Anul acesta marchează aniversarea a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Canada prin deschiderea, la 16 august 1919, a Consulatului General onorific al României la Montreal.

Pentru a sublinia un secol de dezvoltare a relațiilor dintre România și Canada, Asociația Română din Laval (ARL), Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ) și Asociația Culturală Română (ACR) au organizat o recepție care a încorporat muzică clasică și românească grație tinerilor interpreți Anamaria Pasat și Tudor Lăzăruc (România). Evenimentul a avut loc duminică, 22 septembrie, la Chateau Royal din Laval. Parteneri media: Accent Montreal, MikeTV și Marca-Ro.

Dintre participanți menționăm prezența prof. Vania Atudorei, președintele ARL și inițiatorul acestui eveniment, Ala Mîndîcanu, președinta CMQ, Diana Haiduc, președinta ACR, Adrian Erbiceanu, președintele Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (ASLRQ), Monique Sauvé, deputată provincială în Fabre, Richard Abel, renumit pianist canadian originar din Quebec și prieten al comunității noastre.

Prof. Vania Atudorei, președinte ARL, alături de interpreții
Anamaria Pasat și Tudor Lăzăruc, invitați din România.
FOTO: MikeTV Productions.

În mesajul său transmis participanților la eveniment, Ioana Gabriela Costache, Consul General al României la Montreal, a făcut un scurt istoric al relațiilor diplomatice dintre România și Canada: „Decizia înființării primelor consulate generale onorifice, la 1 august 1919 – unul la Montreal, în provincia Quebec, iar celălalt la Hamilton, în Ontario – a aparținut regelui Ferdinand I al României și a fost luată la mai puțin de un an de la crearea României Mari. În cele două funcții de consul general onorific astfel create au fost numiți George Simard la Montreal și George C. Coppley la Hamilton. Aproape două decenii mai târziu, la 1 aprilie 1938, prin decret al regelui Carol al II-lea, Consulatul General onorific de la Montreal a fost desființat și, cu aceeași dată, în locul lui a fost înființat un Consulat General de carieră al României la Montreal. Activitatea acestuia s-a desfășurat până la 10 februarie 1941, când România a rupt relațiile cu Anglia, Canada și Noua Zeelandă, ca urmare a stării de război declarate la 7 decembrie 1941. Starea de război între România și Canada a încetat de facto la 23 august 1944, schimbare în relațiile bilaterale care a fost apoi oficializată prin Convenția de Armistițiu de la Moscova, din 12 septembrie 1944, și prin Tratatul de Pace de la Paris, din 10 februarie 1947. Au venit însă anii Războiului Rece, în timpul căruia relațiile oficiale româno-canadiene au fost suspendate de facto până la 3 aprilie 1967, când s-a decis, de comun acord, stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări la nivel de ambasadă”, a precizat în mesajul său Consulul General al României la Montreal.

Ala Mîndîcanu (stânga), președinta CMQ, și Corina Haiduc, președinta ACR. FOTO: MikeTV Productions.

Astăzi, cele două țări întrețin relații bilaterale foarte bune. Canada a susținut activ România în cadrul procesului de integrare euro-atlantică, fiind primul stat aliat care a ratificat Protocoalele de aderare ale statelor candidate invitate la Summit-ul NATO de la Praga (28 martie 2003) şi a sprijinit România în eforturile de integrare europeană. Astăzi, cele două țări cooperează nu doar în cadrul NATO, ci și în multiple alte foruri multilaterale precum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația Internaţională a Francofoniei sau Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului.

Canada și România au o serie de acorduri bilaterale, inclusiv privind protecția investițiilor străine, evitarea dublei impozitări, securitatea socială, extrădarea, cooperarea nucleară și asistența juridică reciprocă în materie penală.

Potrivit MAE, Canada se află pe locul 29 în topul investitorilor străini în România din punct de vedere al capitalului social subscris. În 2017, conform statisticilor românești, totalul schimburilor comerciale româno-canadiene s-a ridicat la 341,8. milioane USD, din care 213,5 milioane USD au reprezentat exporturi românești (o creștere de 82% față de 2016) și 128,3 milioane USD au reprezentat importuri (creștere de 58,2% față de anul 2016). Relațiile comerciale dintre cele două țări au fost întărite și de intrarea în vigoare, în septembrie 2017, a Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) dintre Uniunea Europeana și Canada.

Pe lângă apartenenţa la comunitatea trans-atlantică și a Francofoniei, cooperarea în plan politico-militar şi economic şi acordurile bilaterale multiple, relațiile dintre Canada și România s-au dezvoltat și grație comunității românești din Canada, o comunitate numeroasă și bine integrată. Potrivit statisticilor canadiene, aproximativ 250.000 de rezidenți canadieni se identifică ca fiind cel puțin parțial de origine română.

CITIȚI ȘI:

Vania Atudorei: „Să fim o comunitate curajoasă”
Ala Mîndîcanu: „Unirea face puterea”
Corina Diana Haiduc: „Mai multă toleranță, deschidere, întrajutorare, unitate”