Eficiența plantelor medicinale utilizate în scop terapeutic vine din capacitatea lor de a stimula natural anumite procese fiziologice și de vindecare a corpului. Studiile efectuate pe plante medicinale de-a lungul anilor au avut aceeași concluzie: plantele au acțiune terapeutică datorită uneia sau mai multor principii active pe care le conțin și care acționează simultan. De asemenea, cercetătorii au descoperit că activitatea terapeutică a unui produs vegetal nu se datorează numai principiilor active pe care le conține, ci și altor substanțe adjuvante care le amplifică activitatea sau le-o pot prelungi, printr-o activitate sinergică.

În general, plantele medicinale se folosesc fie singure, fie în amestec cu alte plante, asociate în diferite proporții pentru a obține un efect terapeutic. Plantele medicinale, consumate în stare proaspătă sau transformate (tincturi, siropuri, capsule etc.), conțin vitamine care se asimilează foarte ușor și care măresc capacitatea absorbției intestinale. Ele acționează ca niște catalizatori asupra vitaminelor și mineralelor deja prezente în alimentele pe care le mâncăm. 

Provitamina A (beta-caroten și retinol) este transformată în vitamina A de către ficat. Carotenii împreună cu alte provitamine A, sunt considerați cei mai buni regeneratori de țesuturi. Îi găsim, printre alte plante și alimente, în: spirulină, usturoi, mentă, urzici, pătrunjel, ulm, ardei iute, frunzele de zmeur, nalbă, păpădie.

Vitamina B1. Cu ajutorul glucidelor și proteinelor, vitamina B1 participă la producția de noi celule în corp. O putem găsi în plante precum: brusture (rădăcină), zmeură, ginseng, lucernă, mentă, papaya, pătrunjel, păpădie (rădăcină), salvie, spirulină, dunaliella.

Vitamina B2 stimulează sistemul imunitar, ajută la cicatrizare și are efect antioxidant. O putem găsi, printre alte plante și alimente, în: ginseng, spirulină, dunaliella,  mei, lucernă, mentă, papaya, păpădie, șofran, salvie, varech.

Vitamina B3 este antitoxică, antiacidă, euforizantă. Se găsește, printre altele, în: spirulină, brusture (rădăcină), zmeură (frunze), gotu-kola, mei, lucernă, coada calului, dunaliella, silur.

Vitamina B5 împiedică căderea părului și este energizantă. O putem găsi în: ginseng, mentă, spirulină, orm, papaia, pătrunjel, dunaliella.

Vitamina B6 combate durerea și sterilitatea și este și antihistaminică. Surse de vitamina B6 pot constitui plante precum: mușețelul, meiul, spirulina, lucerna, pătrunjelul, papaia, menta.

Vitamina B12 este o vitamină care intră în compoziția globulelor roșii; are proprietăți antiulceroase și este energizantă. O putem găsi, printre alte alimente, în: alga nori, spirulină, tătăneasă, lucernă, păpădie, dunaliella. Cum cele mai bune surse de B12 sunt produsele de origine animală, veganii și vegetarienii trebuie să consume și alimente fortificate cu această vitamină și/sau suplimente pentru a evita o deficiență.

Atenție însă, deoarece plantele medicinale pot interacționa cu diverse medicamente, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a evita potențiale efecte adverse.

CITIȚI MAI MULTE DESPRE EFECTELE TERAPEUTICE ALE PLANTELOR MEDICINALE:

Prevenirea îmbolnăvirii este sănătate în acțiune
Somnul și aliații săi naturali
Plantele medicinale nutritive