Așa cum se întâmplă de obicei cu remediile naturiste, ceaiul verde este înconjurat de tot felul de mituri. Trei dintre ele în acest articol.

Ceaiul verde este utilizat pe scară largă la nivel mondial. Este foarte popular în Japonia și China, popularitate ce în ultimele decenii s-a extins și în Occident. Atenția semnificativă de care se bucură ceaiul verde este datorată cantității importante de antioxidanți pe care o conține. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, molecule toxice pentru celule care duc la apariția mai multor afecțiuni și care se formează în timpul transformării alimentelor în energie.

Pe lângă beneficiile medicale atestate de știință, ceaiul verde are și contraindicații. Proprietățile sale medicinale cât și efectele adverse sunt înconjurate de mituri. În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva dintre acestea.

CEAIUL VERDE TOPEȘTE GRĂSIMILE
Este adevărat că ceaiul verde accelerează metabolismul, între 3 și 11%, dar acest lucru nu este suficient ca să „topească” grăsimile. Dacă nu completați consumul de ceai verde cu o dietă și activitate fizică, nu o să simțiți prea multe efecte în ceea ce privește numărul kilogramelor. Ceaiul verde ajută, dar de unul singur nu vă face să slăbiți.

  CITIȚI ȘI: Somnul și îngrășatul

NU EXISTĂ RESTRICȚII PRIVIND CANTITATEA CE POATE FI CONSUMATĂ
Dacă beți câteva căni pe zi este puțin probabil să suferiți vreo reacție adversă. În general, se consideră că trei căni pe zi sunt suficiente pentru a beneficia de proprietățile ceaiului verde. Acesta poate deveni însă periculos dacă este consumat în cantități mari, peste 10 căni pe zi, sau pentru perioade lungi de timp.

Atenție mai ales la suplimentele cu extract de ceai verde, promovate de companiile producătoare ca un mijloc de prevenție a cancerului – deși acest lucru nu a fost stabilit în mod clar de studii științifice – și ca ingredient miracol în curele de slăbire. Problema cu aceste suplimente este că ele pot provoca leziuni hepatice, fatale în unele cazuri.

  CITIȚI ȘI: Ce este ficatul gras?

Ingredientele active din ceaiul verde reprezintă o clasă de compuși numiți catechine. Catechinele au proprietăți anti-oxidante importante pentru sănătatea cardiovasculară, reducerea riscului de accident cerebral și diminuarea nivelului de colesterol rău LDL. Cel mai puternic antioxidant din ceaiul verde este o substanță numită Epigallocatechin-3-gallate sau EGCG. În concentrații mari, așa cum se găsește în extractul de ceai verde, EGCG poate fi toxic. Există posibilitatea, spun specialiștii, ca acest compus să poată dăuna unor persoane afectându-le ficatul în funcție de anumiți factori, inclusiv cei genetici. De aceea este bine să spuneți medicului dvs. ce produse pe bază de plante utilizați (ceaiuri sau diverse suplimente). Multe persoane au o noțiune preconcepută cum că dacă un produs este natural, acel produs trebuie să fie benefic și securitar, însă nu este întotdeauna cazul.

CEAIUL VERDE CONȚINE MULTĂ COFEINĂ
Când vorbim de cofeina din ceai ne referim de fapt la substanța numită teină. Din punct de vedere chimic, cele două substanțe – cofeina și teina – sunt aproape identice. Ceea ce diferă este modul în care sunt procesate de către organismul uman, cofeina având un efect excitant rapid, în vreme ce teina are un efect stimulator mai lent dar pe termen mai lung. În plus, ceaiul verde conține și L-teanină, un aminoacid ce îi este specific, recunoscut pentru efectele sale relaxante, care contracarează cumva efectele excitante ale teinei.

În general, doza de cofeină pe care un adult sănătos este bine să nu o depășească se situează între 200-300 mg pe zi. La o cantitate de aproximativ 200 mililitri de ceai verde, conținutul de cofeină este de aproximativ 35-45 miligrame, funcție de condițiile de creștere a plantei, felul în care este procesată și modul de preparare al ceaiului. Spre exemplu, pliculețele de ceai au mai multă cafeină decât ceaiul vărsat (frunze uscate); ceaiul făcut din frunze tinere are mai multă cafeină decât cel din frunze mature etc.

Pentru o ceașcă de 200 ml de cafea, conținutul de cofeină se ridică la 115-175 mg (cofeina poate să difere de la o cafea la alta în funcție de factori precum modul de prăjire al acesteia, granulația după măcinare și felul în care este pregătită).

După cum se poate observa, ceaiul verde conține puțină cofeină în comparație cu cafeaua. Există desigur opțiunea ceaiul vede decofeinizat, în care mare parte din cafeină este înlăturată, însă de multe ori în procesul de decofeinizare sunt eliminați și o parte din antioxidanți.

Consumul de cafea/cofeină a fost corelat cu o serie de beneficii pentru sănătate, precum o ameliorare a stării de spirit, funcției cerebrale și performanței fizice. De asemenea, cafeina ar putea să scadă riscul de diabet de tip II, cel de Alzheimer și demență, Parkinson, de cancer de colon și de ficat. Cofeina poate însă să provoace insomnii, stare de agitație, ritm cardiac neregulat, precum și o creștere a tensiunii.

Hipertensivii pot bea totuși ceai verde. Consumul normal, moderat, poate chiar scădea, în mod semnificativ, tensiunea (Effect of green tea consumption on blood pressure: A meta-analysis of 13 randomized controlled trials). Pe de altă parte, un studiu de talie mică a relevat că efectul unui medicament betablocant, prescris frecvent hipertensivilor, este atenuat de consumul de ceai verde. Subliniem deci importanța de a spune medicului dvs. toate remediile naturale pe care le luați. Adesea avem impresia că preparatele din plante sunt total lipsite de reacţii adverse, ceea ce este fals. Ele pot interacţiona cu tratamentele pentru diferite boli, agravându-le.

Știați că…?

În ciuda a ceea ce mulți cred, ceaiul verde, ceaiul negru și oolong provin din aceeași plantă, Camellia Sinensis. Diferențele se explică prin durata oxidării: ceaiul negru trece printr-un proces de fermentare și oxidare complet, oolong oxidează până la un punct iar cel verde nu suferă niciun fel de oxidare, frunzele proaspete fiind tratate la abur pentru a elimina enzimele active în acest proces.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la  Super-cliniques GMF-Réseau.