Duminică, 26 noiembrie, la biserica Saint-Georges din Montreal, La Muse Héritage Musical prezintă ultimul său concert din acest an, intitulat Grand-Messe.

Duminică, 26 noiembrie, la biserica Saint-Georges din Montreal, La Muse Héritage Musical prezintă ultimul său concert din acest an. Intitulat Grand-Messe, după opera compozitorului quebechez Gilles Vigneault, scrisă în colaborare cu Bruno Fecteau, concertul se înscrie în seria evenimentelor dedicate celebrării a 375 de ani de existență a orașului Montreal.

În prima parte, publicul va putea audia piese pentru pian și vioară ale unor compozitori români precum George Enescu, Iacob Mureșianu sau Ștefan Neaga. Ele se vor împleti cu cele ale lui Chopin, Rahmaninov și Ravel, dar și ale compozitorului quebechez Alain Payette, ce va fi prezent în sală. Autor a peste 60 de lucrări pentru pian, orchestră de cameră, orchestră, voce și cor, toate de factură tonală, compozițiile sale au fost mereu bine primite de public. Grație lirismului său, muzica lui Alain Payette este considerată adesea o poezie muzicală. Compozitorul însuși se consideră apar-ținând genului romantic, în care se regăsesc armonii impresioniste și acorduri de jazz.

În a doua parte va fi prezentată Grand-Messe de Gilles Vigneault, poetul național al Quebecului, un artist complet a cărui creație se articulează în jurul ipostazelor de autor-compozitor-interpret. Așa cum însuși Vigneault mărturisea, două școli de muzică i-au influențat viața: biserica, cu universul muzical gregorian, și restaurantele, unde răsunau ritmuri country. La Grand-Messe este, desigur, tributară primei „școli”, o trimitere către locurile natale ale autorului (satul Natashquan), către copilăria și tinerețea sa, de unde se extrage și aplecarea lui Vigneault spre muzica sacră.

Vor urca pe scenă: Marina Negruță – soprană, Florence Bourget – mezzo-soprană, Xavier Vivier Julien – tenor, Igor Antoci – bariton, Anastasia Vîrlan – vioară, Beguentch Gueldyev – pian și corul La Muse, dirijat de Ioana German.

Anastasia Vîrlan, care colaborează de patru ani cu asociația La Muse Héritage Musical ca primă vioară, va interpreta, alături de Beguentch Gueldyev, Balada pentru vioară și pian de George Enescu.

Violonista Anastasia Vîrlan.

Anastasia Vîrlan studiază vioara de la vârsta de cinci ani, mai întâi la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice din capitala Republicii Moldova. În perioada studiilor a participat la numeroase concerte și competiții muzicale, printre care „Remember Enescu” (România, premiul IV), „Paul Constantinescu” (România, premiul II), „Dobrin Petkov” (Bulgaria, premiul II), obținând în 2006 medalia de argint la Jocurile Delfice (concurs de poezie, muzică și artă) din Astana (Kazahstan). După absolvirea Academiei de Muzică a cântat ca violonistă într-un cvartet de coarde pentru compania de croaziere Holland America Line.

La Montreal, unde s-a stabilit în 2012, este profesoară de vioară și colaborează cu numeroase orchestre și ansambluri camerale printre care: Orchestre Nouvelle Génération, Orchestre Philharmonique du Nouveau Monde, Quatuor Turovsky, Kleztory, Bolero Trio, precum și corul și orchestra La Muse. Anastasia Vîrlan își continuă, de asemenea, și participările la festivaluri și evenimente muzicale, dintre care amintim: Festivalul de muzică rusă din Montreal, festivalul Juste Pour Rire 2015, festivalul Domaine Forget 2016, Juno Awards 2017.

Pregătește lansarea celui de-al treilea album cu colectivul Bolero Trio, iar următorul său concert va fi cu orchestra Nouvelle Génération, unde va interpreta Vara din Anotimpurile lui Vivaldi.

Igor Antoci, solist în Grand-Messe alături de Marina Negruță, Florence Bourget și Xavier Vivier Julien, a făcut un rol remarcabil în opereta Crai nou de Ciprian Porumbescu, pusă în scenă de La Muse Héritage Musical în octombrie 2016, interpretându-l pe Bujor, căpitanul de jandarmi.

Baritonul Igor Antoci.

Născut la Chișinău, el a început să studieze muzica la vârsta de 11 ani la școala de arte „V. Poleacov” a orașului său natal, urmând cursuri de acordeon, pian, teorie și literatură muzicală. Și-a continuat apoi studiile la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga”, unde a obținut diploma de artist de cor, profesor de cânt, specialitatea canto academic. Mai târziu, el își urmează studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea canto academic, interpret de operă, clasa profesorului Leonid Boxan.

Timp de cinci ani, Igor a activat în calitate de artist de cor și solist în Capela Corală Academică „Doina” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău. A participat la mai multe concursuri și festivaluri: Festivalul Republican Cântecele Credinței, Speranței și Iubirii „Victoria” (premiul II), Concursul Republican de Interpretare Instrumentală şi Vocală „Șt. Neaga” (premiul II) și a cântat în Carmina Burana de Carl Orff (solo bariton, Spania), Requiem Messa în D minor de W. A. Mozart (Portugalia), opera Carmen de Bizet (Marea Britanie), precum și în operele Nabucco de Verdi și La Bohème și Tosca de Puccini.

Grand-Messe
26 noiembrie 2017, ora 17:30
Biserica anglicană Saint-Georges, 1001 Avenue des Canadiens-de-Montreal, Montreal, H3B 3B3 (metrou Bonaventure)
Preț bilete în prevânzare: 25$. La ușa: 30$
Biletele sunt disponibile la: www.eventbrite.ca