În ultimii ani, comunitatea noastră din Montreal s-a îmbogățit cu o serie de evenimente care pun în valoare talentul unor artiști plastici, scriitori și interpreți de origine română, de pe ambele maluri ale Prutului, care lucrează și creează în Quebec. Acești oameni talentați reușesc să arate publicului rădăcinile lor culturale românești prin intermediul unor evenimente ca Ziua Limbii Române la Montreal sau Ziua Culturii Române, desfășurată în cadrul Journées de la Culture.

Aceste evenimente există grație dnei Ala Mîndîcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ), care este prima organizaţie neguvernamentală a moldovenilor înregistrată vreodată la Montreal. Ea funcționează la Centrul socio-comunitar 6767 Côte-des-Neiges, în biroul 693-5, oferit cu generozitate de Asociaţia Culturală Română, condusă de dr. Paul Dăncescu. Colaborarea dintre aceste două asociații a făcut posibilă nu numai o intensă și bogată activitate culturală oferită comunității, ci și punerea în practică a unor proiecte de cooperare intergenerațională și crearea unui spațiu fizic de întâlnire între români, unde se pot schimba idei și culege informații utile prin intermediul conferințelor și sesiunilor de informare organizate regulat pe diverse teme de interes general.

Binecunoscută militantă pentru democrație și pentru instaurarea alfabetului latin și conservarea limbii române în Republica Moldova, Ala Mîndîcanu și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Filologie cu specializare în Jurnalistică (1977), masteratul la Academia de Administrare Publică din Moldova (1997) şi doctoratul la Academia de Studii Economice din Moldova (2000). Între 1994-2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

CITIȚI ȘI: Alegeri anticipate în Republica Moldova: „Zarurile sunt aruncate”, un interviu cu Ala Mîndîcanu

Din bogata sa activitate profesională menționăm și faptul că a fost redactor-șef al publicaţiei „Democraţia” și decan al Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare Publică a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM). A semnat numeroase articole, lucrări şi cărţi și a susţinut conferinţe publice, emisiuni la radio şi televiziune. Articolele, interviurile şi schiţele sale apărute în presă între 2001-2008 au fost regrupate în volumul de proză intitulat „Dor de libertate”, publicat în  Moldova în iunie 2008. „Dor de libertate” conţine materiale dedicate problemelor importante ale societăţii basarabene de la începutul secolului XXI: identitate, limbă, demnitate naţională, politică, etc.

Din 2009 este preşedinta asociaţiei Comunitatea Moldovenilor din Quebec, unul dintre cei mai activi poli comunitari de limba română nu numai din Montreal și Quebec, ci chiar din întreaga Canada. Vă puteți convinge vizitând www.moldovaquebec.ca.