Cancerul de piele este cel mai des întâlnit tip de cancer. El este totodată și unul dintre cele mai ușor de prevenit.

Potrivit Canadian Skin Cancer Foundation, unul din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este de piele, 80-90% dintre acestea fiind cauzate de radiația ultravioletă (UV). În Canada, peste 80,000 de cazuri sunt depistate anual, circa 5,000 fiind de melanom, cea mai mortală formă a acestui cancer. Deși de decenii deja se vorbește despre necesitatea protejării de radiațiile UV, rata de îmbolnăvire de cancer de piele crește nu scade: un canadian născut în anii ’90 are un risc de două până la trei ori mai mare de a dezvolta un cancer de piele de-a lungul vieții (1 din 6) decât unul născut în anii ’60 (1 din 20).

Pentru a pune și mai bine lucrurile în perspectivă, rețineți că numărul de noi cancere de piele diagnosticate anual îl depășește pe cel al celor patru principale forme de cancer combinate – de plămâni, de sân, colorectal și de prostată.

Melanomul este cel mai grav cancer cutanat, format din înmulțirea dezorganizată a celulelor care produc pigment în piele. Boala se dezvoltă inițial doar pe piele dar are o mare capacitate de metastazare. De aceea, tratamentul chirurgical de îndepărtare a leziunii trebuie făcut cât mai repede. Când tumora este depistată precoce, operația asigură vindecarea. Cu cât tumora este mai avansată, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mici, melanomul malign fiind o boală letală.

Expunerea la radiația ultravioletă de la soare sau în saloanele de bronzaj constituie principala cauză a melanomului: circa 90% din cazuri. Vârsta apariției, în general, este între 30 și 40 de ani, dar poate apare chiar și în copilărie sau la vârste mai înaintate. La persoanele sub 30 de ani, 75% din cazurile de melanom malign sunt legate de frecventarea solarelor. Arsurile solare produse în copilărie cresc riscul îmbolnăvirii de acest tip de cancer cu 50%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar mai mult de cinci arsuri cu bășicarea pielii până la vârsta de 35 de ani cresc riscul cu până la 75%.

La bărbați, localizarea frecventă este toracele posterior; la femei – gamba posterioară. Orice modificare de culoare, textură, volum sau suprafață a unei alunițe constituie un semnal de alarmă, caz în care trebuie să vedeți urgent un medic. La acestea se adaugă simptome ca ulcerarea, sângerarea, mâncărimea unei leziuni. Rețineți de asemenea că majoritatea alunițelor/nevilor se dezvoltă în tinerețe. Este un fapt neobișnuit ca unui adult să-i apară o aluniță.

Alte tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular și cancerul scuamos. Carcinomul bazocelular (CBC) apare de obicei sub forma unui nodul perlat, translucid, ce poate ulcera și sângera. Se dezvoltă de obicei în zonele expuse ale corpului – în special fața, urechile și gâtul, dar și umerii și spatele. CBC este întâlnit mai des la bărbați decât la femei, dar numărul femeilor afectate de acest tip de cancer este în creștere. El nu se împrăștie niciodată, rămânând strict în zona tumorii apărute inițial.

Pe de altă parte, cancerul scuamos (sau carcinom spinocelular, CSC) poate deveni mortal dacă apar metastaze, adică dacă se împrăștie către alte zone ale corpului, însă acest lucru se întâmplă extrem de rar. Se prezintă de obicei sub forma unor noduli roz opaci sau plăci al căror centru ulcerează frecvent. Cum și acest tip de cancer de piele este determinat de expunerea cronică la soare, tumorile apar de cele mai multe ori pe faţă, gât, mâini, umeri, braţe sau spate. Marginea urechii sau buza de jos sunt în mod special vulnerabile la dezvoltarea acestui tip de cancer.

Prevenția cancerului de piele

■ Evitați expunerea la soare, în special între orele de vârf (10.00 – 16.00).
■ Folosiți zilnic o cremă de protecție UVA și UVB, cu un factor de protecţie (FPS) de cel puțin 30, pe suprafețele expuse ale corpului.
■ Aplicați cca. 30g (echivalentul a două linguri) de cremă de protecție pe toate zonele expuse ale corpului cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Repetați aplicarea din 2 în 2 ore sau mai frecvent dacă ați transpirat mult sau ați intrat în apă.
■ Purtați pălării cu borurile largi, pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă şi ochelari de soare cu filtru UV.
■ Evitați solarul și lămpile de bronzare artificială.
■ Nou-născuții nu trebuie lăsați la soare. Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând de la vârsta de 6 luni.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, șef la Clinique Réseau Diamant.