Lansarea celui de-al treilea volum din seria de Convorbiri cu personalități românești din Montreal, semnat de Veronica Balaj și Eva Halus, va avea loc duminică, 22 decembrie, în prezența autoarelor, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges.  

Veronica Balaj (Timișoara) și Eva Halus (Montreal) continuă seria de interviuri începută în 2016 cu personalități din domeniul artelor vizuale, artelor scenice și teatrale, jurnalismului și artelor scriitoricești, muzicii și sportului de performanță din Montreal. În acest volum, ele s-au concentrat aproape în totalitate pe domeniul cultural, realizând 15 interviuri cu personalități de referință pentru comunitatea noastră. Cititorii vor putea (re)cunoaște nume precum Raluca Pilat, Virgil Șerban, Carmen Smutneac și alții pe care vă lăsăm plăcerea de a-i descoperi.

Stilurile de interviu ale celor două autoare se împletesc într-un fel foarte interesant și armonios. Scriitoarea Veronica Balaj, cu o experiență bogată în arta interviului, îmbină stilul dezinvolt și curtenitor cu întrebările tranșante. Ea reușește astfel să atingă coarda sensibilă a interlocutorilor, îndemnându-i la dezvăluiri încărcate de emoție despre drumul lor peste ocean, despre ce au lăsat în urmă și ce au construit venind aici.

Eva Halus, poetă și pictoriță care trăiește și crează la Montreal, observă din interior lumea montrealeză și comunitatea română de aici, consemnând sclipirile acestor personalități de aproape și „zugrăvind” întrebările adresate lor, conștientă că astfel crează o frescă.

În volumele anterioare autoarele au avut ocazia să poarte Convorbiri cu mai mulți români care s-au afirmat în Canada în domeniul științei și cercetării, precum Vania Atudorei și Paul Dăncescu (volumul I), Wladimir Paskievici, Ruxandra Botez și Ion Paraschivoiu (volumul II). Lor li s-au alăturat artiști (precum Peter Krausz sau Marc-Marinescu Constantin, ambele interviuri fiind incluse în volumul II) sau scriitori (Felicia Mihali, volumul II). Toți aceștia și mulți alții au răspuns invitației de a vorbi despre experiențele lor de viață în România și Canada, de la emigrare la integrare și succes – personal, profesional.

Parte din interviuri (cu precădere în primele două volume) se remarcă și prin referințele la istorie, prin felul în care diverse evenimente din istoria recentă a României au fost trăite de protagoniștii acestor convorbiri. Este vorba, desigur, de persoanele mai în vârstă, care își rememorează întâmplări definitorii din viață în contextul celui de-al Doilea Război Mondial și apoi al României devenite comuniste. Amintirile din copilărie, petrecută în România, pe care majoritatea celor intervievați au avut ocazia să le invoce, chiar dacă doar pe scurt, au la rândul lor, o valoare deosebită, căci metafora și căldura care transcend depărtările se fac simțite la fiecare în parte. Aceste amintiri sunt fragmente din memoria noastră colectivă ca români și de aceea subliniem importanța lor aparte, acum și mai târziu.

Lansarea volumului III al Convorbirilor cu personalități românești din Montreal va avea loc duminică, 22 decembrie, între orele 12:30 și 15:00, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal, sala 602. În cadrul evenimentului, realizat în colaborare cu Asociația Culturală Română, Catalina Mirica, ea însăși una din personalitățile intervievate pentru acest volum, va susține un mini recital din bogatul său repertoriu românesc și internațional. Oricine dorește este binevenit să participe. 

CITIȚI ȘI:

Ruxandra Botez: Pasiunea zborului și excelența în domeniul aeronauticii
Felicia Mihali: Romancierul cosmopolit
Wladimir Paskievici: „Mi-am făcut datoria în viață. Posteritatea nu mă interesează”
Lansare de carte: Convorbiri cu personalități românești din Montreal II