Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Iată informațiile primite de la Ambasada României în Canada cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa:

Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal–Frankfurt (4 curse), Montreal–Londra (2 curse), Montreal–Paris (până la 7 curse), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Vancouver–Londra (3 curse). În luna mai, se reiau cursele Montreal-Bruxelles (4 zboruri), Toronto-Zurich (4 zboruri).

Lufthansa încă operează 3 zboruri săptămânale pe ruta Montreal–Frankfurt; este foarte probabilă suspendarea curselor începând cu 19 aprilie (se estimează că măsura este valabilă până la 17 mai).

KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam (miercuri, vineri și duminică).

Air France încă menține 3 zboruri pe săptămână de la Montreal (miercuri, vineri și duminică).

Lufthansa a suspendat zborurile pe ruta Montreal–Frankfurt la 19 aprilie; se așteaptă reluarea curselor în 17 mai.

Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea Ambasada recomandă cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).

Prin OM nr. 9/2020, au fost prelungite măsurile care limitează posibilitățile de călătorie pe cale aeriană către/din România, după cum urmează:
Art. 1. – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 aprilie 2020.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 aprilie 2020.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 aprilie 2020.

Reamintim că prin OM nr. 8/2020 (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/04/OM-8-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19.pdf), a fost prelungită cu 14 zile măsura suspendării zborurilor comerciale de pasageri pe relația România-Spania, începând cu 14 aprilie. 

În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, se recomandă cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.

Pentru cei care vor să călătorească în România, o rută posibilă este Canada – Paris/Amsterdam/Londra – Suedia – România. Din cauza listei de zone roșii, nu se poate ajunge în România din Franța și Olanda, dar se poate ajunge din Suedia, astfel că este necesară adăugarea tronsonului intra-european Franța/Olanda-Suedia.

Reamintim că prin OM nr. 7/2020 (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/OM-7.pdf-1.pdf), au fost adoptate măsuri restrictive cu privire la transportul rutier internațional de persoane, după cum urmează:
Art. 11. – Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență.

În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele  https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.

În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1. Lista cu punctele de trecere a frontierei închise total sau parțial pe întreaga perioadă a stării de urgență se găsește la anexa nr. 1 a OM nr. 8/2020 (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/04/OM-8-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19.pdf).

În ceea ce privește măsura de auto-izolare sau carantinare, timp de 14 zile, la intrarea în România, art. 5 al OM nr. 3/2020 stabilește obligația pentru toate persoanele, indiferent de locul din care vin, de auto-izolare la domiciliu sau de carantinare în centre sub supraveghere, după caz. Măsura a intrat în vigoare la 25 martie.
Măsura carantinării se aplică pentru orice persoană care sosește în România prin traversarea unui stat aflat în lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă (zona roșie) afectate de COVID-19; lista statelor aflate în zona roșie se actualizează periodic și poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.   

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au luat decizia de organizare a unor curse specializate pentru repatrierea cetățenilor proprii și europeni (inclusiv români) din Canada. Pe măsură ce aceste curse sunt organizate, vă vom ține la curent cu privire la zborurile speciale organizate de România sau de alte state membre pentru repatrierea cetățenilor europeni din Canada în Europa.

Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România

Cetățenii români care călătoresc din România în Canada și se deplasează în interiorul României au obligația să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere care să fie prezentată la solicitarea autorității de control. Art. 4 al OM nr. 3/2020 stabilește că declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura (în cazul în care deplasarea internă se face către aeroport în vederea îmbarcării către Canada, la motivul deplasării se va menționa călătoria în Canada).

Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).

De notat că autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit). Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Măsura se aplică din 20 aprilie.

Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.

CITIȚI ȘI:

Frontiera dintre Canada și SUA rămâne închisă pentru încă 30 de zile

1 COMENTARIU

  1. Dupa cat timp poate reintra in Canada cineva care are Viza eTA pe pasaport? Daca sta 5-6 luni si apoi merge in SUA, de exemplu, sau chiar in Romania, cand se poate reintoarce in Canada? Dupa cat timp pentru a putea sta iarasi 6 luni?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

Comments are closed.