Cu ocazia sărbătoririi a 375 de ani de existență a orașului Montreal, Biblioteca interculturală din Côte-des-Neiges a lansat un proiect ce își propune să promoveze diferitele culturi care trăiesc împreună în acest cartier montrealez. Luna aprilie este dedicată comunităților de limbă română.

În 2017, Montrealul sărbătorește 375 de ani de la fondarea sa. Pentru a sublinia această aniversare, Biblioteca interculturală Côte-des-Neiges (6767 boul. Côte-des-Neiges, Montreal, H3S 2T6) a lansat proiectul „S’ouvrir à la communauté, prin care, în fiecare lună, câte o comunitate culturală este pusă în valoare. Luna aprilie este dedicată comunităților de limbă română.

În parteneriat cu Asociația Culturală Română și Comunitatea Moldovenilor din Quebec, cele două asociații care își au sediul în acest cartier la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, biblioteca va oferi vizitatorilor și abonaților săi o expoziție ce va prezenta câțiva autori și pictori contemporani canadieni de origine română. Expoziția va debuta pe 1 aprilie și va fi găzduită de secția de literatură pentru adulți, aflată la etajul 2 al bibliotecii.

Vor fi expuse cataloage de expoziții de pictură și cărți în română, franceză și engleză. Iată câțiva autori și titluri (cu mențiunea că lista celor expuși este mai lungă și că spațiul pus la dispoziție de bibliotecă este restrâns și nu poate cuprinde decât un număr mic de autori): Dan Ghițescu, „Omul care vine din Est”, editura Mașina de scris, București, 2012; Victor Roșca, „Experimentul Târgșor”, memorii despre începutul represiunii comuniste, editura Curtea Veche Publishing, 2011; Herman Victorov, „Sub aripa neagră a războiului”, Maple Red Publishing House, Toronto, 2016; Arian Erbiceanu, „Însemnele nopții”, volum de sonete ilustrat de reputata artistă plastică Raluca Pilat, Editura Anamarol, București, 2013; Eva Halus și Veronica Balaj, „Conversații cu personalități românești din Montreal”, carte de interviuri, Editura ASLRQ, Montreal, 2016; Ionela Manolesco, „Sang tzigane”, Editura Guérin, Montreal-Toronto, 1984; Flavia Cosma, „Liniște divină”, volum de poezii bilingv (română-albaneză), Editura Amanda Edit Verlag, București, 2015.

Vor fi de asemenea incluse în expoziție și două cărți cu subiecte românești semnate de autori quebechezi: Jacques Bouchard (specialist în Iluminismul timpuriu la greci și români, profesor de greacă modernă și directorul Studiilor neo-elenice la Université de Montréal, membru al Société royale du Canada și membru de onoare al Institutului de studii sud-est europene al Academiei Române), „Nicolae Mavrocordat, Domn și cărturar al Iluminismului timpuriu (1670-1730)”, Editura Omnia, București, 2006; Gilles Duguay (fost ambasador al Canadei la București în perioada 1995-1998), „L’Amour impossible de Marie, reine de Roumanie: récit d’un ancien ambassadeur du Canada en Roumanie”, Editura Textes et contextes/Klemt, Sainte-Adèle, Québec, 2015.

Cataloagele și albumele de artă expuse se referă la opera lui Peter Krausz – „No Man’s Land – L’Ile d’Aphrodite”, Galeria Bellefeuille, Montreal, 2010 – și a tatălui său T. K. Thomas (Tiberiu Krausz) – album de artă din colecția Signatures, Editura Marcel Broquet, Quebec, 1988.

Cunoscut mai ales ca pictor, artistul montrealez de origine română Peter Krausz are o operă vastă, care include lucrări de desen în cărbune și conté, pictură murală, fotografie sau instalații. Lucrările sale fac parte din colecții publice și private și sunt expuse la Musée de Beaux-Arts și Musée d’Art Contemporain din Montreal, Musée National des Beaux-Arts din Quebec, Jewish Museum of Fine Arts în New York și multe altele. Timp de zece ani el a fost curatorul și directorul Galeriei de artă Sadye Bronfman și profesor la Universitatea Concordia. În prezent, el este profesor la Université de Montréal.

Tiberiu Krausz (1919-2010), pe numele său de artist Tibor K. Thomas, este un pictor renumit în Quebec și în lume. Unul din tablourile sale cu echipa de hochei Les Canadiens, realizat în 1984, se află în colecția Molson; portretul lui Pierre Lorrain, președinte la Assemblée nationale du Québec (1985-1989) se află în colecția Parlamentului provincial.

Cu ocazia acestei luni dedicate culturii române, vor fi etalate și pliantele a patru școli românești care își desfășoară activitățile în Côte-des-Neiges: Școala de Arte Vechi Valuarda (Vladimir Midvichi și Aura Chiriac), Școala de arte marțiale Jotaikido (Ioan Opruț), Școala Junimea Română (Otilia Tunaru, www.junimearomana.com), Academia Educativă pentru copii (Alina Nichita). Un stand pentru ziarele românești din Montreal, unde acestea își vor putea plasa edițiile lunii aprilie, va fi instalat în incinta bibliotecii. Câteva obiecte tradiționale de uz casnic și ștergare vor completa „fereastra” către comunitatea și cultura noastră.

Tot la invitația Bibliotecii interculturale, comunitatea noastră va fi prima comunitate invitată să prezinte un spectacol pentru „toți vecinii de cartier care doresc să cunoască comunitatea de limbă română, România și Republica Moldova”. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 22 aprilie, între orele 14.00 – 15.30, în sala polivalentă a bibliotecii (etaj 3). Evenimentul va include un recital de muzică tradițională românească și dans, o mini-expoziție cu lucrările pline de culoare, inspirate de folclor, ale pictoriței Carmen Doreal și icoanele Ofeliei Armașu, cât și ateliere ale grupului Artizana, care reunește diverși artizani veniți din Republica Moldova și România. Mai multe detalii despre aceste activități și programul spectacolului în numărul nostru viitor (7 aprilie 2017).