Ați auzit poate de studiul din Franța, dat publicității recent, care avansează o ipoteză surprinzătoare: nicotina ar putea fi o armă împotriva COVID-19. Nu vă aprindeți însă o țigară și nu vă repeziți să cumpărați gumă de mestecat sau plasturi cu nicotină. Fumatul ucide în continuare, iar de la ipoteză la fapt dovedit științific este o cale lungă.

Un studiu francez publicat în data de 21 aprilie în Comptes rendus de biologie de l’Académie des sciences a concluzionat că numărul fumătorilor în rândul celor spitalizați cu COVID-19 este mai mic decât al nefumătorilor. Mai multe studii converg spre aceeași concluzie. În SUA, un studiu asupra a 7,000 de pacienți spitalizați a arătat că doar 1,3% dintre aceștia erau fumători, în vreme ce procentajul la nivel național este de 14%; în China, unde aproape 30% din populație fumează, aproape 80% dintre cei infectați cu SARS-CoV-2 sunt nefumători. Studiul francez, condus pe 350 de bolnavi spitalizați și 150 de persoane cu simptome mai ușoare, a adus o nouă confirmare a subreprezentării fumătorilor în rândul celor bolnavi de COVID-19.

Dintre acești pacienți, doar 5% erau fumători, cu 80% mai puțini decât în populația generală de același sex și vârstă, potrivit autorului studiului, profesorul de medicină internă Zahir Amoura.

Ipoteza avansată de cercetătorii francezi este că nicotina împiedică virusul SARS-CoV-2 să penetreze în celule și să se propage, prinzându-se de același receptor celular utilizat de coronavirus.

Această ipoteză trebuie însă verificată prin intermediul studiilor clinice. Îndată ce acestea vor fi aprobate, trei studii vor fi conduse, toate cu plasturi de nicotină având dozaje diferite: ca măsură preventivă pentru personalul medical, pentru a vedea dacă nicotina are un rol protector; ca terapie pentru pacienții aflați în spital pentru a vedea dacă simptomele se diminuează; la pacienții în stare gravă internați la terapie intensivă.

Nicotina ca potențială armă anti-coronavirus reprezintă o cale de investigare, printre multe alte piste de cercetare clinică.

Atenție: fumătorii sunt mai predispuși la complicații și au un risc mai mare de deces

Chiar dacă sunt mai puțini în rândul pacienților spitalizați, atunci când ajung să fie internați cu COVID-19 fumătorii au un risc sporit de a dezvolta complicații și de a muri. Aceasta este concluzia unui alt studiu, publicat în New England Journal of Medicine, potrivit căruia tabagismul crește riscul de a dezvolta o formă severă a bolii cu 133%.

Fumatul omoară mai mult decât coronavirusul

Potrivit Societății canadiene de cancer, tabagismul cauzează un deces din cinci în Canada și reprezintă o povară financiară anuală de 6,5 miliarde de dolari asupra sistemului de sănătate. Costul economic total (pierderi în termeni de productivitate, incidența invalidității de lungă durată, decese premature, costuri medicale) este estimat la 16,2 miliarde de dolari anual. La scară planetară, conform Organizației Mondiale a Sănătății, tabagismul provoacă moartea unui adult din zece, reprezentând a doua cauză de deces în lume.

Fumatul dăunează plămânilor și duce, printre altele, la cancer, atacuri de cord, bronșită cronică severă. Fumul de țigară conține mai mult de 4,000 de substanțe chimice, dintre care peste 70 sunt cancerigene – arsenic, cadmiu, benzen, plumb și multe, multe altele.

De asemenea, specialiștii avertizează asupra pericolelor auto-medicamentării cu plasturi de nicotină: nicotina este o substanță extrem de adictivă. Aceasta are de-a face cu eliberarea de dopamină, un neurotransmițător care produce senzația de plăcere.

CITIȚI ȘI:

Poate proteja vaccinul BCG de COVID-19?
Are grupa sanguină influență asupra rezistenței la virusul SARS-CoV-2?