În toamna lui 2017 Health Canada a anunțat că începând din septembrie 2018 companiile alimentare nu vor mai putea adăuga în produsele lor uleiuri parțial hidrogenate – principala sursă a grăsimilor trans.

Grăsimile trans industriale provin din uleiurile parțial hidrogenate, care se adaugă în alimente pentru a le îmbunătăți textura și durata de conservare. Le găsim în margarinele dure, în shortening, în grăsimile vegetale alimentare, precum și în diverse produse comerciale de panificație și patiserie, ca prăjituri, biscuiți, pateuri sau cartofi prăjiți.

Potrivit unui studiu citat de guvernul federal, acest tip de produse sunt adesea consumate de tineri, de persoane care locuiesc în zone îndepărtate sau cu buget redus.

Deoarece la jumătatea anilor ’90 Canada deținea tristul record de cea mai mare consumatoare de grăsimi trans din lume, ea a fost și prima țară care, în 2002, a făcut obligatorie etichetarea acestora. În 2006, un grup de lucru coordonat de Heart and Stroke Foundation și Health Canada a cerut, pentru prima oară, interzicerea acestor substanțe. Guvernul federal nu a dat curs recomandării, însă a făcut apel la industria alimentară pentru a reduce în mod voluntar grăsimile trans. Demersul a dat roade iar folosirea acestor grăsimi nocive a scăzut considerabil. Totuși, având în vedere impactul lor asupra sănătății umane, o interdicție totală a fost decisă în 2017.

Consultați List of Contaminants and Other Adulterating Substances de la Health Canada din care acum fac parte și uleiurile parțial hidrogenate.

Grăsimile trans cresc colesterolul rău (LDL, eng. low density lipoprotein, care se traduce prin lipoproteine cu densitate mică) și îl diminuează pe cel bun (HDL, eng. high density lipoprotein, adică lipoproteine cu densitate mare). Acest dublu fenomen crește riscul bolilor de inimă. Potrivit Fundației Heart and Stroke, un consum ridicat al acestor grăsimi stă la baza a mii de decese ce survin anual în Canada datorită afecțiunilor cardiace. Cercetătorii estimează că interzicerea grăsimilor trans ar putea preveni 12.000 de atacuri de cord în următorii 20 de ani.

Interdicția ce intră în vigoare astăzi, 17 septembrie, vizează toate alimentele procesate, fie că acestea sunt produse în Canada, fie că sunt importate, precum și mâncarea servită în restaurante și alte operațiuni similare din domeniul serviciilor alimentare. Grăsimile trans naturale care se găsesc în carnea de vită, de miel și în produse lactate nu sunt vizate de această măsură.

Atenție însă, interdicția se referă doar la alimentele produse începând cu data de azi, ceea ce înseamnă că tot ce a fost fabricat înainte și conține grăsimi trans se va regăsi pe rafturile magazinelor pentru o perioadă ce poate ajunge până la doi ani.

Articol în franceză: Les gras trans industriels bannis dès lundi au Canada

Articol în engleză: Canada’s trans fat ban comes into effect