Pe afișul concertului Harmonies Francophones din 11 mai a.c. se află numele unor instrumentiști și soliști vocali cu care asociația La Muse Héritage Musical, organizatoarea evenimentului, colaborează frecvent și cu care, sperăm, publicul este deja familiar: sopranele Marina Negruță și Corina-Maria Zosim, baritonul Serghei Vîrticuș, pianistul Beguentch Gueldyev și violonista Anastasia Vîrlan. În acest articol câteva cuvinte despre vocea melodioasă, bogată și caldă a sopranei Felicitas Iștoc-Bordianu.

Harmonies Francophones propune publicului piese ale unor compozitori din trei spații francofone: Gabriel Fauré (Franța), celebru pentru Requiemul său inclus în acest spectacol, George Enescu (România) a cărui Rapsodie Română nr. 1 aduce un extraordinar omagiu folclorului românesc, și compozitorul contemporan Alain Payette (Quebec), din a cărei creație romantică Ioana German, dirijoarea corului și orchestrei La Muse, a ales câteva piese reprezentative.   

CITIȚI ȘI: Harmonies Francophones: Lirism, romantism și exuberanță într-un nou concert La Muse

Pe afiș se află numele unor instrumentiști și soliști vocali cu care asociația La Muse Héritage Musical colaborează frecvent și cu care, sperăm, publicul este deja familiar: sopranele Marina Negruță și Corina-Maria Zosim, baritonul Serghei Vîrticuș, pianistul Beguentch Gueldyev și violonista Anastasia Vîrlan. În acest articol câteva cuvinte despre vocea melodioasă, bogată și caldă a sopranei Felicitas Iștoc-Bordianu, câștigătoare a concursului internațional de canto Hariclea Darclée în 1995, la prima ediție a acestei manifestări recunoscute nu doar ca o competiţie, ci și ca Master Class şi adevărat festival al muzicii.

Soprana Felicitas Iștoc-Bordianu.

Vocea sa, ce se înscrie în registrul liric, a fost remarcată timpuriu de profesori, de familie și prieteni și astfel a fost foarte natural să-și aleagă direcția devreme în viață și să studieze cursuri de canto clasic. Două profesoare au contribuit substanțial la formarea și dobândirea încrederii în calitățile sale vocale: Elena Botez la liceul de artă „Victor Bauer” din Piatra Neamț și solista de operă Maria Diaconu la Haute École de Musique de la Geneva, ale cărei cursuri Felicitas Iștoc-Bordianu le-a urmat după trei ani de studii la Academia de muzică „George Enescu” din Iași. De la Universitatea de Muzică din Geneva a obținut, în 2006, o diplomă de pedagogie muzicală în canto, iar în 2008 una de interpretare. De atunci a avut ocazia să se perfecționeze și să-și cultive vocea și jocul scenic participând la numeroase master class și stagii susținute de nume cunoscute ale artei lirico-teatrale, cum ar fi Mariana Nicolesco, Eda Moser, Luisa Castellani, Alain Garichot. Ca solistă a susținut mai multe recitaluri de muzică sacră, arii de operă, melodii și lieduri în România, Canada, Franța, Elveția și Spania.

Stabilită la Montreal în 2008, Felicitas Iștoc-Bordianu are prima colaborare cu asociația La Muse Héritage Musical în 2009. Timp de doi ani face parte din corul La Muse, iar în octombrie 2011 susține recitalul L’emozione del canto împreună cu pianista Dana Nigrim, recital desfășurat sub egida La Muse Héritage Musical în cadrul Journées de la culture.

„Ar fi trebuit să mai colaborez și la alte proiecte muzicale, dar, din păcate, a trebuit să renunț ca să mă dedic mai mult familiei și carierei de profesoară de muzică. Ca atâția alți imigranți, eram în căutarea stabilității, aveam prea puțin timp de consacrat cântatului, viața de zi cu zi ocupându-mi aproape tot timpul. Chiar și așa, am reușit să am câteva colaborări frumoase cu muzicieni foarte talentați: pianistele Dana Nigrim, Monica Hurdubei și Irina Voicu, baritonul Eugen Dragoș Voicu și clarinetistul Radu Covaciu. Am avut de asemenea colaborări cu muzicianul Jan Svec din Geneva, în special în cadrul proiectului său muzical, Geneva Fantasque”, a precizat Felicitas Iștoc-Bordianu.

Concertul Harmonies Francophones din 11 mai a.c. marchează reluarea colaborării sale cu La Muse, pentru care a ales să interpreteze două piese, una de Fauré și una de Enescu.

CITIȚI ȘI: Corul La Muse din Montreal sărbătorește anul acesta 10 ani de existență

„Mi-a plăcut din totdeauna Fauré, este unul din compozitorii mei preferați. Iar această piesă, Claire de lune, pe care o voi interpreta, este una dintre cele mai cunoscute și mai frumoase piese ale lui și una dintre cele mai marcante melodii ale muzicii clasice franceze. Cât despre cealaltă piesă, Aux demoiselles paresseuses d’écrire à leurs amis, am ales-o tocmai pentru că aparține celui mai mare compozitor român, George Enescu. Este prima mea colaborare cu pianistul Beguentch Gueldyev și sper să fie de bun augur. Trebuie să știți că este foarte greu să găsești un pianist bun, cu care să realizezi proiecte muzicale frumoase”, ne-a mărturisit soprana.

Pe lângă concertul din 11 mai, iubitorii de muzică o vor putea asculta pe Felicitas Iștoc-Bordianu și pe 1 iunie, în cadrul evenimentului Grandes Orgues & Gourmandises ce va avea loc la biserica din Saint-Télésphore, unde va cânta împreună cu fiica sa Cleopatra, care este violonistă.

Harmonies Francophones va avea loc sâmbătă, 11 mai, ora 19:30, la Biserica St-Denis din Montreal (454 ave. Laurier Est, H2J 1E7). Biletele se pot achiziționa online prin rețeaua www.eventbrite.ca. Preț: 25$ în pre-vânzare, 35$ la ușă. Pentru rezervări și alte informații legate de concert: 450-448-0797.

CITIȚI ȘI:
● Ioana German: Promovarea muzicii clasice românești pe tărâm canadian
Ioana German: „Muzica, această Muză care mă inspiră încă din copilărie”