Până în momentul de față nimeni nu a fost ucis de materia întunecată. Ce înseamnă acest lucru pentru fizică? Pornind de la această observație, un grup de cercetători a dedus limitele masei particulelor ce ar alcătui materia întunecată folosind… oameni ca detectoare de particule.

Materia întunecată reprezintă unul dintre cele mai mari mistere din fizica modernă.   Existența sa a fost dedusă în urma efectelor gravitaționale pe care le-ar avea asupra materiei „normale”, adică materia vizibilă din Univers, precum stele sau galaxii. Stelele din periferia Căii Lactee, de exemplu, se mișcă cu o viteză mai mare decât cea generată doar de materia vizibilă din galaxie. Acest exces de viteză este produs de materia întunecată – o formă de materie care nu emite lumină și care interacționează extrem de slab (sau deloc) cu materia normală, altfel decât prin forța gravitațională.

Existența materiei întunecate este acceptată de o mare parte a oamenilor de știință, însă nu de toți, întrucât unii dintre aceștia susțin că putem modifica teoria gravitației fără să fie necesară introducerea unei noi forme de materie.

Ipotetica existență a materiei întunecate a dus la conceperea mai multor experimente menite să o detecteze. Multe dintre acestea au loc la acceleratoarele de particule din lumea întreagă. Altele sunt instalate fie în laboratoare subterane, unde fondul radiației cosmice este extrem de mic, fie la bordul sateliților în spațiu.

Până în prezent însă, niciunul din aceste experimente nu a reușit să vâneze materia întunecată – experimentele de la marele accelerator de particule LHC de la CERN (Geneva), de exemplu, au pus doar limite asupra parametrilor pe care i-ar avea particulele de materie întunecată.

În acest context, un grup de oameni de știință americani de la Case Western Reserve University Cleveland (Ohio) și Vanderbilt University (Nashville, TN) a avut o idee cu adevărat bizară: folosirea oamenilor ca detectoare de particule de materie întunecată. În mod specific, cercetătorii și-au propus să deducă limitele asupra masei materiei întunecate din faptul că până acum nimeni nu a fost ucis de particule întunecate.

Ei au pornit de la ideea propusă de Edward Witten în anii ’80 conform căreia materia întunecată ar putea fi alcătuită din mulți cuarci (adică materie normală) care ar putea da naștere unei forme de materie întunecată macroscopică – denumită macros. Deci un fel de bulgări de cuarci, legați între ei prin forța nucleară puternică, atât de tare încât devin stabili, putând avea orice dimensiune și masă.

Dacă ar exista particule macros în Univers, acestea ar putea interacționa cu corpul nostru, având efecte devastatoare. Un macros cu dimensiuni de ordinul micrometrilor ar intra în corpul nostru cu viteze foarte mari, depozitând o cantitate de energie asemănătoare cu cea a unui glonț. Calculele efectuate de grupul de cercetători americani, prezentate în articolul „Death by Dark Matter”, arată însă cum particulele de genul macros ar avea un efect și mai dezastruos decât cel al unui glonț. O particulă macros ar încălzi organismul pe care-l traversează la o temperatură de circa 10 milioane de grade Celsius – vaporizându-l și lăsând în urmă un jet de plasmă. Evident, o astfel de reacție ar ucide persoana care ar avea ghinionul să întâlnească o particulă de materie întunecată de acest gen. Mai mult, nicio metodă nu ne-ar proteja de aceste particule, întrucât ele ar traversa orice gen de ecran de protecție.

Potrivit lui Glenn Starkman, unul dintre autorii articolului, au fost efectuate calcule asupra proprietăților particulelor macros pornind de la faptul că în ultimii 30 de ani nicăieri în lume nu a fost raportat vreun caz de moarte misterioasă care ar fi putut fi generată de un macros. De aici, cercetătorii au dedus că masa acestor particule ar trebui să fie sub 50 kg, dacă acestea există, iar dimensiunea lor să ajungă la câțiva microni.

Cercetătorii plănuiesc să continue acest studiu, căutând urme ale interacțiunii particulelor macros în granit… începând cu cel din cimitirul de lângă campusul Universității Case Western.

CITIȚI ȘI:

Descoperirea unei mari cantități de materie întunecată într-un loc neașteptat
Rețeaua de materie întunecată dintre galaxii
Este materia întunecată alcătuită din găuri negre?