Joi, 16 februarie 2017, de la ora 16.00, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, Asociația Culturală Română și Comunitatea Moldovenilor din Quebec vă invită să urmăriți filmul documentar „Spectacolul vieții mele”, dedicat actorului și regizorului Ion Ungureanu, figură emblematică a Mișcării de eliberare națională din Republica Moldova.

Un fervent apărător al limbii române, un mare artist și om de stat, Ion Ungureanu s-a stins din viață pe 28 ianuarie 2017, la vârsta de 81 de ani.

A debutat în cinematografie în 1958, în pelicula „Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic realizat la studioul Moldova-film. A jucat în 25 de filme produse la Moldova-film și la Mosfilm și a pus în scenă numeroase spectacole la teatre din Chișinău, Moscova sau Tallinn (Estonia).

Și-a petrecut mai bine de un deceniu la Moscova, însă anul 1989 îl găsește la Chișinău. El este cel care a dat citire Declarației de Suveranitate la Marea Adunare Națională, îndeplinind după declararea independenței Republicii Moldova, funcția de ministru al culturii și cultelor (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994), apoi pe cea de vicepreședinte al Fundației Culturale Române din București (1995-2005).

În calitate de ministru, Ion Ungureanu a luat o serie de decizii cum ar fi cea ca timp de doi ani, pentru învățarea limbii române literare, regizorii basarabeni să lucreze în teatrele din România. El a desființat în anul 1992 Teatrul Național „Maxim Gorki” din Chișinău, înființând în locul lui Teatrul Național „Mihai Eminescu”. A repus în centrul capitalei Republicii Moldova statuia lui Ștefan cel Mare, a contribuit substanțial la dezvoltarea rețelei de biblioteci publice naționale și la înființarea unui muzeu al satului în aer liber la Chișinău.

În 2009, într-o prelegere intitulată „Limba română și teatrul”, susținută la Academia de Științe a Moldovei, Ion Ungureanu pleda pentru protejarea, cultivarea și dezvoltarea limbii române, afirmând că „limba română în Basarabia este o limbă-martir”.

Documentarul „Spectacolul vieții mele”, produs de TV Moldova 1 Chişinău (Victoria Galaico – realizatoare, Nelly Codreanu – regizoare), surprinde prolifica sa carieră artistică precum și profundul său atașament pentru limba și cultura română.