În Marea Britanie a fost lansat un studiu clinic privind ibuprofenul lipidic și reducerea gravității progresiei leziunilor pulmonare la pacienții atinși de COVID-19. Studiul, numit Liberate, va testa pacienţi adulți spitalizați pentru a evalua dacă acest tratament poate limita agravarea insuficienței respiratorii și necesitatea unei ventilații mecanice. El va fi condus de o echipă de cercetători de la spitalul londonez Guy’s and St Thomas’ și de la King’s College.

Cercetătorii speră ca acest studiu clinic – o abordare distinctă de vaccinurile sau medicamentele antivirale investigate în prezent – va ajuta la definirea unui tratament viabil pentru COVID-19.

Ibuprofenul este un antiinflamator și analgezic. Medicamentul testat este o formulă specială de ibuprofen, autorizată în Marea Britanie și utilizată pe scară largă pentru alte afecțiuni, precum artrita. Ibuprofenul lipidic diferă de ibuprofenul standard, de tabletele obișnuite pe care le putem cumpăra în farmacii. În experimentele de laborator ibuprofenul lipidic s-a dovedit a fi mai eficient decât cel standard pentru tratarea sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS), o complicație a COVID-19.

Studiul va fi unul randomizat, jumătate din pacienții recrutați primind îngrijiri standard și cealaltă jumătate primind, pe lângă tratamentul standard, și ibuprofenul lipidic. Medicamentul va fi administrat pacienților spitalizați cu COVID-19 sau suspecți că ar fi infectați, într-un stadiu foarte precis al bolii.

Rezultate promițătoare au fost deja obținute în modele animale și în studii de caz la pacienți. Dacă studiul clinic va avea succes, el va oferi dovezi în favoarea unui tratament foarte puțin costisitor pentru a reduce insuficiența respiratorie la pacienții cu COVID-19 și a trata ARDS.

Reamintim că la începutul pandemiei au existat temeri că ibuprofenul ar putea dăuna celor atinși de COVID-19, dacă virusul prezintă simptome benigne, în sensul agravării infecției. Un studiu al Commission des médicaments à usage humain din Franța a concluzionat însă că ibuprofenul, ca și acetaminofenul, nu prezintă riscuri în caz de COVID-19 – ambele reduc temperatura și ameliorează simptomele pseudo-gripale. Totuși, la modul general, acetaminofenul are mai puține efecte secundare ca ibuprofenul. Acesta din urmă nu trebuie luat de persoane cu ulcer la stomac sau care suferă de hipertensiune arterială.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.

CITIȚI ȘI:

Studiu canado-american: Hidroxiclorochina nu protejează de COVID-19
Tratament pentru COVID-19: Calea anticorpilor neutralizanți se confirmă
Remdesivir: Un studiu detaliat confirmă eficacitatea modestă a acestui medicament antiviral contra COVID-19