind străine, iar această capacitate ar putea să se manifeste și în cazul proteinelor de pe suprafața virusului.

În timpul epidemiei de SARS în 2003, cauzată tot de un coronavirus, înrudit cu cel de acum, s-a constatat că persoanele cu grupa 0 erau mai puțin susceptibile de a suferi de o formă gravă a bolii.

CITIȚI ȘI:

Un test pentru a prezice severitatea COVID-19, dezvoltat în Canada
Are grupa sanguină influență asupra rezistenței la virusul SARS-CoV-2?