Primărița Montrealului, Valérie Plante, afirmă că Montrealul este în discuții cu guvernul provincial pentru a dota polițiștii montrealezi cu body cam și că până la toamnă, primăria va introduce și alte măsuri pentru a spori încrederea populației în poliție.

La ora actuală, Calgary este singurul oraș canadian unde serviciul de poliție și-a dotat ofițerii de primă linie cu camere video portabile. Ca urmare a evenimentelor recente petrecute în SUA – omorârea lui George Floyd, american de culoare neînarmat și care nu a rezistat arestului, de către un polițist alb, ucidere ce a declanșat numeroase proteste antirasiste și împotriva brutalității poliției care în unele orașe au degerat în violențe – departamentele de poliție din Guelph și Ottawa consideră adoptarea unei măsuri similare. În Nunavut, membri ai parlamentului federal și teritorial cer ca ofițerii RCMP din teritoriu să poarte astfel de camere video.

La Montreal, Consiliul arondismentului Côte-des-Neiges–Notre-Dame-de-Grâce a adoptat în unanimitate, luni, o moțiune care face apel la administrația centrală a orașului „să se angajeze ferm pentru a dota cât mai rapid și permanent” polițiștii montrealezi cu camere video.

În ianuarie 2019, după un program-pilot care a implicat 78 de polițiști (între mai 2016 și aprilie 2017), Serviciul de poliție al orașului Montreal (SPVM) a făcut recomandări împotriva introducerii acestei măsuri, argumentând că purtarea camerelor îi face pe polițiști să se simtă supravegheați (89% au declarat acest lucru) și că este ineficientă, având puțin impact asupra intervențiilor. În plus, pentru ca toți cei 3,000 de ofițeri de patrulare să fie echipați cu camere video costurile au fost estimate la 17,4 milioane de dolari pe o durată de cinci ani.

În urma acestui raport, anul trecut administrația Plante a decis împotriva măsurii ca polițiștii să aibă asupra lor camere video.

Potrivit CBC, primărița Montrealului susține că principala problemă cu tehnologia camerelor video portabile studiate în cadrul proiectului-pilot a fost că la vremea respectivă nu existau garanții că imaginile astfel obținute ar fi putut fi folosite în instanță ca dovezi viabile. Ea afirmă că de atunci tehnologia s-a ameliorat și că Montrealul este în discuții cu guvernul provincial pentru a le implementa cât mai repede posibil, fără însă a preciza un calendar precis în acest sens.

De asemenea, primărița promite că până la toamnă primăria va introduce și alte măsuri pentru a spori încrederea populației în poliție, ca de exemplu reguli mai stricte pentru situațiile în care poliția cere unui cetățean să se identifice sau formări vizând conștientizarea aspectelor care țin de profilarea rasială și discriminarea sistemică în rândul SPVM, pe care polițiștii vor trebui să le urmeze.

În toamna lui 2019, un studiu solicitat cu doi ani în urmă de către administrația Coderre a revelat o discriminare sistemică în rândul membrilor SPVM împotriva populației de culoare și indigene și a minorității arabe. Astfel, polițiștii montrealezi sunt între patru și cinci ori mai înclinați să oprească o persoană de culoare, arabă sau indigenă pentru „controale stradale de rutină” decât una albă.

CITIȚI ȘI:

●  O moțiune pentru ca polițiștii montrealezi să aibă asupra lor camere video