Cancerul la sân este una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite la femei. Riscul de îmbolnăvire depinde de mai mulți factori ce nu pot fi schimbați, dar și de stilul de viață al fiecărei femei. Pentru că octombrie a fost declarată Luna Internațională a Prevenirii Cancerului la Sân, vă vom prezenta câteva sfaturi cheie prin care acesta poate fi prevenit.

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă a doua principală cauză de deces prin cancer la femeile canadiene. Cancerul mamar poate apărea și la bărbați, însă este foarte rar.

Iată câteva cifre referitoare la anul 2017 prezentate de Canadian Cancer Society:
■ 26,300 de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân. Acest număr reprezintă 25% din toate cazurile noi de cancer diagnosticate în 2017 la femei, în Canada.
■ 5,000 de femei și-au pierdut viața datorită acestei boli. Cifra reprezintă 13% din toate decesele cauzate de cancer la femei în 2017, în Canada.
■ În medie, anul trecut, în fiecare zi, 72 de canadience au primit un diagnostic de cancer de sân.
■ În medie, anul trecut, 14 decese au fost înregistrate zilnic datorită cancerului de sân.
■ 230 de bărbați au fost diagnosticați cu cancer mamar și 60 au murit din această cauză.

Cu toate acestea, rata de mortalitate pentru cancerul de sân în Canada este la ora actuală cea mai mică din ultimii 60 de ani. După vârful înregistrat în 1986, rata mortalității a scăzut la 44%. Aceasta se datorează progreselor în medicină, care au dus la terapii mult mai eficiente, dar și a campaniilor de prevenire și informare, care au dus la un mai bun control al factorilor de risc și la o depistare precoce a bolii.

Factorii de risc pentru cancerul de sân sunt multipli și, ca majoritatea cancerelor, și acesta se datorează, în general, unei combinații de factori. Un factor de risc se definește ca acel ceva care sporește probabilitatea îmbolnăvirii – poate fi un comportament, o substanță sau un dat, o condiție precum vârstă, sex ori genetică. Dar asta nu înseamnă că o persoană care are unul sau mai mulți factori de risc se va îmbolnăvi neapărat, după cum există și femei care dezvoltă un cancer de sân fără să fi avut vreunul din factorii considerați de risc pentru această boală.

Există factori de risc ce nu pot fi schimbați, ca de exemplu sexul. Statisticile menționate anterior arată în mod clar că cel mai important factor de risc este chiar faptul de a fi femeie.

Un alt factor de risc asupra căruia nu putem interveni este vârsta. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât celulele noastre se divid mai mult și pot apărea mai multe erori la nivelul ADN-ului. Acesta este motivul pentru care cancerele devin mai frecvente odată ce îmbătrânim. În cazul celui de sân, incidența este mai mare în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani. Nu trebuie însă înțeles că riscul se oprește brusc la această vârstă.

Există, de asemenea, și ceea ce se cheamă o „predispoziție genetică”. Aceasta se referă la moștenirea unei gene defecte, ce se poate transmite atât pe linie maternă, cât și pe linie paternă. Principalele gene implicate în formele genetice de cancer de sân sunt BRCA1 și BRCA2. Totuși, mai puțin de 1 din 10 cazuri de cancer de sân sunt determinate de aceste mutații, iar riscul de a dezvolta un cancer mamar la persoanele care au moștenit una dintre aceste două gene defecte variază între 45% – 85%. Acest risc poate fi redus printr-o operație profilactică, așa cum a făcut actrița Angelina Jolie acum câțiva ani.

Densitatea sânilor este un alt factor asupra căruia nu avem control, dar el este important să fie cunoscut. Sânii sunt formați din țesut fibros, glande, canale mamare și țesut gras. Unele femei au mai mult țesut glandular și fibros și, prin urmare, sânii lor au o densitate mai crescută. Densitatea sânilor este o caracteristică moștenită. Deoarece sunt prezente mai multe celule mamare, și riscul acestor femei de a dezvolta un cancer este sporit – de patru până la șase ori mai mare.

În același timp, există factori de risc ai cancerului de sân asupra cărora putem interveni, minimizându-i. Ne vom opri la trei dintre ei.
Greutatea corporală. Femeile obeze prezintă un risc mai mare de dezvoltare a cancerului la sân, în special la menopauză. Hormonii ovarieni, estrogenul în special, joacă un rol important în cancerul de sân. Se crede că mulți dintre factorii de risc rezultă din doza generală de estrogen la care țesutul mamar este expus de-a lungul timpului. Ovarele produc cea mai mare cantitate de estrogen, însă după menopauză țesutul adipos (gras) devine sursa principală pentru acest hormon. Cu cât avem mai mult țesut adipos, cu atât nivelul de estrogen crește și o dată cu el și riscul de cancer de sân.
Consumul de alcool. Nu doar consumul excesiv, ci și cel scăzut, de doar un pahar pe zi, poate spori riscul unei femei de a dezvolta această boală. Aceasta deoarece pe de-o parte alcoolul crește nivelul de estrogen din organism, iar pe de alta diminuează nivelul unor nutrienți esențiali ce ne protejează împotriva deteriorării celulare, precum folate (un tip de vitamina B), vitamina A și vitamina C.
Sedentarismul. Lipsa activității fizice regulate duce la creșterea riscului de dezvoltare a cancerului la sân atât la femeile pre cât și post menopauză. La ora actuală, mai multe studii investighează relația dintre cancer de sân și activitatea fizică, însă la modul general sfatul specialiștilor este să facem sport de cel puțin două ori pe săptămână.

Foarte importante în prevenirea cancerului de sân sunt autoexaminarea lunară și efectuarea regulată a mamografiilor și/sau a ecografiilor.

70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Autoexaminarea sânilor înseamnă atât inspecția acestora în oglindă, pentru observarea eventualelor modificări de mărime, formă, contur, structură a pielii sau mamelon, cât și palparea lor, care trebuie să includă sânul în întregime și axila.

Mamografia și ecografia sunt alte două metode foarte întrebuințate în depistarea precoce a cancerului de sân. În Canada se recomandă o mamografie odată la doi ani, începând cu vârsta de 50 de ani. Înainte de 50 de ani, în funcție de factorii de risc ai unei paciente, medicul poate recomanda o ecografie sau o mamografie. Aceste teste sunt gratuite.

Foarte multe femei refuză mamografia din teamă sau dintr-o pudoare prost înțeleasă. Rețineți însă că prognoza pentru un cancer de sân depistat în fază incipientă este excelentă.

Încheiem prin a atrage atenția că în ceea ce privește antisudorificele, deodorantele, avortul, implanturile mamare sau sutienele, datele științifice – existente în cantități considerabile la ora actuală! – nu indică vreo legătură cu un risc sporit de cancer de sân.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, șef la Clinique Réseau Diamant.