Marți, 12 noiembrie 2019, orele 19:00, la sala Jeunesses Musicales du Canada va avea loc concertul tânărului pianist Teo Gheorghiu, intitulat Corps et âme | Body and Soul.

Născut în Elveția în 1992 din părinți români (mama cu cetățenie canadiană), Teo Gheorghiu este un tânăr pianist aflat în plină ascensiune artistică internațională. La vârsta de 12 ani a debutat la Tonhalle (Zurich) cu Concertul op. 54 de Robert Schumann. În același an a primit Premiul I la Concursul Internațional din San Marino, iar în anul următor Premiul I la Concursul Internațional Franz Liszt de la Weimar. În 2010, Teo Gheorghiu a devenit cel mai tânăr beneficiar al râvnitului premiu Beethovenring la Bonn Beethovenfest. În 2017, el s-a remarcat la Montreal, în cadrul Concursului muzical internațional din acel an, când a câștigat premiul pentru cel mai bun artist canadian.

Primul său CD a fost lansat de Deutsche Grammophon în 2009 și de atunci înregistrează pentru Sony.

Teo Gheorghiu a concertat în toată lumea, inclusiv la Paris, Tokyo, St Petersburg, Madrid, New York, București (pe scena Festivalului International George Enescu) și în cele mai renumite săli de concerte ale Londrei, unde a studiat (Școala Purcell) și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții.

A cântat alături de orchestre prestigioase, cum ar fi Orchestra Simfonică Națională Daneză, Orchestra Simfonică Ceaikovski, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Bilbao sau Orchestra Simfonică din Pittsburgh. De-a lungul carierei sale, s-a bucurat de colaborări cu numeroși dirijori apreciați, precum Sir Neville Marriner, Vladimir Fedoseyev, Matthias Pintscher și Alexander Shelley.

Dacă în anii precedenți programul concertelor sale se axa mai mult pe un repertoriu romantic, interesul său actual se îndreaptă spre stilurile muzicale naționale din România, Spania și Franța. Explorarea operei enesciene este o modalitate de a se conecta la originile sale românești, în vreme ce fascinația cu Albéniz, Granados, Ravel și Debussy a fost puternic influențată de recenta sa experiență ca ciclist prin Franța și Spania.

Pianistul Teo Gheorghiu. FOTO: www.teo-gheorghiu.squarespace.com.

Teo Gheorghiu se descrie ca pianist, muzician, cetățean al lumii, explorator și ciclist. „Muzica și călătoriile sunt parte integrantă din viața mea. Ambele mă inspiră la auto-reflecție și mă ajută să mă regăsesc”, mărturisește pianistul.

Concertul Corps et âme/ Body and Soul de la Jeunesses Musicales du Canada (305 avenue du Mont-Royal Est, Montreal, H2T 1P8) cuprinde, după propriile sale declarații, două părți: una care reflectă „corpul” și care a fost inspirată de voiajul său pe bicicletă de la Londra la Tanger, și alta care reflectă „sufletul” și moștenirea sa genetică și muzicală.

Astfel, programul concertului include următoarele piese: La plus que lente, L. 121, un vals pentru pian solo compus de Claude Debussy (1862-1918) în 1910, o piesă dificilă prin tempoul fluctuant şi ritmurile întortocheate, în care Debussy ironizează tradiţia valsurilor la modă în saloanele franceze de la începutul secolului trecut; Suita spaniolă nr. 1, op. 47 a compozitorului Isaac Albéniz (1860-1909), scrisă în 1886 în onoarea Reginei Spaniei; extrase din Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski (1839-1881), o piesă din 1874 în care compozitorul rus încearcă să transpună în muzică zece tablouri ale pictorului (și arhitectului) Viktor Hartmann.

Concertul Corps et âme/ Body and Soul din 12 noiembrie face parte dintr-un turneu al pianistului în Quebec și Ontario, în care recitalurile se îmbină cu pasiunea sa pentru ciclism. „După mine, cea mai bună metodă de a explora o țară este deplasarea pe bicicletă dintr-un loc în altul. Este ceea ce voi face în timpul turneului meu din Quebec și Ontario”, spune Teo  Gheorghiu. 

Informații suplimentare și bilete: 514-845-4108 | billetterie@jmcanada.ca | www.jmcanada.ca.

CITIȚI ȘI:

Carmina Burana, un triumf al Grands Ballets Canadiens și al coregrafului român Edward Clug
Tatiana Șragăr: „Ce contează este transpunerea prin creație a frumosului din ochi, inimă și suflet”
Alexandra Băndean: Teatrul ca formă de expresie a provocărilor societății actuale